用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 教精英班的老師係咪師資好些
樓主: terrorist
go

教精英班的老師係咪師資好些

其實,小班分班比較好,因為每科唔同的

ANChan59 發表於 16-9-6 13:25
有些學校,最勁,最有心的老師教補底班。

叻嘅,唔教都自動波啦!
係呀.  老師話學生在外補習學灑啦, 唔洗教.  上堂只講答案, 學生照抄.

黃巴士 發表於 16-9-7 20:24
係呀.  老師話學生在外補習學灑啦, 唔洗教.  上堂只講答案, 學生照抄. ...
唔一定, 老師上堂見同學有睡意,
就叫同學起身答下問題, 同佢傾兩句, 令佢回魂

黃巴士  咩情況, 咩師生組合都有.    發表於 16-9-9 13:11

洋蔥頭媽咪 發表於 16-9-6 12:45
學校通常會較重視精英班,資源分配通常亦較好,會安排有經驗嘅老師去教。

...

一間間啦!好睇校長係乜人。

有啲校長只會比自己友、黃馬掛教好班、精英班,等佢哋易教啲,學生成績好時,幫自己友、黃馬掛寫Appraisal又靚啲。

TwinWong    發表於 16-9-8 12:31

精英班通常較乖,好多學校既精英班都比班高層/年資耐既老師霸住黎教。新仔只能教差班

小皮優 發表於 16-9-8 13:37
精英班通常較乖,好多學校既精英班都比班高層/年資耐既老師霸住黎教。新仔只能教差班 ...
我囡校普通班又好精英班又好, 都係有新老師, 仲係主科

TwinWong 發表於 16-9-8 15:44
我囡校普通班又好精英班又好, 都係有新老師, 仲係主科
有d學校就係校長決定,年資深既老師都無得話事。有d就年年大換血,根本就無咁多年資深既老師。
有d就年資深老師唔蝦新仔,每個人都有好班差班教。(不過極少)

回覆 黃巴士 的帖子

所以補習班咁賺錢, 學校促進經濟繁榮!

黃巴士    發表於 16-9-9 13:12

個人覺得, 精英班主科老師不一定最好, 但不會有最差老師教精英班.
普通班, 有機會有好老師教, 但較易會遇到"最差"的老師.

資深老師通常都了解自己期望,按擅長和習慣選擇頭班或尾班
然後餘下的中間班才由其他人補上

回覆:教精英班的老師係咪師資好些

哥哥學校是一位老師同時教一班精英班,一班普通班,但是一國兩制,教的內容一樣,功課量和要求就不同。

引用:哥哥學校是一位老師同時教一班精英班,一班

原帖由 MariaTsui 於 16-09-10 發表
哥哥學校是一位老師同時教一班精英班,一班普通班,但是一國兩制,教的內容一樣,功課量和要求就不同。

...
係,一般精英班要求會高啲,甚至書本都會深少少,但學習氣氛通常亦較濃,一個同學有求知欲有時就會带動其他同學,所以同學成绩通常比較好。

YDLFATHER    發表於 16-10-12 23:43

引用:哥哥學校是一位老師同時教一班精英班,一班

原帖由 MariaTsui 於 16-09-10 發表

...
我地都有科目係四班同一個老师 notes 全部一样 不过成绩 各班比率不同

洋蔥頭媽咪 發表於 16-9-10 08:21
係,一般精英班要求會高啲,甚至書本都會深少少,但學習氣氛通常亦較濃,一個同學有求知欲有時就會带動其他 ...
讚同,精英班的學習氣氛較濃。

小皮優 發表於 16-9-8 13:37
精英班通常較乖,好多學校既精英班都比班高層/年資耐既老師霸住黎教。新仔只能教差班 ...
From my observation, if a school appointed the best teacher to teach under-performed class, it's a better school and salute to the headmaster or headteacher.

Then less parents push their kids to elite classes due to biased resources allocation.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-9-6+13:25+有些

原帖由 黃巴士 於 16-09-07 發表
係呀.  老師話學生在外補習學灑啦, 唔洗教.  上堂只講答案, 學生照抄. ...
唔係嘛?我個仔同你個仔好似同一間中學,好驚呢

黃巴士  講緊朋友囝中學, 放心. 唔係我地果間...  發表於 16-9-14 15:39

精英班係比其他班要做多好多功課。教得好鬼快

回覆 terrorist 的帖子

i think so .  For my son and girl school, they usually have more experiences.

學校安排老師,多數會有其考慮,大多會較佳嘅資源給予精英班為學校爭取成績!

不過在部份B1A學校,師資好嘅老師在精英班所發揮嘅作用反而唔及在補底班咁大,因為尖子追求嘅通常已係課本以外嘅 (阿仔話有同學中二已睇晒dse數學!) ,好老師嘅作用較細,放在補底班更幫到多啲學生提升成績!

YDLFATHER  agree  發表於 16-10-12 23:45

引用:我小朋友學校精英班老師一定係資深老師,其

原帖由 aptcan 於 16-09-06 發表
我小朋友學校精英班老師一定係資深老師,其他班就會用淺年資或合約老師來任教﹗ ...
精英班人少D,用來獎勵老師,或由主任級的老師教,上課反應好、功課質量好、測考成績好,可以多花時間在課堂設計,提高課堂效能。