用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 主流升小一 @2016
樓主: cheung_cnine
go

主流升小一 @2016 [複製鏈接]

上小一好似打仗咁。做功課溫默書,無晒玩樂時間。其實,幼稚園的程度同小一差好遠,小一的節奏好快,一般小孩都難適應,何況A仔?近年,小學都在谷成績,又有哪間學校真心肯接受孩子學慢一點,講野唔叻,又有哪些老師肯在百忙中花多一點時間去了解我們孩子的需要?

唯有自己同佢補下底(備課),提自己多鼓勵,多讚賞。我都唔知佢讀唔讀得掂,現在只有見步行步。

A仔在主流學校真係唔易捱, 亞仔已到P5, 功課多得要死, 今晚又做到11點, 遲D仲要呈分試, 幾乎忙到想休息下都無時間。

小兒在學校是沒有支援, 因為在2年級時, 學校的心理學家曾和他做評估, 結果是一切正常, 只是社交有小小差, 但都是越讀越深, 越讀越難, 人都癲。

回覆 Samnor 的帖子

試吓 早一個星期六, 日同佢溫定默書, 之後小小咁每日溫習. 最難都唔係默書, 應該係作句及閱讀理解, 呢0的可能要多做.

老師打黎話亞仔成日喊, 非常緊張自己的東西...情緒不太穩定...

我仔功課還可以, 基本上一個小時內可以完成(學校有導修堂).

如果只做功課也需要兩至三小時, 不妨和學校協商可否調適....
否則大人細佬都有壓力

我都頭痛緊 ==> 作句及閱讀理解
學校已經有工作紙做緊, 也是測驗內容....

閱讀理解, 我地讀左10次,  慢慢解釋也得一知半解, 有甚麼方法可以 加強閱讀理解能力呢 ?

我在9月1日已收老師電話,叫亞仔唔準跑,又話佢有行為問題,直到依家,每星期到收到一次電話!
我完全感受到學校唔接納這群小朋友,用正常小朋友的標準去量度亞仔,搞到我們一家都好大壓力,我完全覺得自己選錯校!

ah80327 發表於 16-10-14 01:33
我在9月1日已收老師電話,叫亞仔唔準跑,又話佢有行為問題,直到依家,每星期到收到一次電話!
我完全感受 ...

會轉校嗎?
除左跑之外, 還有其他行為問題嗎 ?
如果上堂無問題, 我唔會理佢....
但如果因為行為問題,  導致要 隔離的話,  就要認真 考慮是否需要轉校....  

亞仔今日都出現了一些狀況....

比人打導致眼鏡 爛左.....我覺得未必是真打但有欺負亞仔....
雖則已經向學校反映, 但其實又可以做D乜呢?   

Samnor 發表於 16-10-5 16:26
小兒都剛返主流小一,當初調查此學校對A仔比較包容,功課比較少,但返左一個月,首先是學校的功課好多,默書也多 ...

可否Pm我边間學校,剛轉校長,咁似我女現校

回覆樓主:

其實,大家入主流前,有無做小一入學評估?有無將有既評估信俾學校?
我記得當年(阿仔今年小三了)係開學前,學校社工已經電話連絡我,仲話開學日會去搵我個仔打個招呼;學校已經開晒會,話已經準備晒所有野(叫做嚴陣以待);原來我係唯一既一個,註冊時已經交齊評估報告既小一生。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

CAC好衰, 無智力評估做(我仔讀I位)
而家唔係每個小朋友都有得做智力評估.......

cheung_cnine 發表於 16-11-7 09:55
CAC好衰, 無智力評估做(我仔讀I位)
而家唔係每個小朋友都有得做智力評估.......  ...

我印像中當年是讀小一前要做評估的?

回覆:主流升小一 @2016

阿仔升小一時有做評估,亦都係開學前交咗俾學校。

阿仔一開學老師已有講覺得佢自理差少少,上堂會發出聲音,寫字慢,有一個朋友仔但亦有同學投訴阿仔追佢打佢。

後來學校開會針對佢主要嘅問題設計咗一個獎勵計劃,如果課堂做到,唔出聲,專心,同即刻做,就獎印仔。一個星期可以儲到訂立嘅目標就獎佢小禮物或零食或玩電腦時間。

So far 佢喺學校有改善到少少。遲啲學校仲會再同我 review 呢個計劃。

我覺得阿仔學校雖然功課好谷,但係算系願意花時間心機係阿仔身上。

阿仔成日都好願意返學,至於功課上就一定差架啦,好多時好心急同唔系好知要做乜,不過我同自己講小一呢一年主要針對佢學校嘅適應問題,分數同考試係第二 priority, 啲題目佢第時熟咗,識多咗啲字,自然可以做快少少。

A 仔升主流預咗問題多多,唯有自己改變心態,降低少少期望,咁樣佢同自己都輕鬆啲。

你地就好!

老師話無評估報告無法向教育局申請津貼, 所以提供不到其他支援給他~~~
我只有2歲時確診的CAC評估報告, 但又話晤得!

llam1210 發表於 16-9-14 18:36
請問一般a仔,小學會給予什麼實質的支援?

我仔學校有ST同社交小組
‹ 上一主題|下一主題