用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 主流升小一 @2016
go

主流升小一 @2016

有無今年升主流小嘅家長,   交流一下~~~

亞仔學校不是小班, 活動教學...但有ST, 不過話最快下學期先有服務, 仲要2個月一次

頭幾日返學都好好(可能返得半日 又無功課)
但今朝就發脾氣晤肯著 運動衫(今日第一次著)....   

回覆:主流升小一 @2016

Hi! 我們仔都係今年小一,一間不太谷的小學。小班教學及小一有雙班主任。小一粵教中。

我間都係雙班主任喎~

我阿仔開始返全日就有情緒出現,小班雙班主任,今早返到學校一唔如意就發脾氣,玩自殘(不過系作壯),怕日後認真就慘,其實這樣可以約見政府精神科心理醫生嗎?

開始有功課了 ~~吃力嗎?

回覆:Sask999 的帖子

請問係邊區?

cheung_cnine 發表於 16-9-7 10:38
有無今年升主流小嘅家長,   交流一下~~~

小兒今年也升讀小一。試過漏帶功課套回家。不願說返學的事等。下星期開始默書。我和他也在適應中。

lambk 發表於 16-9-14 08:18
小兒今年也升讀小一。試過漏帶功課套回家。不願說返學的事等。下星期開始默書。我和他也在適應中。
...

可能,在他來說,最困難的是認識新朋友。

回覆:主流升小一 @2016

請問一般a仔,小學會給予什麼實質的支援?

我仔高功能自閉, 上小學出奇地開心, 見同學仔小息跳繩就返黎主動話要帶繩去玩, 唔主動認識小朋友但因為八卦貪玩所以識到少量朋友仔。
老師打黎有問佢情況, 因為阿仔有言語遲緩聽野慢, 長句子聽唔到, 老師都配合, 調佢坐最前, 用短句同佢講。上星期簽左通告俾佢去學校做言語評估既下俾唔俾服務佢。其餘都唔覺有乜特別幫佢。

我小朋友喜歡自己一個,
雖然同班同學的名字差不多都認識, 可惜小息,飯後喜歡自己一個...

還未有任何支援, 學校有ST, 但話只可以安排到兩個月一次!

中文開始作句, 對亞仔來說十分吃力....

我仔試過一年主流
課程功課跟得吃力
加上情緒,行為問題越來超越多
主流支援始終有限,感到仔好辛苦
主動要求轉介回流特校
現在愉快學習,老師有經驗愛心
呀仔番得開心

情緒,行為問題也要留意。
我仔而家晚晚飯後都話 要落街玩。。。
為左減壓都無辦法

小兒都剛返主流小一,當初調查此學校對A仔比較包容,功課比較少,但返左一個月,首先是學校的功課好多,默書也多,每個星期都有中/英黙書,因為聽說好多小學都是
每星期一科默書,所以對a仔來講.好辛苦否(可能轉左校長後改變了方針),小兒每天都由回家後..約4點幾開始做功課
直到晚上7時多,仲要背黙書,超辛苦...因佢專注力不足,做做下就唔想做..行左去....
所以要花咁多時間...佢課都有問題....將d書放放係地上.....弄斷所有鉛筆...忘記帶作業
回家...又唔識交功課....之前仲有在小朋友去洗手間時...沖去幫手開門....但問佢..鐘唔鐘意返學
佢就話鐘意...當然..佢言語能力較低...有時問題野..要問幾次先有返應

前路如何走

如果多功課, 默書測考又多, 讀左一年都係吃力就耍考慮轉校, 因為一年級已經係蜜月期, 去到高小, D壓力係由4面8方湧埋來。

回覆 Samnor 的帖子

我仔係主流個年大致遇到你問題
他感到有壓力但不太表達,所以個年係主流情緒行為很差
特別去到下學期d野又深,情緒問題又嚴重左
我諗左好耐,其實想呀仔點.....畢業後又會點....
現在係輕度特校幾好,課程淺左,愉快學習呀仔吸收比以前好左好多
書包無主流甘重,他很喜歡上學
情緒,行為問題小左好多,老師有愛心經驗
最重要十幾年畢業後有相關就業支援

回覆 apple~y 的帖子

其實我個A仔的問題..是存在的..但應不屬於超嚴重...他沒有去攪亂課堂,有些會輕微的自言自語....
中午食飯OK, 有去洗手間...等等
如果功課和黙書少一些,這樣會好好多
他數學攪差,以前幼稚園是最好數學,喜歡計數
現在9比5大/小...都亂咁答
弄斷鉛筆的問題天天都教佢唔好...
希望佢盡快適應..喇

回覆 Samnor 的帖子

我仔個時係學校自理無問題唔會打人,攪人
遇到課堂唔理解或唔想做大叫尖叫,發脾氣
現在ok,d野放慢來教無主流甘快
發覺佢係收到唔係做唔到,
其實9比5大或小,k3已教
你試下同學校反映可否減小功課和縮減默書範圍
但預左小一甘忙再次升上去會更加深更加牤