用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學珠心算對數學科成績有幫助嗎?
go

學珠心算對數學科成績有幫助嗎?

珠心算可能對速算有幫助,但對整個數學科的理解和計算,會唔會真係好有用處呢?

小朋友大少少以後,數學的難會係在解題和變通,運算反而好少出大錯。好多年前,有網友post過,話學珠心算係弊多於利...

引用:小朋友大少少以後,數學的難會係在解題和變

原帖由 Jane1983 於 16-08-30 發表
小朋友大少少以後,數學的難會係在解題和變通,運算反而好少出大錯。好多年前,有網友post過,話學珠心算係 ...
例如點樣弊?

Jane1983  唔記得詳情,要爬舊文  發表於 16-8-30 22:13

回覆 Wonderlady 的帖子

絶對只有利,如果你係學到心算,而唔係停在算盤(珠算),很多人覺得冇用,係未去到心算就冇學。

引用:回覆+Wonderlady+的帖子 絶對只有利,如果

原帖由 greendaddy 於 16-08-30 發表

絶對只有利,如果你係學到心算,而唔係停在算盤(珠算),很多人覺得冇用,係未去到 ...
假設小朋友5歲一星期一堂,大約要學幾耐先去到心算呢個stage?

回覆 Ocean419 的帖子

一般半年至一年,但教師質數好參差。有啲只識口訣,唔亦唔會幫轉心算。咁學幾耐都冇用。
跟好老師2至3年加減乘除都會好熟練。

幾多歲學會好D呀?

doctor0419 發表於 17-2-24 13:07
一般半年至一年,加減數就無問題,學埋乘除數,就真係起碼要兩年。
有部份老師,會先教晒珠算,才教心算, ...

請問有無好嘅珠心算centre介紹?

doctor0419 發表於 17-3-7 07:08
回覆 Lsm948 的帖子

你要邊區還是想私教?

九龍油尖旺

doctor0419 發表於 17-3-8 07:04
回覆 Lsm948 的帖子

Pm啦

請問有冇深水埗區center介紹

我覺得對小學的加減會有那麼一點點幫助。可能對專注力的幫助會多一點。

引用:回覆+Ocean419+的帖子 一般半年至一年,但

原帖由 greendaddy 於 16-08-31 發表
回覆 Ocean419 的帖子

一般半年至一年,但教師質數好參差。有啲只識口訣,唔亦唔會幫轉心算。咁學幾耐都冇 ...
其實加減數乘心算強已經好好,為什麼連除都要咁快?

如果小朋友數字穊念只有1 - 20 ,學黎有冇用

似乎只着重速度,我唔buy, 理解和application不應被忽略,因此當年亦没有讓大仔去學