用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有難題......沙田馬鞍山中學點選好?? 請教 ...
樓主: nickybaby
go

有難題......沙田馬鞍山中學點選好?? 請教

王國會長

引用:回覆+selina1109+的帖子 咁請問有冇研究過

原帖由 Kittyleung05 於 16-11-11 發表
回覆 selina1109 的帖子

咁請問有冇研究過馮黃鳳亭,鄭榮之?呢兩間校風如何? ...
鄭是1c英中,我無揀晤清楚。黃鳳亭我上年聽有媽媽話學校會縮班,都無揀。我上年主力睇馬鞍山同沙田唯一既基督書院。

ngyc1125 發表於 16-11-3 22:45
請問馬宗幾時OPEN DAY?

馬崇簡介會是12月10日

回覆 elysemama 的帖子

thk
:-D q^_^p

回覆 paggie88 的帖子

資料提供

佛教覺光的開放日會連同英語模擬面試一齊搞..
26/11 & 3/12
可以去該校的網頁看看其詳情.
http://www.bkkss.edu.hk/35anniversary

大家比啲意見,博唔博得過

唉....第二次呈分失手...老師由之前建議馬祟,馮黃鳳亭變左而家黃允畋,我接受唔到囉....老師話我自行報呢兩間太進取....

洋蔥頭媽咪  馮黃一般啫  發表於 17-1-10 18:30

Kittyleung05 發表於 17-1-10 16:24
唉....第二次呈分失手...老師由之前建議馬祟,馮黃鳳亭變左而家黃允畋,我接受唔到囉....老師話我自行報呢兩 ...
小朋友band2 b or c ?唔好咁快揀黃允畋

咁馮黃鳳亭同劉百樂點呢?b2?

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

B2c

所以我想博下....邊間好....之前去睇左馬祟,黃鳳亭,同聖約瑟咋....其他都撞時間冇參觀到...

Kittyleung05 發表於 17-1-10 22:40

所以我想博下....邊間好....之前去睇左馬祟,黃鳳亭,同聖約瑟咋....其他都撞時間冇 ...
2C自行馬崇應該陪跑多。見你話小朋友只係失手,如有信心呈三後仍能keep住band2 去大抽獎,自行就更加唔會咁快揀2尾中學。band2  頭/中學生唔計㨂band1, 都會喜歡㨂胡中/馬崇/聖若瑟/陳震夏,呢幾間會較熱2C生自行機會較微,如果你都想博,或考慮基督/覺光,其次梁文燕/馮黃/楊葛,b2 成績不是太大差距,未必入唔倒,最重要校風好,適合小朋友,比心機考好呈三。

基督同覺光係咪都有開英文班,可否講下呢兩間?因為之前馮黃同梁文燕都了解過,THX!!

Kittyleung05 發表於 17-1-11 00:02

基督同覺光係咪都有開英文班,可否講下呢兩間?因為之前馮黃同梁文燕都了解過,THX!! ...
以我所知兩間都有開過英文班,來年仲有冇就唔知,不過部份班級/科目都會用英文教。覺光係佛教有部份家長未必喜歡,但學校其實唔差,會考年代層出個 7A 狀元,不過而家成績就一般。
基督口卑不差,老師關愛,兩間校風都ok。

劉百樂是否b2?

我見佢有開1、2班英文班

gccc 發表於 17-1-11 09:02
劉百樂是否b2?
劉係B2 近尾,校舍地理位置佳,但校風一般。