用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎?
樓主: 進進媽
go

孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎? [複製鏈接]

作為父母,當然想給機會仔女。我聽到一個和樓主差不多的個案,希望樓主注意。現時很多內地的留學生,有一部份不是想讀書,而只想在外國花時間。有對父母千辛萬苦供他們的兒子到外國讀書,很不幸和一群不想讀書的留學生一起。在他們影響下,更不想讀書,白白浪費兩年時間,更養成花費的習慣!

回覆:孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎

估一定有 無心向學學生,亞大同房是大陸生,有努力教AL,大陸生的算教得多及深比香港,亞大請教佢的數。

好人壞人,有心讀書冇心讀書,邊度都有,避免唔到。學生自己要記得父母的錢來得不易,自己的青春光陰消逝得快,父母同自己往後食粥食飯定食生果金就睇自己定力同抉擇。

進進媽 發表於 16-9-8 23:38
很多謝各位心得,同仔仔傾了,過去一樣要讀書,只是教學方式可能跟香港有分別,他表示已一早知道,只是在香港真 ...
父母同子女有適量是一件好事,值得鼓勵他繼續用這方式與父母相處。
我囝囝今年U6,U4開始便去了英國讀,佢知道當初是他決定過英國讀書,所以佢一路都好比心機讀。再者,他知道父母都是一般打工仔,所以他更加珍惜有這個機會。他說以前在香港讀書時,堂堂抄筆記抄到手軟,無時間消化和發問;但英國教學好互動,小班教學之餘,你要好留心聽書,因為人小小,老師問多幾次又輪到問自己,不明白的,老師好樂意解答,起碼不用堂堂都抄筆記,所以他很喜歡在英國讀書,還說自己無後悔當初嘅決定!

回覆:進進媽 的帖子

迷惘可一試冇妨方法,不教人迷信,可試求簽,感靈驗。

我囝也是hea爆經常打機,現計劃安排他去加拿大讀書,心知也是一場二百萬賭博,只係想他轉換讀書環境減少壓力能令他對讀書重拾信心。

回覆 小蜜蜂818 的帖子

我的兒子過去沈迷打機,轉換環境只不過博一搏,雖知成功機會不大,最多得50%,但為人父母何忍見他沈倫。如金錢可解決都要搏。當然要對他多作心理輔導,他亦要準備改變,接受挑戰。在外國沒有父母在傍,可能更放任。
現在兩年過去,開始有節制,叫做搏贏,買了個兒子回來,但很貴。

回覆 agchan 的帖子

恭喜你搏得成功。可以說孩子幾年級出去嗎?到了哪裡讀書嗎?

year 8 term 3 , 現在year 10在澳洲。

回覆 agchan 的帖子

小蜜蜂818

我仔又係讀書好hea我知佢係有小聰明,但從來唔用心去讀。佢話佢自己可以讀到好成績架,但佢就係唔想呀!捉佢去補習班,佢話佢唔會用心去補,真係生都畀佢激死,死都畀佢激翻生! 見到佢咁,唉眼淚在心裏流,錢就在銀包流!!

佢依家先中一,我眼火爆咗好幾年。喺香港已同佢搵間直資功課少嘅學校,佢都讀到咁! 正如agchan 所講,「 但為人父母何忍見他沈倫。如金錢可解決都要搏。」作負責任的父母,我同老公都竭盡所能,下年送佢去加拿大讀grade8 (如有學校收的話),希望佢揾到讀書嘅動力。

各位父母一同努力!!

小蜜蜂818

我仔又係讀書好hea我知佢係有小聰明,但從來唔用心去讀。佢話佢自己可以讀到好成績架,但佢就係唔想呀!捉佢去補習班,佢話佢唔會用心去補,真係生都畀佢激死,死都畀佢激翻生! 見到佢咁,唉眼淚在心裏流,錢就在銀包流!!

佢依家先中一,我眼火爆咗好幾年。喺香港已同佢搵間直資功課少嘅學校,佢都讀到咁! 正如agchan 所講,「 但為人父母何忍見他沈倫。如金錢可解決都要搏。」作負責任的父母,我同老公都竭盡所能,下年送佢去加拿大讀grade8 (如有學校收的話),希望佢揾到讀書嘅動力。

各位父母一同努力!!

回覆 Flying-Man 的帖子

Flying-Man
絕對十分……十分明白你的心情。我兒子今年F.3讀Local school,學科多到有如天上繁星(數極都有),起初F.1時他仍想努力,直至現在他仍肯補習,無奈仍是被其他同學拋離,現在開始失去信心。F.2時他跟英文補習老師講過感到壓力。況且他學校是計算平均分作日後分科,心想某幾科就算取得好成績也幫助不大,他總成績跟本不及女同學,所以分科對他是死路一條。只希望他轉換讀書環境減少壓力可以重拾信心。

恕我直言,其實如果 hea 讀,入埋 D 野雞學校,到時好釆畢到業,競爭力都唔會好,跟住又點?
揾份一萬蚊工,又繼續 hea ?咁不如一早唔好出國。
心態比資質重要。唔好話佢聰明,只係未發力;sorry ,呢 D excuse 得啖笑。
講真,小聰明個個有,冇人可以靠小聰明大學畢業。
反而就算一個人蠢蠢地,但肯努力,值得供佢讀書。
如果 hea 懶,心態差,不如出去捱下世界先。
唔好造就多個廢青。
我係六十後,我呢一代十分幸福,八十年代經濟好,一大批人去外國讀書。
出到去,咁 free 更加冇王管,當年未有 internet ,冇咁多嘢玩,都大把人讀唔成書。
其實真係好多人二三缐大學都畢唔到業,只係你唔會知,
尤其親戚朋友,反正佢唔駛比張畢業證書比你睇,一定唔認畢唔到業。

回覆 nintendo 的帖子

十分同意

引用:恕我直言,其實如果+hea+讀,入埋+D+野雞學

原帖由 nintendo 於 16-09-26 發表
恕我直言,其實如果 hea 讀,入埋 D 野雞學校,到時好釆畢到業,競爭力都唔會好,跟住又點?
揾份一萬蚊工 ...
Agree.

nintendo,
以我仔仔的例子,佢依家先剛升中一,再勉強喺香港讀上去,除非佢其間開竅,否則到DSE亦會全軍覆沒!中文唔知有冇可能拎到一分!

我可以點做呢?佢細時都迫自己坐低同佢溫習做功課,有時更要動武!依家佢力大無窮、肥C大隻,比阿爸仲大件,捉住我隻手,我已動彈不得……唉!我唔通唔理佢、唔去盡量幫佢?!

若然出埋國都仲喺咁嘅學習態度,最後亦讀書唔成,甚至畢唔到業,我同老公亦問心無愧,已出咗洪荒之力,只能怨佢無書緣喇!

正如月之x人(韓)第9集故事,順其自然定能讓壞事稍微變得好一些,做咗會改變?不能確定,當人明白是上天旨義是什麽,那就是命運!(又想多咗)

Flying-Man 發表於 16-9-26 13:44

nintendo,

個人意見,首先跟仔仔認真商量下,佢願唔願意出國讀書?如願意就要認真努力地讀,如成績仍然唔理想就要回港搵工作,無謂浪費資源及時間,路係佢自己行既!做父母只能盡力協助,行唔行到就只有靠佢自己。
‹ 上一主題|下一主題