用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <討論> 窮鬼學樂器...
go

<討論> 窮鬼學樂器...  

如題, 最緊要價格相宜...

小一開始, HEA學, 算人有我有... 易D 有聲有畫面...

管樂, 絃樂, 請建議各一.

及理由...

謝謝...

引用:如題,+最緊要價格相宜...小一開始,+HEA學,+

回覆:retriever 的帖子

敲擊樂好似最平,初學千幾元買套 Percussion Set就可以練, 考試又唔洗請伴奏。每次我見敲擊同學只係帶鼓棒去上堂真係想叫阿仔轉去學敲擊,哈哈

音統處的樂器班好平,我的家人學敲擊樂學到八級

引用:如題,+最緊要價格相宜...小一開始,+HEA學,+

原帖由 retriever 於 16-08-30 發表
小一開始, HEA學, 算心有我有... 易D 有聲有畫面...
應該選擇合適小朋友和因應其興趣

引用:音統處的樂器班好平,我的家人學敲擊樂學到

原帖由 LeeCC 於 16-08-30 發表
音統學費只百幾蚊一個月

retriever 發表於 16-8-30 13:27
小一開始, HEA學, 算心有我有... 易D 有聲有畫面...
古箏協會學古箏都係幾十蚊一堂, 一次交8堂, 古箏$3500左右, 都易學, 又優雅。阿女本來學嚟想取代鋼琴, 但點知港鐵唔俾入, 年年考試要同佢托兩次返學校, 諗過唔制, 停咗。

IloveJJ 發表於 16-8-30 13:53
樂器唔係一定要有,唔需要人有我有。如果真係窮,更加唔需要去學,留返啲錢學有興趣有需要既,咪仲好?

...
阿仔係咪真係停咗二胡? 會唔會學返? 二胡好呀, 學返啦, C6話想像到你阿仔好似華英雄咁。BTW, 你知唔知邊個係華英雄?

音統好平,貴樂器又有得借。我大女在那兒學左ㄧ樣中樂三年了,老師是中樂團的,有開個人concert, 音統師資不錯。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-30+13:53+樂器

IloveJJ 發表於 16-8-30 15:40
哈哈,華英雄係咪漫畫嗰個?識二胡既咩?唔學啦!佢自己而家清醒咗,都話覺得二胡難,因為要音準。我話如果 ...
就係果個。就係因為二胡難學, 所以學得好, 好殺食。好嘥啊。

IloveJJ  佢先唔會學得好!  發表於 16-8-30 15:52

LeeCC 發表於 16-8-30 14:02
音統處學, 有評論話技巧提昇慢, 不足入音統自己既樂團.

話入佢地樂團, 都係外面學提昇技術, 再考佢地高級入樂團.

你怎看?

IloveJJ 發表於 16-8-30 15:40
哈哈,華英雄係咪漫畫嗰個?識二胡既咩?唔學啦!佢自己而家清醒咗,都話覺得二胡難,因為要音準。我話如果 ...

個華英雄有D 似笑傲入面既"莫大"先生

little_yolky 發表於 16-8-30 15:14
古箏協會學古箏都係幾十蚊一堂, 一次交8堂, 古箏$3500左右, 都易學, 又優雅。阿女本來學嚟想取代鋼琴, 但點 ...

西樂有無好介紹?

管樂, 絃樂各一.

回覆 retriever 的帖子

如果hea學, 就不如唔好學。  唔練就不要學, 因為都要花時間上課。

scyauchris 發表於 16-8-30 16:46
回覆 retriever 的帖子

如果hea學, 就不如唔好學。  唔練就不要學, 因為都要花時間上課。 ...

HEA 唔考或唔進取考, 有無問題?

retriever 發表於 16-8-30 16:47
HEA 唔考或唔進取考, 有無問題?
我女學鋼琴為應付學校要求, 我哋好hea, 只學歌仔為考兩次學校試, 但鋼琴老師不厭其煩咁成日問阿女考唔考試, 參唔參加校際, 搞到老師咁積極, 我咁hea, 非常唔好意思。

老師話考試/比賽, 小朋友練習會積極D, 阿女係少練習, 所以彈得唔好, 如果有練習果排(例如暑假)就可以彈得好好。但佢已經好忙, 無辦法。

不過如果決定考試, 都建議唔好hea考, 始終攞個pass同攞個丁唔一樣, 又要俾考試費。

我都係hea學,唔考級每日練5-10分鐘only,no expectation no problem.

引用:Quote:scyauchris+發表於+16-8-30+16:46+回

人各有志,看過分享考到8級後就不再店樂器,身邊亦有朋友迫小朋友練,但表情Show完全唔enjoy,eca 我只有一rule: 唔會貼$買難受。當然父母能施軟功另小朋友心甘情願去練又唔同講法