用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後,文藝,體育可以放棄了嗎?
樓主: mrying
go

升中後,文藝,體育可以放棄了嗎? [複製鏈接]

April000 發表於 16-9-20 12:56
我個大女剛升上中二,但佢都仲Keep住學琴同游水,其實文藝體育係個人興趣,終生都有用,唔一定要同升中掛鉤 ...
我一向都認為,如果純粹為升中,唔好諗咁多,專心考好呈分試最有效。

October.  同意~考好呈分試,有埋好既校網就安枕無憂。  發表於 16-9-20 21:43

引用:Quote:April000+發表於+16-9-20+12:56+我個

原帖由 王家爸爸 於 16-09-20 發表
我一向都認為,如果純粹為升中,唔好諗咁多,專心考好呈分試最有效。 ...
好同意,成绩一定最重要,但我見唔少家長自细已迫小朋友學琴,好多其實興趣不大,升中後都會慢慢放棄。

王家爸爸  我都試過小朋友K2時俾佢學琴,但係佢無興趣,所以半年之後放棄咗。  發表於 16-9-21 09:17

洋蔥頭媽咪 發表於 16-9-21 08:27
好同意,成绩一定最重要,但我見唔少家長自细已迫小朋友學琴,好多其實興趣不大,升中後都會慢慢放棄。

...

我就係咁,最初係亞仔話想學琴,宜家佢同我講已經冇興趣,所以我都同佢達成協議,考埋個五級樂理就算,叫佢練琴又辛苦......

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+16-9-21+08:27+

原帖由 Himma0904 於 16-09-21 發表
我就係咁,最初係亞仔話想學琴,宜家佢同我講已經冇興趣,所以我都同佢達成協議,考埋個五級樂理就算,叫 ...
學樂器成本重,冇興趣真係冇謂浪費金錢。

洋蔥頭媽咪 發表於 16-9-21 12:50
學樂器成本重,冇興趣真係冇謂浪費金錢。

佢學琴我真係洗咗好多錢,所以後期係我自己唔太甘心,不過嚟到佢自己話冇興趣呢個地步,不得不放棄(emoji)

其實睇返小朋友的興趣,無興趣的話,真是浪費金錢同時間,除非諗住入演藝/體院,又或者以精英運動員的身分入大學

王家爸爸  其實如果小朋友無興趣既話,當初根本唔應該學。   發表於 16-9-27 17:57

回覆:bigboyenzo 的帖子

小朋友升中後, 我更加要佢繼續打波及學樂器。  老實講, 我唔知其中一樣會唔會成為佢之後嘅職業, 但起碼佢有健康嘅啫好, 我亦寧願佢跟朋友打波玩樂器, 好過唔知放學同什麼人去邊度遊蕩。

醒目開學勳章

回覆 bigboyenzo 的帖子

今年阿女升S2,仍然玩長跑及rubgy,這是佢的興趣,而且運動可以減壓

mrying 發表於 16-9-1 11:35
我仔小學階段,一直有付費的體育訓練。但是文藝,體育只有小小的成績,完全對其升中無幫助。

現在我仔升中 ...

其實藝術體育有另一方面既啟發。藝術可培養創意、觸覺同思唯!體育係鍛練毅力,持之以恆嘅態度,仲可以有強壯體魄。如果仔女想繼續就由得佢

回覆樓主:

我當年升中果時都冇放棄到鋼琴、網球同芭蕾舞
我當係個機會俾自己練下管理好自己既時間

ms.aeroplane 發表於 16-9-29 08:24
其實藝術體育有另一方面既啟發。藝術可培養創意、觸覺同思唯!體育係鍛練毅力,持之以恆嘅態度,仲可以有 ...
我仔由小學到而家都係專注一體一藝(我逼既), 多都唔想要.  體育對佢身體好(中學唔使錢), 又可以訓練TEAM WORK,  樂器我只打算培養到演奏級, ..... 希望佢有D藝術細胞同耐性.
‹ 上一主題|下一主題