用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一申請表用手寫還是電腦打?
樓主: evayanyan
go

中一申請表用手寫還是電腦打? [複製鏈接]

mcl203 發表於 16-8-31 11:11
佢肯定唔知自己以往學過乜野....我地好D....填完一份就覺好煩....無填其他....放棄左
...
點會唔知自己學過D乜

little_yolky 發表於 16-8-31 12:18
點會唔知自己學過D乜
再詳細D...學過D乜可能知既...叫佢組織吓講番肯定懵懵吓
考過D乜...攞過D乜豬肉獎....我相信佢唔會太記得
况且...咁難填/要組織埋一堆既野...我唔認為佢有能力填...我都填到火火地

little_yolky  不過我肯定佢唔記得主辦單位  發表於 16-8-31 18:01

回覆:中一申請表用手寫還是電腦打

從未試過用手寫,真係有冇咁嘅必要。

我用電腦打,整齊清潔又易改。

我個仔自行時,要寫一篇 100 字嘅文,所以全份都係手寫,其實,睇你點睇,如果認為 print 會整齊啲,我都同意嘅,但個人覺得用手寫會有誠意啲啲。

回覆:optman88 的帖子

我都覺手寫比較有誠意,而家D Form多數都係用電腦打的,睇慣著千篇一律,如果有份form係手寫的,而字跡又端正秀麗,應該會令人留下好印象!

我校有媽咪讓佢囝囝用電腦打佢篇自我介紹信,佢囝囝識用九方輪入法,簡簡單單只有文字和段落而矣,只是用普通的"記事本"製作,還在信件下方註明內容由佢親自打字製作,結果在自行時吸引到老師問他製作的過程,亦得到老師的讚賞,亦吸引到老師循著信件內容問問題,變相他們盡是掌握了整個面見過程的內容,他越答越有自信.

其实升中講成績講獎牌多过講誠意~

不过小朋友自己填过,面試講自己既野更有組织,更胸有成竹。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-9-1+14:37+編

原帖由 Yanamami 於 16-09-01 發表

其实升中講成績講獎牌多过講誠意~
讚成!在interview時,有問亞女獎項和自我介紹就住內容去問,仲要問到離開內容再入番內容,如果不是自己填,相信好快無野講。老實說,我是懶人,這個機會學習,我一定會比佢自己做。

回覆:中一申請表用手寫還是電腦打?

但如果阿仔手寫真係唔見得人,咁應該點?照手寫?

sammag 發表於 16-9-2 01:13
但如果阿仔手寫真係唔見得人,咁應該點?照手寫?
印两份出黎,你同佢一人-份(你正式可以电腦打吖),佢填过叫对申請学校要求有d認知,亦对自己再次瞭解~

mama64    發表於 16-9-2 09:37

引用:Quote:sammag+發表於+16-9-2+01:13+但如果

原帖由 Yanamami 於 16-09-02 發表
印两份出黎,你同佢一人-份(你正式可以电腦打吖),佢填过叫对申請学校要求有d認知,亦对自己再次瞭解~ ...
thanks , 好多學問要學,繼續follow

Yanamami  窮則变,变則通  發表於 16-9-2 09:41

sammag 發表於 16-9-2 09:03
thanks , 好多學問要學,繼續follow
我觉得升小跟升中大不同。孩子五六歲时是被升小,但到升中時,不应再是被升中。係升中过程中,佢地既參予越多(去简介会、上心儀校網認識间中学、制作portfolio, 填表~),將來佢对中学就越有歸屬感,对学习就更投入、認真。

我覺得整齊清楚最重要,無謂揣摩學校要求,可以的話,我會用電腦打。

全手寫

那時我用電腦打,因為D表格常常只比幾行eg music award 比得五行,但四至六年級有十個獎怎辦?唯有縮小D字,對齊每行填兩個咁。。。

cmchang0927 發表於 16-9-3 01:39
那時我用電腦打,因為D表格常常只比幾行eg music award 比得五行,但四至六年級有十個獎怎辦?唯有縮小D字, ...

有的部份我加行打,有的就縮少一兩行,總之不會把表格走樣就是了,我還在框邊輕微做了少少粗幼分隔,使人一看就可分別出不同類型的證書和想突出的長處,我記得聽簡介會時,中學校長常提到,如果你想我哋知道孩子些甚麼,就把他們的長處突顯出來,我們就會在面見時多了解有關方面,有見及此,我便想到似乎可以在申請表主動一點,盡量給予想學校知的地方花點技巧,所以輕微的粗框或粗體或深淺色的字等等,只要製作出來的申請表,看落不會花巧,自然為主,但又有輕微引導性就夠了,因為去聽眾多的簡介會中,只是聽聞不要衣著過於花巧,但從未聽聞申請表不可以有輕微的文書處理的效果,簡介會時,我亦有問過校長加行加粗等做法是否可以,反應都是只要不破壞申請表的初型就可以,少許改變為要盡量讓學校更了解學生的製作係接受的.

回覆:中一申請表用手寫還是電腦打?

我兩間自行都係用手寫

‹ 上一主題|下一主題