用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <討論> 窮鬼學樂器...
樓主: retriever
go

<討論> 窮鬼學樂器...   [複製鏈接]

引用:敲擊樂好似最平,初學千幾元買套+Percussio

原帖由 mansum92 於 16-08-30 發表
敲擊樂好似最平,初學千幾元買套 Percussion Set就可以練, 考試又唔洗請伴奏。每次我見敲擊同學只係帶鼓棒 ...
敲撃樂考試要請伴奏,
同其他樂器一樣要夾琴

Ocean419 發表於 16-8-31 18:58
她能夠年紀輕輕就在瑞士雪山上un un 腳過日子,全靠她小時寒窗苦練十數年小提琴。如果以她為鑑,各位應該更 ...

仲代表泰國參加winter olympics,我都相信佢music achievement 有些關係,亦有可能是mid life crisis。anyway,我99.99% sure 我個不是mae material,無謂強求。

MrBeast 發表於 16-8-31 12:17
若意在陶冶性情、培養藝術興趣,點解要考級,我有一兩個fd彈鋼琴彈得不錯,冇考級,一有空便自己彈幾首自娛 ...

你另一個回帖唔係話奥運d 運動員都係重覆練習既成果嗎? 呵呵。。。

個人認同音樂陶冶性情。。。 但時間金錢興趣都要考慮。

記憶中大師黄霑都係學口琴出身。。。

Btw,  V. Mae 係虎媽例子典範。。。

simonwan 發表於 16-8-31 01:36
要平,牧童笛同口琴啦!我地個年代大部分窮鬼都系玩呢兩種樂器。
想享受音樂,陶冶性情,呢兩種樂器絕無問 ...
我都係諗起口琴,睇來我跟你係同一代既窮鬼,呵呵。

而家d 家長,學體藝愛走偏鋒,因為目標為本,希冀易入校隊樂團。。。

retriever 發表於 16-9-1 08:20
你另一個回帖唔係話奥運d 運動員都係重覆練習既成果嗎? 呵呵。。。
冇conflict的,要成才就要苦練,但目的只是陶冶性情,是否有需要呢?至少係應該自發而不是迫,虎或苦只是一綫之差。
Back to this topic, 若窮學,又要以目標為本,我會選運動over 樂器,低成本w many other benefits

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 16-8-31 18:41
依家...........好多家長係目標為本丫嘛, 考試考高級, 比賽比低級................ ...

鋼琴老師有個學生,準備考5級突然轉老師(反左檯?突然清醒?唔知呢)。
佢之前個名師就係經典變態教學。一年一級,無dist自動踢走。學生學左咁多年只識比賽考試歌。
個5級學生無彈過一隻浪漫或現代,無踩過pedal(學少樣)。
學生d沙紙show出黎好正!但音樂感同內涵差到不得了

醒目開學勳章 王國長老

我妹個仔第一次參加校際(小提琴)。老師話一級比賽歌係勁淺(淺過考試歌好多)。佢覺得係特登嘅。因為太多人報低級搏得獎。唯有用呢招令到d高手唔好意思報咁低級

MrBeast 發表於 16-9-1 09:02
冇conflict的,要成才就要苦練,但目的只是陶冶性情,是否有需要呢?至少係應該自發而不是迫,虎或苦只是一 ...
要成才就要苦練,但目的只是陶冶性情,是否有需要呢 <===== 其實, 我都有諗過叫阿女唔好花咁多時間唱戲, 興趣班啫 ...........不過, 我講唔出口................

佢成唔成才我唔知, 不過, 真係勤力練。上次表演前佢有一段戲係俾馬鞭打中跌地, 然後再起身追住個老公, 因為跌得唔靚, 我哋等出場前响後台練咗幾十次, 佢係咁撻地撻咗幾十次。其他小朋友有D玩機, 有D玩追跑, 所以點解老師教佢特別俾心機, 真係有原因, 其他人就只會話老師偏心。如果佢用唱戲既克苦精神去讀書, 我諗, 考級十以內都絕對唔係幻想, 不過佢嘥咗時間去其他地方啫。

引用:Quote:原帖由+mansum92+於+16-08-30+發表敲

原帖由 MashiMaro 於 16-08-31 發表
敲撃樂考試要請伴奏,
同其他樂器一樣要夾琴
我朋友個仔考3級不用請伴奏,會唔會係有d歌要請,有d唔洗呢?

little_yolky 發表於 16-9-1 09:36
要成才就要苦練,但目的只是陶冶性情,是否有需要呢

無形中,只要肯苦練便能跨越困難的概念已入了潛意識,就算成唔到才,將來都唔會餓親,這也是eca帶來的真正好處。e,我又好似自打嘴巴,又要諗下用什麼金句才可避免詞不達意

little_yolky 發表於 16-8-30 15:14
古箏協會學古箏都係幾十蚊一堂, 一次交8堂, 古箏$3500左右, 都易學, 又優雅。阿女本來學嚟想取代鋼琴, 但點 ...
港鐵唔系有樂器登記計劃既咩?冇了解詳情添!我仔仲啱啱報左音統,不過唔知收唔收,我諗住學一排ok先買琴。係呢,請問係咪好重?我好細粒,唔知拎唔拎到。。。ar。。。其實放喺屋企練咪得囉,点解要搬運嘅?因學校考試?

simonwan 發表於 16-8-31 01:36
要平,牧童笛同口琴啦!我地個年代大部分窮鬼都系玩呢兩種樂器。
想享受音樂,陶冶性情,呢兩種樂器絕無問 ...
仲有結他呢。不過果陣係大少少中學啦,依家細路學小結他,非洲鼓。

聲樂似乎不需購買樂器

回覆 retriever 的帖子

掂都會考一兩次啦!   一年一次比賽都可接受, 等佢欣賞吓其他小朋友的演出。我女都未考過琴, 不過下年就要她考一次, 等佢可以感受乜叫考試。

回覆: 窮鬼學樂器...

學樂器同考级本身無问题,只要唔係只学考試曲同只練考試內容就可以。考级一样可以無壓力。有些家長認為只學唔考才是培養興趣,但其實學埋考試曲又有什麼问題同難度呢?

魚兒小寶貝 發表於 16-9-1 12:33
港鐵唔系有樂器登記計劃既咩?冇了解詳情添!我仔仲啱啱報左音統,不過唔知收唔收,我諗住學一排ok先買琴。 ...
登記計劃唔俾古箏, 話太長。因為學校個古箏走音, 老師又懶唔tune, 要考就要自己帶喎。所以咪考返鋼琴囉。個古箏都唔太重, 有個袋揹住, 我160都輕易handle到。

魚兒小寶貝    發表於 16-9-1 22:35

引用:敲擊樂好似最平,初學千幾元買套+Percussio

原帖由 mansum92 於 16-08-30 發表
敲擊樂好似最平,初學千幾元買套 Percussion Set就可以練, 考試又唔洗請伴奏。每次我見敲擊同學只係帶鼓棒 ...
3級或以上要打Xylophone 或Marimba 了

引用:Quote:原帖由+mansum92+於+16-08-30+發表敲

原帖由 MashiMaro 於 16-08-31 發表
敲撃樂考試要請伴奏,
同其他樂器一樣要夾琴
8級以下,伴奏是Optional, diploma 也不是首首要伴奏

其實小朋友啱啱學樂器, 最緊要令佢有興趣學, 如果有興趣, 其實練乜樂器都會練得好.如果無興趣又夾硬迫佢地練就會搞到老師辛苦, 學生辛苦, 家長又辛苦.

如果要平, 我建議報學校樂器班, 畀小朋友試一試先. 通常小學會開(西樂: 小提琴, 大提琴, 長笛, 單簧管, 敲擊), (中樂: 笛子, 二胡, 古箏, 中國敲擊). 學校學的話, 學費都係差不多(around 50-100 per lesson) , 所以要比較就比較樂器本身價錢. 拿以上做例子:
小提琴 ~ $600, 大提琴 ~$800, 長笛 ~ $1000, 單簧管~$600, 敲擊~$100), (中樂: 笛子~$200, 二胡~$500, 古箏~$600, 中國敲擊~$100)

如果睇短線, 最平一定係敲擊/中國敲擊. 但要考慮如果小朋友長遠學, 係唔係真係要買個琴/鼓返去打, 同埋屋企有冇位放.

如果睇長線, 西樂一定係小提琴, 中樂就所有樂器都平, 笛子, 二胡, 小提琴,  長笛, 單簧管 都係易攜樂器. 同埋都會比教易入學校樂團, 因為有很大需求.

***最重要睇小朋友天生條件, 例如, 手指長短, 手掌大小, 同口型, 等等. ***

小朋友在樂校學通常同自己朋友一齊學, 會比較易開心學習.
學得有興趣再畀佢出去跟私人老師學, 進步率就會高.

longlokma 發表於 16-9-1 14:21
學樂器同考级本身無问题,只要唔係只学考試曲同只練考試內容就可以。考级一样可以無壓力。有些家長認為只學 ...
The other way round,培養興趣不一定要去考級。若果小朋友已達到或close to 程度,比一個短期目標,我也覺ok,但我見身邊不少例子,都是父母安排子女考(因為一體藝),跟著就要狂操。
因為這po 標題窮學,才提出唔考級。我自已本人有target 和比左$就會變怪獸,打不倒自己心魔就唯有逃避,網友們清楚自己心魔嗎?
‹ 上一主題|下一主題