用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 65網 (2017-2018) 揮手區
樓主: Danrice
go

65網 (2017-2018) 揮手區  

Danrice 發表於 16-9-20 15:46
回覆 vickym 的帖子

高可寧自行應該無咩人揀, 雖然校舍大...
補充: 自己心態上如果大校舍新D當然好D, 起碼活動空間多D(硬件).但我想學校的配套同老師方面既配合, 關注/關愛多些小朋友(軟件) 會唔會再重要? 而唔係著重硬件

林金殿有什麼可以分享? 我 miss 咗簡介會但見 poster 佢校舍真係唔細

焯男bb 發表於 16-9-20 12:24
唔該晒,請問信義係唔係兩測兩考呢?因為我其實係想搵一間程度淺嘅學校,我大仔讀緊仁立,追不上讀得好辛 ...
細仔直入仁立,應該俾細仔試試先!等細仔自行入左先在考慮幫哥哥轉課程淺些的學校呀!

回覆:65網 (2017-2018) 揮手區

點都好,揀基真就要考慮清楚。

大家好,我仔而家讀緊第二區嘅幼稚園,出年小一我地會搬去葵青區,因為申請公屋派左去65網,唔知咁嘅情況會唔會有影響派位,另外我上網見到大多數人只講雙仁,二線學校又有邊幾間,高可寧又如何呢,請大家比d意見Thx!(因現讀幼稚園老師都比唔到意見)

回覆:小咪 的帖子

今年六月派第五志願去高可寧,囝囝成功叩門外區小學,所以去番高可寧取派位註冊證。他們要求填一張簡單的紙作實,但沒有一欄要求要填將去那所小學入讀,但那校主任堅持話教署要求要寫番將去那所小學,我心𥚃知道教署毋需讓派往小學知道小孩去向,我即時打電話問教署,教署回答是該小學想知,不是教署想知。
由此可見,他們手法不太好,而且主任也説謊,仲話教署要求!感覺對這所學校不太好。

焯男bb 發表於 16-9-20 15:25
其實仁立課程係深同教得快,我仔有學習困難,所以唔可能用佢嚟作準,但其實同學家長都覺得,一升左上小二 ...

點解跟唔上仍讀普通話班, 有無同老師傾, 學習困難無特別安排????
我小朋友小學有特別默書測考安排的,
我小朋友講有d同學是去其他課室默書
我地默書默詞語, 個d同學默單字咋,
好笑, 佢重話同學100分, 好叻 !

cwst 發表於 16-9-23 10:38
今年六月派第五志願去高可寧,囝囝成功叩門外區小學,所以去番高可寧取派位註冊證。他們要求填一張簡單的紙 ...

我女都係派高可寧後叩門走,我老公去填form取註冊證時,都要求要寫將會去邊間學校,仲話一定要寫,因為係要俾教育署做返記錄。我老公打俾我問我填唔填,我話我唔信係教育署要睇,因為當時先7月頭,音樂椅仲有排轉,我今日寫左又點? 話唔定之後仲會叩到第2間第3間,所以我求其叫我老公,寫左一間非65網既學校就算。
不過講到對高可寧印象,我同樣覺得印象好差,唔關取註冊證事,係其他野。不過各人感覺唔同,見都唔少人話校長有熱誠,老師有愛心。

現在梗係先細仔報哥哥學校, 拿了學位在手試左, 跟唔上才轉校都未遲 ! 

哥真係跟唔上,就嘗試轉校,唔試一定沒有機會 !

因高可寧好近我屋企,所以打算將佢放置4/5,但聽到好今評語都不太好

回覆 subb 的帖子

简单來説, 仁立是以成績作依歸. 除非你只得二三十分, 學校係唔會有特别支援. 入得中普班預左辛苦, 不過捱到六年升入英中會銜接得好D,  因小朋女已學會自學或已出去補習

最重要係家長想要D 乜

subb 發表於 16-9-23 10:52

hello

利申先, 現小一林金殿家長

上年我聽簡介會之後我都唔想入林金殿, 不過我怕的係家長質素, 因為學校冇將家長同小朋友分開, 所以簡介會係嘈到拆天, 之後再接觸林金殿的家長, 發覺都多新移民, 所以4圍搵料, 有好有壞的INFO, 再自行了解, 反而我發現好多唔係讀林金殿的人踩得呢間學校好勁, 對呢間學校好唔公平

最後我都係入左林金殿, 開學至今我發現家長質素並唔係差, 學校又冇網絡上所講咁差, 學校支援多, NET 又多, 重視英文, 新移民的家長仲會將學校的嘢SHARE 比我地

焯男bb 發表於 16-9-23 14:20

我都無話讀中普班,同埋如果有學習困難嘅學生,就算默單字都 ...

我無意引起你的不安的, 唔好意思
好笑是覺得我小朋友傻豬, 跟本未明學校安排的用意及細心 !  

焯男bb 發表於 16-9-20 15:58
是哥哥有困難,你提議的我都諗過,但怕其他學校唔肯收
弟弟程度如何?有冇學習困難?可以試下仁立
反而可幫哥哥轉校

即係帮弟弟入左先,然後出年帮哥哥轉

我提議你考慮主恩,不太淺也不太差,再唔係可考慮入青衣都好多好學校,唔好選信,高,李一

65纲要選成績好一定係仁立,其次係仁紀

大家可考慮小朋友是否適合學校的程度及教學理念

另外,主恩/祖天都不錯的,相對冇咁多人爭,而且程度中等

林金殿其實好受新移民歡迎,地理位置又方便

基真早幾年都o k的,係受某事件影響,近年少左人選

全二都受家長歡迎架!尤其大窩口個邊

其他的就一般啦!

而家自行階段,如果唔係一定要入双仁既,我會考慮青衣幾間聖公會小學,馬基都好過選其他65校,反正都係坐校巴,中學都係K T網,

chocolatebean 發表於 16-9-23 21:18

Hello

焯男bb 發表於 16-9-23 22:00
細佬無問題的,不過轉校都唔係容易嘅事,我諗其他學校未必願意收這類學生謝謝你意見
...
不防試下青澤,亨澤

引用:+本帖最後由+diedsee+於+16-9-23+14:36+編

原帖由 diedsee 於 16-09-23 發表

我係佛林畢業生,有廿分都唔自行呢間,完全無愛心

wballp 發表於 16-9-23 23:04
我係佛林畢業生,有廿分都唔自行呢間,完全無愛心

我都係林金殿畢業生有20分,近屋企我都唔諗住揀呢間。