用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 亞女成日被一個同學係IG不停數我個女不是 ...
go

亞女成日被一個同學係IG不停數我個女不是

亞女由今年年頭開始成日被一個女同學係IG不停數我個女不是, 係IG用粗口駡她指名道姓, 有掉我個女書包落地, 家長應該點handle. 同老師講好, 定直接同個家長講. 有怕講完件事仲衰過之前.

王家爸爸  咁都得?   發表於 16-9-5 10:18

unchu 發表於 16-9-5 09:28
亞女由今年年頭開始成日被一個女同學係IG不停數我個女不是, 係IG用粗口駡她指名道姓, 有掉我個女書包落地,  ...

基本上得三個解決方法:第一,以牙還牙;第二,當無事發生;第三,溝通(可以係投訴、講道理、其他溝通方法)。

邊種方法有效啲,好睇實際情況,外人好難俾到有用既意見。

醒目開學勳章

我仔都有同樣的經歷,個同學不斷人身攻擊講粗口,初初我見到都好在意但我仔的反應是由他,佢仲同我講個同學是話他不是話我,佢都唔緊張,點解我呁緊張..我仔唔理反而個同學覺得沒趣之後Delete了個A/C

問清楚囡囡跟這位女同學之前有無發生過不愉快事,如果沒有而玩針對,先影低啲IG 果位女同學寫啲野,如果返校起碼有証據在手,我會删除佢追蹤,如果沒有改善,我會搵學校幫手

unchu 發表於 16-9-5 09:28
亞女由今年年頭開始成日被一個女同學係IG不停數我個女不是, 係IG用粗口駡她指名道姓, 有掉我個女書包落地,  ...
係咁架啦, 暑假無聊, 無中生有, 叫啊囡唔洗理佢地, 同其他同學玩, 好快無事

哎.....以家D中學生都唔知諗咩. 再咁過份搵老師或者同佢媽媽講

chanmaymay 發表於 16-9-6 17:16
現家D學生, 好鍾意係IG 大放厥詞, 以為不用負責, 單方面辱駡別人, up 得就up.

呢D 係仆佳所為, 呢類人一定 ...
有時拽到联群結黨欺凌同學, 又實在容不下

chanmaymay 發表於 16-9-6 17:16
現家D學生, 好鍾意係IG 大放厥詞, 以為不用負責, 單方面辱駡別人, up 得就up.

呢D 係仆佳所為, 呢類人一定 ...
現今社會完全無法可監管網上言論,年青人跟風,自以為言論自由大晒,尤其在虛擬網上的言語行為完全無責任。要多得這幾年黃絲的發功,令到越來越多年青人學壞。
CFSS & SSGC

父母接觸自己嘅仔女最多,係一塊鏡。做好自己先吧。咩黃/藍,都要有位比人入的。 You are what you write. 望明白。

係, 佢地真係自以為言論自由大晒,尤其在虛擬網上的言語行為完全無責任. 好多都係係虛擬網上得到被人認同, 唔需要對自己言行負責. 如果被父母駡, 就即刻係虛擬網上不停數父母不是加粗口. 真係少同呢D人做朋友為妙

MonkeyGirl  呢個女仔應該係問題少女.. 錯不是樓主個女.. 而是呢個女仔..佢性格, 思想有問題..
應該係要話比老師聽, 睇   發表於 16-9-12 11:22

最正路係交比學校訓導處理

回覆:亞女成日被一個同學係IG不停數我個女不是

樓主女兒幾大?唔同年纪處理方法亦可以唔同,樓主女兒是否剛升中?樓主可嘗試跟班主任/訓導主任等了解女兒在校情況及請老師跟進,長遠亦要教女女结交朋友,有事主動求助,因欺凌通常會發生在情性較害羞/內向/沒朋友的人身上。

我怕講咗比老師聽, 個女同學言行更離譜, 變本加厲, 最後都會去番我個女到