用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎?
go

孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎?

如題
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

仔仔現在中四,在香港完全沒有動力讀書,今年忽然話要到外國讀書,他心態是覺得海外較興鬆及感覺他想途避dse.感覺很迷惘,明知他在香港,也不會有大進步,只是在捱,希望他到外國接受教育會有所改變,但又怕他到外國也一樣hea,本身不是大富大貴,供孩子讀書也是很慳才有能力供,家長們,請問,外國讀書真的能令孩子改變嗎?換轉你們,會怎樣選擇呢?
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

回覆:孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎

會的買個希望,但選英國政府预科中學約1萬五千鎊(學費包宿舍),2年AL,報非聯招本地大學,平均每間大學有二個選擇,可選熱門科及容易入科較保障。

回覆 brother4 的帖子

我都係有呢個問題呀~ 我仔係香港又係好hea, 但我知佢好聰明, 唔知咩原因, 佢就係讀得唔好, 成績又差~

我雖然唔係家長,但係我想分享交流一下。
我自己今年過去英國讀書,我阿媽話係一場“一百萬的賭博”。筆錢係阿爸阿媽儲30年的錢。
我雖然畀老師讚我聰明,肯努力讀書就一定考得好,但偏偏我就好似爛泥扶唔上壁,恨鐵不成鋼。我唔玩Facebook Instagram,唔出街同同學玩,唔打機(我親手剷電話game app,因為我突然有一日唔想玩)。但係我對住本書/notes,我就睇極都唔明,中文考試差到reading卷 100分我攞30分,數學又不夠好,仲要讀account 同econ,簡直就攞命。阿媽更加話“你入大學機會渺茫,都係快d搵foundation/college。”
面對住DSE來臨,老師每堂都叫我努力溫書,日日補習,禮拜六日都又朝補到晚,我感覺麻木,學校咩“人生規劃”課,淨係講DSE同揀大學,只字不提畢業以後應該點。

考完試之後,我以為自己會好開心,睇翻以前因為溫書冇睇的節目同打機。但係原來事實係,我心好空虛,DSE的重擔消失,就好似人生唔見左目標。原來學校冇教過我DSE後應該點行,淨係教我讀書。呢段時間,我去幫小學補習,我先搵翻自己掉低十年的鋼琴同埋有想做的工作。

放榜之後,成績比預期好多,都有本土大學offer,雖然阿媽明顯想我留翻香港,就算我懶唔讀書都可以好似以前咁督促我溫書。但係我依然揀左世界排名低幾十名的Birmingham。阿爸阿媽唔睇好我,話我咁懶,去邊都冇用。

但係我想試下自己,總有一日我要離開父母,總有一日我要靠自己,我冇可能成世都畀父母督促。我都同補習小學生的爸媽傾計,他們都鼓勵我出國,他們裡面有兩個更係去英國讀書添。他們話,要一個人獨自處理學業同其他事先會知道一個人的能力和興趣。學生係香港懶散可能係搵唔到興趣同鬥志,加上香港讀書文化,父母“皇帝唔急太監急”同補習,變相依賴,喪失目標同鬥志,讀書邊成滿足父母的工作,而不是為自己的將來。

但係我從來未試過咁期待讀書同積極去搵讀同一科/住同一個hall,以前的我求其就算,鵪鶉到唔咁同陌生人講野,但係今次我自己主動要同大學代表 interview,email 大學都係我自己去send,冇人逼我做。我覺得自己沉睡左的鬥志翻生。

外國大學係輕鬆,但係要求學生主動學習,呢樣野我地香港咁多年讀書都冇,一下子冇父母監督,老師冇要求交功課,真係會有一部分的學生變得更懶散。但係我想,唔試真係唔知能力,雖然呢個要洗好多錢,但係起碼畀學生同父母一個交代。我有3個同學Form 4 因為學校成績唔好,中文都唔好,所以去外國讀書。依家有兩個讀Aviation,讀得開心過以前。另一個派左第一次AL成績,4條A,呢個她係香港點都讀唔到咁高分,頂多攞4。

如果去讀sixth form/boarding school去考AL,我相信都會有幫助,班size少,學校分配畀學生的資源既平均又多(香港學校行精英制,成績唔好被遺棄一邊),學生有可能會在求學時認識到讀書好的朋友,也有老師指導,應該會搵到人生真正的目標。我阿媽以前係英國讀中學,過到去的時候,她成績最好(英國人程度淺得制),於是阿媽為左可以稱霸同衛冕第一名,努力讀書。

諗深一層,考DSE報大學果陣,18歲都未夠,就要決定自己以後40,50年的生活,其實真係好慘。

但係有樣野英國讀大學一定畀香港好,就係大學多,就算成績唔夠好鬥唔會好似香港咁冇書讀。如果去較次等的大學讀,收生門欄低好多(BBB或者BBC,即係大概DSE 444,443,不計中文 LS)。翻來香港打工的話,老闆對讀外國大學的人唔睇邊間直接睇見工表現(呢個係我有做HR的師姐+補習學生父母講的,唔知係咪真),相反讀local的,第一間事就係睇邊間,理工,浸會,城大都會次等左(除非你做律師,會計等有牌的工作)。

anixon  你的心聲具參考性, thanks!  發表於 16-9-14 08:35

回覆:1998Ruby1998 的帖子

答案唔係真嘅! 你去中小型公司或者可以,去到具規模公司,尤其你係第一份工,除大學名氣及成績外,中學公開試成績,校長testimonial 都睇,好多人唔需要醒覺已經有你嘅水平,始終競争者多,希望你有水平以上嘅communication skill 及臨塲鎮定, 做好面試問题,有定心理準備唔知要見到第幾份工先有人請,千萬不是给interviewer一種 down 嘅感覺,神采飛揚一些。

回覆:亞旺媽 的帖子

有經濟能力及孩子肯去,可一試,英多數活動教學,及香港教得比英快 如數,希望孩子讀得開心及自信心回來,能夠開竅。

good,在英是讀什麼科?畢業未?

回覆 brother4 的帖子

我讀英文系,Year 1

namanyi  將來想做甚麼工作?Birmingham 讀英文糸排名都高  發表於 16-9-7 11:24

先借小小地方,講題外話,孩子小學有學習問題,需要支援,升中派二綫中文中學,中ㄧ考全級尾尾,孩子想入8大的目標是不可能,半推半就去英國讀AL,成績Ok,有英大學offer,但孩子出國另一方面是失敗(除讀書外),原因孩子ㄧ罐罐頭如五香肉丁+陽春面,食足7餐,再讀多三年英國,一定營養不良,孩子知父母賺的是血汗錢(誇開咗) 。自己中學己放手,原因教育王國是一本教育天書,日日看約二星期才全看一次,得到好好啟發。如讀到書邊到讀都可,大學生/海歸派工作估約1萬多,如買樓5xx萬,唔食唔使儲50年,升職加薪快一點,不如用留大學錢幫孩子上車(是否轉直升機家長)

引用:先借小小地方,講題外話,孩子小學有學習問

原帖由 brother4 於 16-09-07 發表
先借小小地方,講題外話,孩子小學有學習問題,需要支援,升中派二綫中文中學,中ㄧ考全級尾尾,孩子想入8 ...
四阿哥,恕小弟不敢苟同。如我有錢買樓,我寧願將筆錢供佢去英國讀書,將來讀完書,做乜野工?買唔買樓?佢自己決定及承擔,唔關我事。因為,就算買樓俾佢,生性就好,唔生性就樓都賣埋,袋袋平安!激到斷氣都似,所以,我只供完佢讀書,以後既事,不理免煩惱。

vincher  Agree  發表於 16-9-27 19:22

回覆 1998Ruby1998 的帖子

非常好的分享!比有用真實資訊給樓主去衡量自己的情況,並不是隨便叫人有能力就去啦。去外國留學並不是教育仔女的靈藥。不要以為喺度睇得多成功嘅個案,就成功機會大。因為失敗嘅、都唔會上嚟同你講,被人笑。祝願妳有個愉快嘅追尋夢想和 life-changing 留學經驗!

回覆:亮燈 的帖子

講得對,私樓冇錢,想抽居房白表,次次排隊尾,估樓要用自己名買,激死後冇眼看(又題外話)

英文出路,朋友英畢業後,落地生根,教書老師,亞細放假住佢家。另一位回港教書,後轉入政府工。

回覆:manning2014 的帖子

真有很多失敗去咗大陸/台湾升學,講番同孩子講非聯招全報 ,選高分及容易入,最後孩孑只報三大佢自己想的科,俾佢激死,入唔到想過從始消失,上天安排,俾自己繼續吹水(分享)

四阿哥:你個仔不是入到三大了嗎?

回覆:NanaLi1127 的帖子

好彩,慢車邊,8月尾尾入咗

*摱*車邊

很多謝各位心得,同仔仔傾了,過去一樣要讀書,只是教學方式可能跟香港有分別,他表示已一早知道,只是在香港真的沒有心機讀,希望到外國一試,既然咁講,可能我真的應該比佢一試。

不只教學不同,肯努力取高分不難,祝學業有成。