用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三好多科
go

中三好多科

我自己中文中學文科出身,中一中二還緊到囝囝,上中三了……科学一科變三科,再加econ,自問除了中西史可幫到手外,其他科科亞仔要靠自己了,真係好驚呀!我覺得現在他中三的課程深過我好多,除了叫加油外,再無法可跟了!時勢迫我放手啦……好驚!出年仲要選科啊!
有無過來人分享下呢?

引用:我自己中文中學文科出身,中一中二還緊到囝

原帖由 yovin 於 16-09-06 發表
我自己中文中學文科出身,中一中二還緊到囝囝,上中三了……科学一科變三科,再加econ,自問除了中西史可幫 ...
放手就一定要 只係提下佢有困難就要出声 大家再想辦法解决 可以睇Quiz 同UT 佢handle成点 到f.3讀書始终靠小朋友坚持同毅力

我都係中中畢業吖~阿女中-我已放手吖~自己搞掂,唔掂就揾幫手。中三係讀到暈既-年,但因為左分班,無論鈡意与否既科目都必须盡力做到最好。

回覆:中三好多科

你還好,孩子中一時中文二綫中學考全級尾尾,頭都一樣要放手,因課程深過自己當年及孩子大個不會受教,最好方法鼓勵,另同上家長有困難就要出声,想辦法解決。

哥哥已說CS很難明,可能是文科人,學校卻一個都不能少,可能是精英班,老師已說出會在長假補課,幸好我已在中二放手,希望哥哥能順利過渡.

yovin 發表於 16-9-6 02:42
我自己中文中學文科出身,中一中二還緊到囝囝,上中三了……科学一科變三科,再加econ,自問除了中西史可幫 ...

嘩, 小學5年級都開始全放手啦 !

中學直情唔使理。 我連佢D書都未睇過。學緊咩都唔知

呀囡都係今年中三。 有我女至愛的Bio.

讀埋今年可以唔使讀中英History不知幾期待。

cocoyang    發表於 16-9-8 12:03

bestwish 發表於 16-9-6 11:38
嘩, 小學5年級都開始全放手啦 !

中學直情唔使理。 我連佢D書都未睇過。學緊咩都唔知
我早你少少,小三起已放手
講真讀書真係要靠自己,從小培養好學習態度,唔明主動去問,或揾人教。中三科目多,係想佢地試下是否適合自己方便選修,要盡力去做,中四分科後就會輕鬆好多。

回覆:yovin 的帖子

呀仔好依賴,由小一至中二都會主動拖我手叫我陪佢讀書。昨天打開佢D書,我乜都唔識,只好坦白說出來,並叫他上課要加倍留心,媽媽要放手啦……希望他自己oK啦!
好彩老公同我講,最緊要個仔健康和乖……自己真的讀不上,大不了咪留班,香港唔會無書讀,叫我放心+放手。但做呀媽慨,唔擔心就假……

醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 16-9-6 12:31
我早你少少,小三起已放手
講真讀書真係要靠自己,從小培養好學習態度,唔明主動去問,或揾人教。 ...
我比你再早D, 小一已經放晒手, 唔會跟功課,阿女自己溫書。上年升中一都係佢自己攪掂, 唔明先問我地。今年升中二, 已經要讀phy、chem、bio

peggy 發表於 16-9-6 18:17
我比你再早D, 小一已經放晒手, 唔會跟功課,阿女自己溫書。上年升中一都係佢自己攪掂, 唔明先問我地。今年升 ...
你果d唔係叫放手,係直情未落过手~

小時了了    發表於 16-9-22 11:11
bestwish    發表於 16-9-7 09:14
洋蔥頭媽咪    發表於 16-9-6 21:33

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-9-6+12:31+我

原帖由 peggy 於 16-09-06 發表
我比你再早D, 小一已經放晒手, 唔會跟功課,阿女自己溫書。上年升中一都係佢自己攪掂, 唔明先問我地。今年升 ...
小一放手又似乎早左d,功課幼稚園通常已經可以自己做唔駛點跟,但小一一般都要時間適應,亦要教佢温習方法,待小二/小三考過幾次試後小朋友掌握倒才放手會比較好。不過每個小朋友能力都有别,唔同性格適應能力都會唔同。

peggy  小一跟左第一個月後就放晒手  發表於 16-9-6 23:30

引用:呀仔好依賴,由小一至中二都會主動拖我手叫

呀仔好依賴,由小一至中二都會主動拖我手叫我陪佢讀書。昨天打開佢D書,我乜都唔識,只好坦白說出來,並叫 ...
可能你習慣左幫佢,所以仔仔未夠自信,比d信心佢啦,話唔定考得仲好呢!

引用:我自己中文中學文科出身,中一中二還緊到囝

我個女小四已經全放手,所有功課,默書,測考,甚至三次呈分試我都無理佢,佢唔明可以問我,有時自己上網揾答案,自己温習。 宜家升中一了,我更加唔會插手,我只負責簽通告及比錢。 遇到學習上問題,我幫到一定教佢,教唔到就會叫佢上網查下。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

peggy 發表於 16-9-6 18:17

我咁懶都未可以小一放晒手, 係開學頭兩個月有睇功課之後由得佢錯, 測考跟到小三, 小四頂盡考試前默生字算數.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

miriam 發表於 16-9-6 23:55
我咁懶都未可以小一放晒手, 係開學頭兩個月有睇功課之後由得佢錯, 測考跟到小三, 小四頂盡考試前默生字算 ...
真係要睇小朋友的性格, 大仔太多甩漏,中文及數比較弱, 所以要小四先可以放晒手。阿女做野有條理,對自己有好高的要求,其實係k1-k3都冇咩理佢。 p1跟左一個月後, 再冇跟功課, 佢自己執書包,只係測考前一兩日被d練習佢做。

yovin 發表於 16-9-6 02:42

中三實在係好多科要讀,科學一科變三科已經好多了.唉!

peggy 發表於 16-9-7 02:06
真係要睇小朋友的性格, 大仔太多甩漏,中文及數比較弱, 所以要小四先可以放晒手。阿女做野有條理,對自己有好 ...
係, 我女都係甩甩漏漏, 到小四測考

會幫佢默生字, 小五試放手

回覆:YmOra 的帖子

Science 一開三對理科學生並非壞事。

LingChiBaBa 發表於 16-9-7 13:17
Science 一開三對理科學生並非壞事。

我都認為一開三係好事,只是覺得突然要在一年裡讀多咁多嘢好辛苦,又不能鬆懈,因為中三成績就要決定高中選科優先次序,這一關可是篩走好多人,仍能應付三科且有好成績嘅,足夠証明在短時間內有能力讀且入U機會可能會大,優先選科係實至名歸,如樓上有家長講中二已經分三科讀,我估可能會好一點吧!

YmOra 發表於 16-9-7 18:09
我都認為一開三係好事,只是覺得突然要在一年裡讀多咁多嘢好辛苦,又不能鬆懈,因為中三成績就要決定高中選科 ...
一开三係SCI 進化版, 努力挨埋依年, 持有選科能力, 到時中到心儀科目, 唔一定入純理, 中四就會軽松D

YmOra    發表於 16-9-8 09:20