用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區中學
樓主: canko
go

葵青區中學   [複製鏈接]

回覆 chocolatebean 的帖子

[reply]回覆 chocolatebean 的帖子[/reply]

兒子學校升中支援是麥理浩夫人中心,資料是中心主任提供。他十分熟悉了解荃灣、葵青區中學。
Banding只是參考,重要是自己和孩子一起去了解學校,是否合適孩子。

1C 2A 2B 呢D只係估計該校收生成績情況姐
1A可以話係全Band1
1B可以話係大部份Band1
1C可以話係Band1佔多數
2A可以話有Band1而Band2佔多數
2B可以話係大部份Band2
2C可以話係Band2佔多數

隨中學生增多分野會開始加大

引用:回覆+chocolatebean+的帖子+本帖最後由+Sti

原帖由 Stitch_BB 於 16-09-27 發表
回覆 chocolatebean 的帖子
我也覺得那個主任提供的資料不太準確。

引用:1C+2A+2B+呢D只係估計該校收生成績情況姐1A

原帖由 long0 於 16-09-29 發表
1C 2A 2B 呢D只係估計該校收生成績情況姐
1A可以話係全Band1
1B可以話係大部份Band1
就葵青區而言,近年基本上無可能比B2生偷到雞入B1校

hkpapa852  女仔會有少許機會  發表於 16-9-29 11:44

晴晴小B 發表於 16-9-29 10:50

對我來說頭、中、尾不大重要,重要是學校合適孩子。

B1尾校有機會有B2入到, 同樣 B1尾同學又有機會溜落B2校

回覆:chocolatebean 的帖子

回覆:chocolatebean 的帖子

根據上圖,葵青區舊年大約有3019個小六學生,而8間英中大約提供1000個學位。以1/3學生為B1計,其實係岩岩好夠分而已。但未計比外區學生轉網而被搶走既位

晴晴小B 發表於 16-9-29 12:16
根據上圖,葵青區舊年大約有3019個小六學生,而8間英中大約提供1000個學位。以1/3學生為B1計,其實係岩岩好 ...
其實我想講既係資源錯配問題, 由於葵青區有2間女校, 所以會有B2女孩子上移入B1C女校, 又會有B1男/女下移入B2

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-9-29+12:16+根據

原帖由 chocolatebean 於 16-09-29 發表
其實我想講既係資源錯配問題, 由於葵青區有2間女校, 所以會有B2女孩子上移入B1C女校, 又會有B1男/女下移入B ...
蕭明乙二已經有人入唔到,所以一定無漏網之魚,唔知PP有冇呢?

晴晴小B 發表於 16-9-29 13:21
蕭明乙二已經有人入唔到,所以一定無漏網之魚,唔知PP有冇呢?
咪係PP囉!

引用:根據上圖,葵青區舊年大約有3019個小六學生

原帖由 晴晴小B 於 16-09-29 發表
根據上圖,葵青區舊年大約有3019個小六學生,而8間英中大約提供1000個學位。以1/3學生為B1計,其實係岩岩好 ...
咁仲有一部分人讀直資,情況一定好過荃灣區。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:gracelam 的帖子

葵青區較其他地區多基層家庭,住私樓家庭比例真係好少,成個葵涌基本上都係比公共屋邨包圍。基本上公屋家庭好少比小朋友去考直資學校,連跨區去沙田搶位都不願意。荃灣區啲家庭相對比較富裕,起碼住私人屋苑既家庭一定較多。雖然牌面荃灣英中學位更緊張,但荃灣區啲街坊都較有能力送小朋友去其他地區讀書。以上愚見,不喜勿插

引用:葵青區較其他地區多基層家庭,住私樓家庭比

原帖由 晴晴小B 於 16-09-29 發表
葵青區較其他地區多基層家庭,住私樓家庭比例真係好少,成個葵涌基本上都係比公共屋邨包圍。基本上公屋家庭 ...
青衣都有幾個貴價自人屋苑,葵涌廣場附近/上下葵涌都有好幾個舊居屋(分分鐘已供完樓),都唔係大部份公共屋邨架。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

無可能?你見唔到就等於無?就陳兆文今年就已經有啦,點解?咪因為太多b1學生嘅家長,第二, 三志願就同b2人爭位囉!

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-9-29+10:50+就葵

原帖由 fukee 於 16-10-09 發表
無可能?你見唔到就等於無?就陳兆文今年就已經有啦,點解?咪因為太多b1學生嘅家長,第二, 三志願就同b2人 ...
葵青B1男生基本上第二或三志願一定排83,陳兆民或者全完止蝕,之後先排B2學校。點會未排呢三間就排B2校?!

晴晴小B 發表於 16-10-9 01:29
葵青B1男生基本上第二或三志願一定排83,陳兆民或者全完止蝕,之後先排B2學校。點會未排呢三間就排B2校?! ...
葵青b1第三揀伍若瑜嘅,我眼見有兩個,我問點解,佢哋話學校建議喎!仲有幾個原因,我懶得長篇大論,總之以四校做例,呢幾年都唔係100%收b1學生。

引用:Quote:晴晴小B+發表於+16-10-9+01:29+葵青B

原帖由 fukee 於 16-10-09 發表
葵青b1第三揀伍若瑜嘅,我眼見有兩個,我問點解,佢哋話學校建議喎!仲有幾個原因,我懶得長篇大論,總之以 ...
我知有個別學校老師同家長講伍若瑜屬B1尾,不過呢點我覺得全完唔同意啦。而B1男生如果排伍若瑜做乙三,咁乙一二點排先?無理由唔排上面個三間英中做乙二。以陳兆民為例,你話有B2生入到(假設有),咁你又點知佢係自行定統一派位入呢?!個別B2學生如果有啲特殊技能吸引到學校,可能可循自行入。不過我都係個句,B1學生入左呢幾間學校確實係悲哀

fukee  “B1學生入左呢幾間學校確實係悲哀”  唔明你講乜  發表於 16-10-9 02:57

晴晴小B 發表於 16-10-9 01:56
我知有個別學校老師同家長講伍若瑜屬B1尾,不過呢點我覺得全完唔同意啦。而B1男生如果排伍若瑜做乙三,咁乙 ...
安柱,兆基,伍若瑜, 學校叫喎~哈哈!!
我所講嘅全部係我證實咗嘅例子,絕對唔係假設,只不過見你講到實牙實齒,所以更正一吓,等準備進取嘅家長唔好絕望嗟!

重復,刪除!
‹ 上一主題|下一主題