用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區band 3好學校
樓主: MBOFOK
go

東區band 3好學校 [複製鏈接]

小皮優 發表於 16-9-15 16:23
官校就係咁,d老師較懶。
荃官真係差左好多

幾年前睇咗蘇立德寫既官校老師,覺得官校老師間内部鬥爭非常殘酷,真係官場如戰場。

王家爸爸 發表於 16-9-7 10:20
東區學位比學生多,如果係男仔,Band 3 邊緣人,慈幼、張振興都有可能入到。

...

慈幼是英文中學還是中文中學

王家爸爸  初中按學生既語文能力,使用唔同既授課語言。  發表於 16-9-17 09:27
BABYSHOES集中營~click去個人網頁度睇下la~~

小皮優 發表於 16-9-8 13:32
慈幼好少少,張振興麻麻

慈幼是否英文中學?
BABYSHOES集中營~click去個人網頁度睇下la~~

回覆 王家爸爸 的帖子

請問慈幼、張振興,李福慶是band 2尾定band 3頭

王家爸爸  慈幼B2中,成績同全港平均差唔多。  發表於 16-9-17 09:29

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-9-8+12:29+

原帖由 王家爸爸 於 16-09-08 發表
金文泰收到既學生唔太差(尤其係幾年前),但係DSE成績真係好令人失望,只有BAND 2水平。 ...
金文泰其實可以收到幾多B1生?而家B1生願意讀中文中學嘅真係鳳毛麟角(培正會係例外)!當年我幫阿仔放第7志願都過唔到老婆果關,最後都係要放在B2英中後面!

聯繫位更加係負累,B1生多數唔揀,B2生都未必多,我估收B3生未必少得過B1生!

回覆 王家爸爸 的帖子

咁張振興同李福慶係b3頭?

Band5 發表於 16-9-17 10:11
金文泰其實可以收到幾多B1生?而家B1生願意讀中文中學嘅真係鳳毛麟角(培正會係例外)!當年我幫阿仔放第7 ...

舊年畢業嗰啲係七年前入讀既,當時仲有唔少B1生報讀。 八、九年前已經叫朋友既B1仔唔好試呢間,不過有人無聽。

Jasmine-4711 發表於 16-9-17 10:44
回覆 王家爸爸 的帖子

咁張振興同李福慶係b3頭?

唔差既B3頭。

Jasmine-4711  thanks  發表於 16-9-17 18:43

醒目開學勳章 王國長老

Band5 發表於 16-9-17 10:11
金文泰其實可以收到幾多B1生?而家B1生願意讀中文中學嘅真係鳳毛麟角(培正會係例外)!當年我幫阿仔放第7 ...

我同事個仔係舊年dse。當年軒小升中老師叫揀b2, 唔甘心,揀左金文泰雖然係中中,點都算b1丫。
我相信邊緣人多

仔刚刚入读六年级,中学何时开始报名?

其實東區B3冇咩選擇,寶馬山五嶽就唔洗揀,慈幼B2,爛船有三斤釘。箕東官校,未去到B3。小西嗰堆都係b2,伊斯蘭唔係比華人,馬登我敢推你都唔敢入。得番樓上講的張振興和李福慶,B3我推介男女校李福慶,學生算純,起馬見唔到檐住煙周圍行,校風OK,成績就不要期望太高,揀得B3都係揀校風。張記全男班,B1就兄弟情,B3就驚有啲監獄風雲feel。自己再諗下啦

twotwoshing 發表於 16-9-19 16:58
其實東區B3冇咩選擇,寶馬山五嶽就唔洗揀,慈幼B2,爛船有三斤釘。箕東官校,未去到B3。小西嗰堆都係b2,伊 ...
寶馬山五嶽其實已經無當年咁勁,唔會有監獄風雲feel。建議去附近睇下,其實唔係相象中咁差。

UTB  當年真的很差。
教局唔殺校,學校唔知死。  發表於 16-9-19 21:51

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 16-9-19 17:56
寶馬山五嶽其實已經無當年咁勁,唔會有監獄風雲feel。建議去附近睇下,其實唔係相象中咁差。 ...

同事姨甥仔早幾年派到桂華x,學生本身有社交情緒問題,都唔易頂,佢阿媽由細到大見家長如食生菜,派到桂華x當然即時約見校長啦。
當時家長直接問校長:我聽講你地學校都幾多飛仔黑社會,你地有咩對策呢?
面對如此直接提問,校長冷靜回答點樣同警方合作。

事隔幾年,阿姨甥仔都畢業了。佢阿媽擔心足咁多年,而家個仔總算搵到自己喜好同出路,學校老師都幫左佢唔少。亦無學壞呀。

twotwoshing 發表於 16-9-19 16:58
其實東區B3冇咩選擇,寶馬山五嶽就唔洗揀,慈幼B2,爛船有三斤釘。箕東官校,未去到B3。小西嗰堆都係b2,伊 ...
柴灣香港文理可以考慮嗎?

Charlotte_mom 發表於 16-9-19 18:34
同事姨甥仔早幾年派到桂華x,學生本身有社交情緒問題,都唔易頂,佢阿媽由細到大見家長如食生菜,派到桂華 ...
另一個考慮因素係,呢啲學校SEN學生多,所以老師對SEN學生既支援亦比較多、比較有經驗。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 16-9-20 09:20
另一個考慮因素係,呢啲學校SEN學生多,所以老師對SEN學生既支援亦比較多、比較有經驗。 ...
又係果句, 其實學校肯收SEN生, 某程度係做緊人地唔願做嘅DIRTY JOB, 值得敬佩

朋友姨甥係幾嚴重阿氏保加, 得罪人多稱呼人少, 佢阿媽湊大佢都唔容易, 而家雖然唔係咩社會精英, 但老師教佢點搵條生路, 陪佢發展興趣, 已經功德無量

200904  叻叻,功德無量,因材施教  發表於 16-9-21 11:09

Charlotte_mom 發表於 16-9-20 09:33
又係果句, 其實學校肯收SEN生, 某程度係做緊人地唔願做嘅DIRTY JOB, 值得敬佩

朋友姨甥係幾嚴重阿氏保加,  ...
社會上少個壞人,已經係好大既貢獻。所以寶馬山嗰幾間,對社會既影響其實唔細,亦唔係坊間想像得咁差。
以桂華山為例,佢哋籃球喺港島區好勁,但係有獎係其次,最重要係有啲野俾好動既小朋友消耗啲多餘精力,自然唔會學壞。

twotwoshing  翁sir功不可抹  發表於 16-9-20 09:58

Charlotte_mom 發表於 16-9-20 09:33

朋友姨甥係幾嚴重阿氏保加,  ...
所以好欣賞b3學校老師,付出好多心血,但未必有回報。A仔都幾惡攪,少啲耐性都唔掂,父母就話要忍,始終係自己個仔,但同學唔忍你,有機會變成欺凌。寶馬山五嶽大部份都只得兩班甚至一班,已經冇咁叠馬。
社會上不同人做不同崗位,冇可能個個醫生律師,總要有人賣衫揸巴士,最緊要行正路,唔好走歪,所以教人重要過教書。

文理b2但近年向下行

醒目開學勳章 王國長老

twotwoshing 發表於 16-9-20 09:57
所以好欣賞b3學校老師,付出好多心血,但未必有回報。A仔都幾惡攪,少啲耐性都唔掂,父母就話要忍,始終係 ...

嗯嗯,教人重要過教書,非常贊同。唔同學生就行唔同嘅路,「做個有用的人」好緊要。

200904    發表於 16-9-21 11:10
twotwoshing    發表於 16-9-20 11:24

醒目開學勳章 王國長老

我仔有玩童軍,間中有去張振興、桂華山、蘇浙呢幾間學校(聽講人地願意免費俾團體借用設施)。當然都係星期六日,但起碼見個校園整整齊齊。校園職員都係客客氣氣的。如果學校無heart,鬼會借你用咩,驚你整烏糟仲要佢執呀。
‹ 上一主題|下一主題