用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 朗誦比賽
go

朗誦比賽

校際朗誦係米一定要學校先報到?

唔係,可以係出面的機構代報,會貴d。

不過有d學校如果唔係佢挑选代報,即使攞奬亦唔會寫在report book。

回覆:Jane1983 的帖子

什麼report book?成績表?

Jane1983  係呀  發表於 16-9-4 09:27

請問有無一, 二年級散文獨誦, 文章 - 好吃的(節錄) - 阿濃?

Jane1983 發表於 16-9-3 12:29
唔係,可以係出面的機構代報,會貴d。

不過有d學校如果唔係佢挑选代報,即使攞奬亦唔會寫在report book。 ...
想問有無代報的機構介紹? 謝謝!

Jane1983  無介紹,好多都會代報的  發表於 16-9-5 19:11

回覆 Jane1983 的帖子

tks . Jane

Jane1983    發表於 16-9-5 19:10

doubleama 發表於 16-9-3 17:03
請問有無一, 二年級散文獨誦, 文章 - 好吃的(節錄) - 阿濃?
好吃的東西多極了。剛出爐的麪包好吃,又熱、又香、又軟。剛炸好的油條好吃,又香、又酥、又脆。夠火候的粥好吃,米和作料都化了,變成粥糜,夠黏夠稠。新上市的蔬菜好吃,久違了的滋味,如故人重逢。煨蕃薯好吃,又香又糯,流着糖膠。

回覆 王家爸爸 的帖子

唔該晒~

回覆:王家爸爸 的帖子

請問有冇5-7歲英文誦才 Five Little Owls?

回覆:qlala 的帖子

i want to know too

回覆:qlala 的帖子

如有代報機構或個人會員請pm,謝謝。

Sanmic 發表於 16-9-3 10:36
校際朗誦係米一定要學校先報到?
學校唔揀你小朋, 都可以問老師拎FORM报, 到時跟大隊一齊交表

引用:+本帖最後由+doubleama+於+16-9-3+17:03+編

原帖由 doubleama 於 16-09-03 發表

請問有無一, 二年級散文獨誦, 文章 - 好吃的(節錄) - 阿濃? ...
下雨天-阿濃?

引用:請問有冇5-7歲英文誦才+Five+Little+Owls? +

原帖由 pilee 於 16-09-12 發表
請問有冇5-7歲英文誦才 Five Little Owls?
你上u tube打就有喇,包埋示範,不過我都買咗本書,學校話要有書先可以報喎

pilee 發表於 16-9-12 19:24
Five little owls in an old elm tree,
Fluffy and puffy as owls could be,
Blinking and winking with big round eyes
At the big round moon that hung in the skies.
As I passed beneath, I could hear one say,
“There’ll be mouse for supper, there will, today!”
Then all of them hooted “Tu-whit, Tu-whoo!
Yes, mouse for supper, “Hoo-hoo, Hoo-hoo!”

回覆 wing214 的帖子

有書先可以報?舊年參加又無呢樣嘢wor。

王家爸爸  應該唔駛有書,可能係個別學校既特別要求。  發表於 16-9-19 15:13

Jane1983 發表於 16-9-19 13:16
回覆 wing214 的帖子

有書先可以報?舊年參加又無呢樣嘢wor。
應該唔一定需要有書,但係到咗高年班,尤其係Prose Reading,如果想高分,小朋友需要熟讀本書既內容。

回覆 王家爸爸 的帖子

明白了,謝謝

請問有無一, 二年級散文獨誦, 文章 - 下雨天-阿濃?

剛好小朋友需要.thx

muichujamie  下雨天係PTH詩詞獨誦,不是散文獨誦  發表於 16-11-3 11:23

pobadboy 發表於 16-11-2 22:36
請問有無一, 二年級散文獨誦, 文章 - 下雨天-阿濃?

剛好小朋友需要.thx

朗誦比賽正式是幾時開始?