用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中後,文藝,體育可以放棄了嗎?
go

升中後,文藝,體育可以放棄了嗎?

我仔小學階段,一直有付費的體育訓練。但是文藝,體育只有小小的成績,完全對其升中無幫助。

現在我仔升中了。考慮到其升大學時,文藝,體育一樣無法幫到倨,是不是文藝,體育就放棄了?就是除了學校規定的工作之外,不再額外努力了。

請分享你的看法。

有時体艺所带來益处,並不是直接和升学有关的,所謂全人教育吧~

參考下:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

Yanamami 發表於 16-9-1 11:46
有時体艺所带來益处,並不是直接和升学有关的,所謂全人教育吧~

參考下:
其實體藝訓練既目的唔應該係為升中。

little_yolky    發表於 16-9-1 17:11

回覆:升中後,文藝,體育可以放棄了嗎?

難道体藝本身無存在價值?
你问下你孩子,佢有興趣就继續學,無就算了吧

joefoon    發表於 16-9-30 07:01

我會不放棄啊,直至他自己說沒興趣。

因為我希望呀仔學到的體藝, 可以成為他的終身其中一項或兩項興趣,例如游水,球類,到了老左可以去游下水,打下波強身健體。

音樂, 希望他不開心時,可以利用音樂減壓,參加樂團又可以擴闊生活圈子,學到溝通能力...

bestwish  agree  發表於 16-9-8 11:57
維尼熊pooh  同意  發表於 16-9-2 13:31

要長遠少少想想,你想唔想仔女,搵到一樣有益身心既興趣?
每當返學,甚至返工,遇到壓力時,呢樣體或藝興趣,就係每個人既減壓良方。

同小朋友商量下,聽下佢意思,嘗試搵一樣興趣陪伴到老。

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

醒目開學勳章

為興趣就不需要比錢去學,佢地有興趣的不駛你比錢都會去,我女考完dse之後,成個暑假就是不停甘去打波,佢都只是小學時,有兩年暑假參加過康文署的羽毛球班,玩到昨日都還有打,每星期定期甘去學打球,可能有興趣都變無興趣

mrying 發表於 16-9-1 11:35
我仔小學階段,一直有付費的體育訓練。但是文藝,體育只有小小的成績,完全對其升中無幫助。

現在我仔升中 ...
睇學校係咪要子女交時數, 藝術 / 運動 / 服務有時数, 可能每年要交架

CrabPincers 發表於 16-9-2 07:51
為興趣就不需要比錢去學,佢地有興趣的不駛你比錢都會去,我女考完dse之後,成個暑假就是不停甘去打波,佢 ...
但有D興趣真係幾花錢, 學琴、學芭蕾舞都唔平, 我又唔係想佢哋用呢D興趣搵飯食, 所以, 我都諗緊到底要學到幾時

回覆:mrying 的帖子

I think can ask for the children's opinions. If they don't like it, you can cut them. If they still have interest, then keep some until they feel the work load is too heavy.

非常感謝大家的意見。

我仔沒事就呆在家中打機。我倒是不停催促其出去玩。
文藝,體育不督促,他就完全不理了。為了學樂器,責罵,恐嚇都用過了,最後還是放棄了。游泳勉強堅持下來了。
我希望倨能全面發展,只是從功利角度,實在不想在這方面再搞得父子關係緊張了。只要其能保持身心健康就算了。
並非我太功利,而是實在無奈。

Yanamami  更加不可放棄体艺,否則更沉迷打机。  發表於 16-9-2 13:57

我仔小一已經有興趣打乒乓球,今年升S2,每星期的校隊,外面球會,從無斷過。上咗中學後,佢會主動約隊友或同學仔出來打/練波。
我仔讀書一般,慶幸佢有自己的興趣,有目標,在健康的社交圈子成長,也是一種得著。

bestwish    發表於 16-9-8 11:58
liuliu

mrying 發表於 16-9-2 10:13
非常感謝大家的意見。

我仔沒事就呆在家中打機。我倒是不停催促其出去玩。

既然只打機,更加要佢去打下波運動下。
中一就關係差,幾時捱到畢業?
睇嚟唔單單係是否放棄體藝,而係帶佢過返正常學生生活。

醒目開學勳章

引用:Quote:CrabPincers+發表於+16-9-2+07:51+為

原帖由 little_yolky 於 16-09-02 發表
但有D興趣真係幾花錢, 學琴、學芭蕾舞都唔平, 我又唔係想佢哋用呢D興趣搵飯食, 所以, 我都諗緊到底要學到幾 ...
我是指打波

little_yolky  都係嘥錢嘥時間對升學無乜用既興趣啫  發表於 16-9-5 12:53

回覆:mrying 的帖子

在乎個人興趣,我女兒小六先學琴及圍棋,我覺得佢成績可跟上,比佢自己選擇。田徑都係為興趣會繼續!

醒目開學勳章 王國長老

為升中學體同藝, 體去唔到學界或公開賽冠軍無乜用啵.

體同藝可以減壓, 當中既益處對我囡黎講真係睇到囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:CrabPincers+發表於+16-9-2+07:51+為

原帖由 little_yolky 於 16-09-02 發表
但有D興趣真係幾花錢, 學琴、學芭蕾舞都唔平, 我又唔係想佢哋用呢D興趣搵飯食, 所以, 我都諗緊到底要學到幾 ...
沒有利用價值,即棄!

回覆 little_yolky 的帖子

或者叫佢揀一樣繼續?雖然係洗費較大,但係兩樣都可以培養到專注力同毅力,亦可以令擴闊佢既眼界,令佢無咁易受流行文化影響

我個大女剛升上中二,但佢都仲Keep住學琴同游水,其實文藝體育係個人興趣,終生都有用,唔一定要同升中掛鉤。

不過當然睇小朋友自己啦,唔鍾意冇謂勉強。

王家爸爸    發表於 16-9-20 14:15