用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生一般幾點瞓
樓主: jess3026
go

中學生一般幾點瞓  

idy926 發表於 16-10-14 12:46
好幾次,吾知醒,遲到邊沿
咁唔知醒咪遲到囉唯有, 而家讀書唔學定自己承擔責任, 到大左唔通會突然想承擔咩, 遲左俾人罰下先知自己點解要守時架嗎

回覆:中學生一般幾點瞓

我家小姐,12點半至1點睡,早上7時起床。最慘只是在玩電話,不是做功課,溫習。她早上又沒遲到,末考試,測驗就剛合格成績。我叫極也不肯動,激死人。

idy926 發表於 16-10-14 12:46
好幾次,吾知醒,遲到邊沿
千萬别讓孩子養成遲到嘅壞習慣,只要佢遲開,覺得冇乜大不了,學校亦唔會幾次就罰,壞習慣就會養成,守時亦是美德,亦係將來出社會待人處事應有態度,一定要從小培養好。就以我公司為例請了兩個大學生都係臨夠鐘先會返工,有一個仲成日遲到,老細對呢啲印象都麻麻地。

我上中一開始就冇試過 11 點前訓,試過因為做唔曬功課+補習,成晚冇訓,所以第二日阿媽同我請假。如果平日就 1 點訓,6 點起。

不過六年都冇遲到過,呢個係我自己原則問題,過唔到自己果關,情願翻學校上堂訓都唔要遲到(我學校大部份老師已經容許學生上堂訓,甚至開聲話「今堂唔係特別重要,你想訓或者做其他野就隨便啦」)。

不過以前我 d 同學如果起身遲到,會直接唔翻,甚至 lunch time 之後先翻(不過學校好快意識到呢樣野,所以禁左)

我女返學時每晚9點半瞓, 放假時就批准11點瞓, 所以睡眠時間好足. 上堂唔會眼瞓.

洋蔥頭媽咪 發表於 17-1-6 07:53
千萬别讓孩子養成遲到嘅壞習慣,只要佢遲開,覺得冇乜大不了,學校亦唔會幾次就罰,壞習慣就會養成,守時亦 ...

咁又無遲,其實佢都緊張嘅. 不過夜訓問題巳經改善,事源有排晚晚好夜訓,直至一晚訓得5個鐘,第二朝在校集會暈左,好彩幾秒醒返!係醫療室訓左成粒鐘先恢復!我就同佢講好以後就算未温曬書都吾可以過12點訓,等佢好好把握時間,咁呢排Exam最多11點就温完。年青人,大人點講都無用,佢衰左會知自己極限去到邊,至肯改,之前一直以為自己宇宙最強

happylogin 發表於 17-1-6 10:24
我女返學時每晚9點半瞓, 放假時就批准11點瞓, 所以睡眠時間好足. 上堂唔會眼瞓. ...

九点半,我的無可能。現在佢自己安排,大約十一点上床,考試仲早D瞓_。上次UT,自己温到十一点,然後五点起床溫到七点,但精神唔好,雖然考出來成績好,我唔讚賞……。今次考試早左瞓,希望黎緊可以早瞓。現在,我比佢試下任何安排,然後分析下咁,這個年紀反叛期,真是要試下先可以傾。

洋蔥頭媽咪  中學9點半訓應該十個都冇一個,佔極少數  發表於 17-1-7 08:28

JJDBB 發表於 17-1-6 13:12
九点半,我的無可能。現在佢自己安排,大約十一点上床,考試仲早D瞓_。上次UT,自己温到十一点,然後五点 ...
你個個咁乖自動起身溫, 我個個唔會嫁.

回覆:中學生一般幾點瞓

因為温習才夜瞓,我都無甘擔心,最慘九成時間也在玩電話,做其他。

idy926 發表於 17-1-6 12:56
咁又無遲,其實佢都緊張嘅. 不過夜訓問題巳經改善,事源有排晚晚好夜訓,直至一晚訓得5個鐘,第二朝在校集 ...
無就好啦,受下教訓都係好事。我仔由細到大都習慣守時,從小就教佢時間永遠唔等人,公開試遟到試場都入唔倒,飛機都唔會等你,佢返學都未試過遲到,幾眼訓都冇,上次做暑期工仲被人讚佢守時。

而家佢地冇1點都唔訓,中一都好少少,中二開始就成日夜訓,話極都唔聽。