用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 懷疑adhd
go

[過動] 懷疑adhd [複製鏈接]

朋友仔仔k3一向好動多言,學校老師經常投訴多言但強調不是曳,成績就幾年都係名列前茅,朋友想搵私人check下,上網查過都$6000up,佢經濟負擔唔到,如ngo機構係平d但要學校簽紙,朋友好苦惱應該點好?

0    0    0    0

回覆:懷疑adhd

如未上小學,可以返健康院搵醫生寫轉介排cac, 預大約半年可以做評估,ngo評估都唔平,都要幾千

回覆:懷疑adhd

我個仔依家K3又係多言好動,佢好鍾意跑,又成日不停地爬上爬落,d 脾氣又差,可以為左扭一樣嘢,喊足半個鐘。經健康院轉介,排左半年代,剛約左今個月中見心理醫生。

但同朋友講開,佢個仔睇完政府,被評為輕度自閉&過度活躍,佢唔建議我去政府睇,佢話個record 會影響阿仔搵學校,第日又會比學校標籤,而且個record 會跟足一世,仲會影響大個搵工 (特別紀律部隊),如果真係想買個心安,最好去c+好了。

大家點睇呢?
1)聽朋友講,做果d testing, 唔好話小朋友,連大人都冇心機坐咁耐,所以result 一定起碼係輕微。
2)result 係輕微,又冇咩特別嘢做可幫到小朋友,果record 又會帶足一世,係咪架呢?

回覆 猴子媽媽 的帖子

我知道一些地方有測試做,請問你有冇特別想評估哪一個情況?希望從醫生/心理學家主要得到哪一方面建議?

pig_mug 發表於 16-9-3 02:47
我個仔依家K3又係多言好動,佢好鍾意跑,又成日不停地爬上爬落,d 脾氣又差,可以為左扭一樣嘢,喊足半個鐘 ...
唔係, 個RECORD 你可以揀通唔通知學校的.

如果家長有懷疑, 病向淺中醫, CHECK 下自己心安理得.
如果真係有學習差異, 政府有跟進, 可以上小組訓練,
點都好過自己估估下, 更加幫唔到個小朋友.

私家評估多數係貪快ONLY

回覆樓主:

k3,可以去CAC做評估;至於有無影響將來做政府工,好老實,如果佢一直不能自控,唔通仲要做紀律部隊?警察會有槍…
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

pig_mug 發表於 16-9-3 02:47
我個仔依家K3又係多言好動,佢好鍾意跑,又成日不停地爬上爬落,d 脾氣又差,可以為左扭一樣嘢,喊足半個鐘 ...

你可以唔allow CAC 俾 report 學校
理論上,任何report 冇經家長同意,係唔可以於不同部門間流傳,此受私隱條例保障。

簽咩同意書都好
問多句個結果同報告邊個會收到,搞清楚先簽就冇問題

‹ 上一主題|下一主題