用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問協康評估報告
go

請問協康評估報告

仔仔排到9月中去協康做評估。請問有經驗的家長,評估摘要係即場比定之後去拎~?

另外如果有問題想排返政府服務,使唔使加2400蚊拎詳盡報告~?定抑或摘要已經ok~?

回覆:ET19 的帖子

報告多數評估後一個禮拜出,份報告已經足夠排政府的服務,我無要詳細的報告

謝謝妳的回覆~

仲有半個月,日子好難挨好辛苦。

心入面好希望個仔咩問題都無,但到而家1歲10個月都唔講野,連媽媽都未講,眼神由完全唔肯望人到而家望幾秒,雖然無固執行為但情緒控制一般,成日蝦婆婆,返playgroup成班得他一個完全坐唔定。。。

好多好多,用了好多時間先說服到家人去排。希望評估完可以知到底有事定無事、應該向邊個方向去搵訓練。

回覆:ET19 的帖子

我仔就黎2歲半,都唔會叫人,包括爸爸媽媽  
起碼妳都叫早發現,早治療

回覆:請問協康評估報告

我記得兩年幾前 個仔2歲半 自己搵協康見心理學家評估 係面見兩次 第二次巳經俾曬文件我 包括評估報告 醫院精神科轉介信 同埋排S位見社工封信 我無另外再俾錢 全部5千幾。

我2/9協康評估完,亞囝(22個月)中左,發展遲緩+自閉症。心理學家即時出信及填好Form 2比我,我攞呢2樣加埋身份證副本,住址證明和囝囝出世紙影印本,即日下午去明愛(或近你屋企的社署)交,即日見當值社工。到3/9協康會姑娘打比我,話收到申請,開始排S位。心理學家書面手寫報告要等約2星期,唔需要詳盡報告(內容同手寫係一樣)。如果亞囝中左,協康會姑娘會教你點做。
雖然亞囝中左,但年紀仲細,心理學家話有好大進步空間,早D知早D搵辦法。

回覆 wongmarkmark 的帖子

請問可以分享一下評估的過程嗎? 心理學家問D咩用會做D咩?

引用:回覆+wongmarkmark+的帖子 請問可以分享一

原帖由 ET19 於 16-09-05 發表
回覆 wongmarkmark 的帖子

請問可以分享一下評估的過程嗎? 心理學家問D咩用會做D咩?
都係同妳傾下個仔的情況,會觀察小朋友的行為,簡單的指令,模仿咁