用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 點樣至算輕度丶中度?
go

點樣至算輕度丶中度?

阿仔2歲時被評為自閉譜系,但因太細,心理醫生話不知是什麼程度。

現在阿仔2歳9個月,有做一週9小時ABA,此外什麼都沒有,在家也沒有任何訓練、活動,只是睇書、電視、玩電話。老公覺得已經足夠,因他認為阿仔只是輕度。我說服唔到佢為個仔做多d,叫佢唔好比電話個仔都唔聽。

我怕我們低估了阿仔的情況而錯過了治療黃金期,但cac又排極未到。

請問輕度自閉和中度自閉各有什麼特徵和行為?家長們可以分享一下嗎?

其實自閉譜系範圍很大, 醫生有無提過佢在邊方面係差或遲緩?

訓練要對証下藥, 如果醫生無提過, 咁你除了訓練, 平常可同佢去多些公園, 玩下千秋, SIR滑梯, 爬下MONKEY BAR 呢D都係感統訓練, 又可同以訓練和同齡小孩一起玩, 學習社交, 好過玩電子遊戲。

大多數小孩都要在年齡大些先可確診, 現在確診也分得好子細, 有些小孩是以言語問題, 佢可能確診是言語,表達能力中度數遲緩, 其他正常, 所以個個人不同

回覆:Thisisbeanie 的帖子

請問ABA有效嗎?坊間很少有3日呢?

回覆:點樣至算輕度丶中度?

排緊咩位? 如果建議排I or E, 通常都係輕度。如果排S, 通常都係中度至嚴重。

回覆 Thisisbeanie 的帖子

六歲之前經CAC用韋氏智能評估所得分數:

輕度 : 智商約在50~70之間。

中度 : 智商約在35~50之間。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%99%BA%E8%83%BD%E9%9A%9C%E7%A4%99