用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 小一前評估
go

小一前評估

各位有經驗媽媽可分享一下小朋友評估過程?會評啲咩?同埋會幾時有得評嗎?我小朋友讀第二年S

回覆樓主:

小一入學評估,就緊係k3開學前做(因為開學未耐就要選校)。都係2個鐘左右。
份評估書好重要,因為如果學校收左小朋友,就係憑呢份報告,同教處申請額外既錢。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 16-9-21 19:18
小一入學評估,就緊係k3開學前做(因為開學未耐就要選校)。都係2個鐘左右。
份評估書好重要,因為如果學校 ...

但我仲未收到去做,要自行選校了。。。。

lkube 發表於 16-9-21 19:27
但我仲未收到去做,要自行選校了。。。。

要打電話去約,仲等CAC約?
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 16-9-21 21:19
要打電話去約,仲等CAC約?

唔係喎,cac話會先寄份問卷俾我先咖喎。。。。我之前call 過cac.佢話急唔來,要輪候等信。。。。。

lkube 發表於 16-9-21 21:24
唔係喎,cac話會先寄份問卷俾我先咖喎。。。。我之前call 過cac.佢話急唔來,要輪候等信。。。。。
...

拿拿,我靜靜話你知:CAC要chur…打去時要有小小飲泣聲…口話:明白明白…但又要表現得無助…心急。咁就快好多。
其實小一報名前,即係暑假就要做定。如果自行得咗,註冊就要交埋。

chowqv 發表於 16-9-21 21:59
拿拿,我靜靜話你知:CAC要chur…打去時要有小小飲泣聲…口話:明白明白…但又要表現得無助…心急。咁就快 ...

Ic(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
但如果真係趕不切係註冊前評估,係咪後補交?

lkube 發表於 16-9-21 22:09
Ic(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
但如果真係趕不切係註冊前評估,係咪後補交?

開學前交,咁學校就會快d拎到筆錢,同為小朋友預備相應既野。(如果係主流小學)。至於特殊我就唔知。

chowqv 發表於 16-9-21 22:12

開學前交,咁學校就會快d拎到筆錢,同為小朋友預備相應既野 ...

(emoji)(emoji)(emoji)再問下先

我都未收過任何消息哦

小一首輪派位十一月便有結果,是否填上自閉的特殊教育要求,家姐讀緊果间係吾可以拒收?但指引話會向相關部門索取報告,協商提供合適教育哦,但小一學前評估又未做,好想姐弟一起讀,又想細佬有支援,甘填吾填自閉好?

ccyu 發表於 16-9-26 08:50
小一首輪派位十一月便有結果,是否填上自閉的特殊教育要求,家姐讀緊果间係吾可以拒收?但指引話會向相關部 ...

哥哥讀緊實收!不過最重要你小朋友讀得上讀得開心。。。你照tick佢嘅特殊需要先,之後評估左後補報告就得,我剛剛都交左表,我都未做小一評估。。。

我有認識讀緊S 位的媽媽, 佢收到CAC 通知做評估了, 所以CAC 應該係比嚴重的小朋友先(即係好大機會入特殊小學的先), 然後就排年齡的月份, 越早足6歲的先, ps 我都未收到通知幾時評估。

KCHK 發表於 16-10-24 14:44
我有認識讀緊S 位的媽媽, 佢收到CAC 通知做評估了, 所以CAC 應該係比嚴重的小朋友先(即係好大機會入特殊小 ...

我小朋友都讀緊s位,但到而家都仲未收到評估通知信。。。。

應該係打電話來的, 唔係收信的

唔好意思~想請問呢D小一評估係咪個個都要做? 可以去邊到做?

之前陣經去過CAC 去評估及需要排I/E/S 位的小朋友都應該需要做小一評估, 但好似近來需求大增, 所以一定會分嚴重程度去分先後次序,好似會先處理S 位, 然後就I/E 位。正常發展的小朋友不需要做小一評估

Yo2 發表於 16-10-25 17:20
唔好意思~想請問呢D小一評估係咪個個都要做? 可以去邊到做?

想請問呢D小一評估係咪個個都要做?
Reply: 讀S位的社工都建議小朋友去評估。

可以去邊到做?
Reply: 多數派去自己或鄰近個區的CAC接受評估。http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/centre_info/centre_info.html

咩叫讀S位?

特殊幼兒中心,有齊3T 訓練(言語, 物理, 職業)治療比6歲以下有需要此服務的小朋友