用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 求中文書推介
go

求中文書推介

請問有咩中文書啱剛睇完基礎漢字500同我自己會讀既幼稚園男仔睇?最好字疏啲大隻啲,故事有趣啲。睇左半本《愛心小故事60篇》,但每篇有1x個字唔識佢冇乜成功感冇咩興趣,想搵啲淺啲,字冇咁密既🙇🏻🙏🏻

引用:請問有咩中文書啱剛睇完基礎漢字500同我自

原帖由 penguinding 於 16-09-01 發表
請問有咩中文書啱剛睇完基礎漢字500同我自己會讀既幼稚園男仔睇?最好字疏啲大隻啲,故事有趣啲。睇左半本 ...
公共圖書館有很多繪本圖畫大、字體大及字數少,適合幼兒看及家長伴讀。帶孩子去看看吧。

王家爸爸    發表於 16-9-1 16:21

引用:Quote:原帖由+penguinding+於+16-09-01+發

原帖由 huba 於 16-09-01 發表
公共圖書館有很多繪本圖畫大、字體大及字數少,適合幼兒看及家長伴讀。帶孩子去看看吧。

...
多謝你先 繪本都有睇 但有啲好少字有啲好多字好長 而且圖畫大字細,我想要啲圖細文字為主 大隻啲疏啲既 係咪應該搵橋樑書?邊啲係初楷 多字得黎易明?我正話喺圖書館行左好耐都唔識揀

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-09-01+發表公共圖

多謝你先 繪本都有睇 但有啲好少字有啲好多字好長 而且圖畫大字細,我想要啲圖細文字為主 大隻啲疏啲既 係 ...
其實繪本間也有不同字體大小的,我剛巧也跟孩子在圖書館,隨手找到本格林文化出版的「儍比儍利」(call no. JJ 1705)的字體就較大,花點時間便找到較適合的讀本。

橋樑書較適合初小以上學生,估計仍未適合你的孩子。或者可以睇下小樹苗出版的幼兒全語文故事系列(call no. J 857 4041)。

回覆:penguinding 的帖子

剛看到本繪本想推介,書名是小雲朵,維京國際,call no. JJ7420。

引用:Quote:原帖由+penguinding+於+16-09-01+發

其實繪本間也有不同字體大小的,我剛巧也跟孩子在圖書館,隨手找到本格林文化出版的「儍比儍利」(call no.  ...
小樹苗全語文比我自己會讀仲淺,同埋我想搵字多過圖既類似附圖咁

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-09-01+發表其實繪

小樹苗全語文比我自己會讀仲淺,同埋我想搵字多過圖既類似附圖咁

以上附圖是哪本書?這書你是用來伴讀的,對嗎?如你孩子自己能讀這書,你可讓他試看初階橋樑書,例如小兵快樂讀本。

其實繪本間也有不同字體大小的,我剛巧也跟孩子在圖書館,隨手找到本格林文化出版的「儍比儍利」(call no.  ...

醒目開學勳章

大偵探奈特系列

http://www.books.com.tw/products/0010583589

我未睇過, 只係根據你的要求俾少少建議.

引用:大偵探奈特系列+http://www.books.com.tw/p

原帖由 PY-Sing 於 16-09-02 發表
大偵探奈特系列

http://www.books.com.tw/products/0010583589
thx 圖書館冇 請問邊度有得賣?一般書局有嗎

醒目開學勳章

penguinding 發表於 16-9-2 15:55
圖書館冇, 但見淘宝同博客來都有. 真係唔知香港D 書局有無.

https://world.taobao.com/item/522799808605.htm?spm=a312a.7700714.0.0.Y3GjfN#detail

引用:Quote:原帖由+PY-Sing+於+16-09-02+發表大

原帖由 penguinding 於 16-09-02 發表
可以電話聯絡讀書人、誠品及城邦問下。

圖書館有一套台灣的橋樑書叫橋樑書樂園,內頁大約似你的要求

引用:圖書館有一套台灣的橋樑書叫橋樑書樂園,內

原帖由 LeeCC 於 16-09-02 發表
圖書館有一套台灣的橋樑書叫橋樑書樂園,內頁大約似你的要求
請問係咪呢套?
https://www.srbook.com.tw/show_book.htm?wno=9781103040346

回覆:求中文書推介

唔該晒咁多位🙏🏻😊

penguinding 發表於 16-9-2 21:00
請問係咪呢套?
https://www.srbook.com.tw/show_book.htm?wno=9781103040346
正確

回覆:求中文書推介

原來我之前post嗰本隔壁的怪鄰居係樂讀123系列,借左返黎同小朋友一人讀一頁,好快睇左大半本,佢話啲字好大好啱睇,可以繼續借呢個系列其他書,唔該晒咁多位🙏🏻😊

引用:+本帖最後由+huba+於+16-9-1+19:26+編輯+\

唔好意思依家先睇倒,附圖嗰本今日先借返黎,同佢一人一頁,佢讀倒九成,耐冇睇中文書好多字唔記得,睇多幾本差不多難度既再搵小兵,多戲您意見🙇🏻😊

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-09-01+發表本帖最

原帖由 penguinding 於 16-09-04 發表
唔好意思依家先睇倒,附圖嗰本今日先借返黎,同佢一人一頁,佢讀倒九成,耐冇睇中文書好多字唔記得,睇多幾 ...
多*謝*您意見

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-09-01+發表本帖最

原帖由 penguinding 於 16-09-04 發表
唔好意思依家先睇倒,附圖嗰本今日先借返黎,同佢一人一頁,佢讀倒九成,耐冇睇中文書好多字唔記得,睇多幾 ...
冇問題,希望幫到你。