用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 kts vs 真道
樓主: lovebb2
go

kts vs 真道

引用:選KTS吧,放真道俾真係想讀嘅小朋友

原帖由 littlefaith 於 16-08-26 發表
選KTS吧,放真道俾真係想讀嘅小朋友
對!而且揀真道,若日後想跳船都可能好難。因為基制跟其他學校不同。KTS跳船能力高

引用:昨天收陳守仁offer,但經考慮還是選KㄒS。

原帖由 popocho 於 16-08-26 發表
昨天收陳守仁offer,但經考慮還是選KㄒS。且昨天下午已立刻回覆不要offer了。以便offer可给下一位。 ...
請教一下你 選KTS 棄TSL 的考慮原因是什麼?

引用:昨天收陳守仁offer,但經考慮還是選KㄒS。

原帖由 popocho 於 16-08-26 發表
昨天收陳守仁offer,但經考慮還是選KㄒS。且昨天下午已立刻回覆不要offer了。以便offer可给下一位。 ...

回覆:kts vs 真道

我認識人選真道棄KTS,亦有人選KTS 棄真道,2間理念不同,選擇一間同自己理念相近就可以了。

Chirley    發表於 16-9-2 17:41
hppa  Well said  發表於 16-8-27 00:30

選近屋企的啦。日日坐咁耐校車好辛苦。

回覆 bbrabbit2011 的帖子

Main reason to choose KTS is to get the better school web(41)for secdonary school, even though the school fee is much higher than TSL .

hppa    發表於 16-8-27 07:37

ozoz 發表於 16-8-26 22:52
我認識人選真道棄KTS,亦有人選KTS 棄真道,2間理念不同,選擇一間同自己理念相近就可以了。

...
完全同意,根本兩間各有特色,蘋果同橙點比?
你自己鐘意食乜,外人俾唔到意見。唯一一樣,LOGOS離你居所太遠,呢樣係缺點。

引用:Quote:ozoz+發表於+16-8-26+22:52+我認識人

原帖由 siden 於 16-08-27 發表
你自己鐘意食乜,外人俾唔到意見。唯一一樣,LOGOS離你居所太 ...
近也好重要
KTS是好學校,真道方便、穏上中。
進取型又$無問題我㨂KTS

引用:Quote:ozoz+發表於+16-8-26+22:52+我認識人

你自己鐘意食乜,外人俾唔到意見。唯一一樣,LOGOS離你居所太 ...
地點對一d家長黎講會覺得係問題,係重要考慮因素,建議可以了解埋校車時間,logos校車可能比kts校車遲上車架。

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-27+發表完全

原帖由 ozoz 於 16-08-27 發表
地點對一d家長黎講會覺得係問題,係重要考慮因素,建議可以了解埋校車時間,logos校車可能比kts校車遲上車 ...
LOGOS遅放學

番到屋企多数晏

初小功課不多尚可應付

上到高小初中

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+16-08-27+發表地點對

LOGOS遅放學

番到屋企多数晏
可能我咁啱遇到嘅真道小朋友比較識自己安排時間,讀到高小住得遠參加埋校隊訓練,學業都無問題,笑住返學。

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-27+發表LOGOS

原帖由 ozoz 於 16-08-27 發表
可能我咁啱遇到嘅真道小朋友比較識自己安排時間,讀到高小住得遠參加埋校隊訓練,學業都無問題,笑住返學。 ...

我咁啱識人6:50am上校車
After 5:15pm 落校車(exact落校車時間已經忘記),呢個時間已經係冇留校課外活動。
我個人覺得,無論開心與否,呢個schedule 對一個小學生係非常不健康。

如果你覺得冇問題,咁大家對事情睇法不盡相同。Anyway,同意你講,楼主應該快查兩校校車時間。不過我覺得,楼主係一早查完都拿不定主意

回覆:siden 的帖子

但我又有另一個看法,我大廈有兩個鄰居讀緊真道!佢地都話學校小一 一開始就係訓練學生盡量在課堂尾段做完功課,不要帶回家做,所以每堂都比一般小學長10-15min, 所以每日放學時間多人地一個鐘,所以好多家長覺得真道小功課,佢地都話每日返到屋企得兩三樣功課做,返到屋企大把時間玩同睇課外書。

siden 發表於 16-8-27 12:26
我咁啱識人6:50am上校車
After 5:15pm 落校車(exact落校車時間已經忘記),呢個時間已經係冇留校課外活動 ...
KTS Mon-Thurs最後-堂為功課堂~校車有分3/4/5pm三班,俾有唔同活动既同学乘搭~

引用:+本帖最後由+siden+於+16-8-27+12:29+編輯+

我同你睇法不同吧,我小朋友讀緊,so far so good,身心健康。

其實在EK問得,你預左呢度大多數家長會揀KTS,因為呢度大多數家長以學業成績數據作分析。建議入兩校的專頁問下用家,自己再衡量比較。

每個家庭考慮的因素不同。當年女兒有真道offer之後便完全沒有考慮去報KTS, 同屆也識有家長有KTS offer 便放棄真道。

投真道一票

回覆:siden 的帖子

想信真道小朋友在校已經有足夠既课外活動,有朋友個女讀更,見佢放學時都好好精神,諗野轉數好快,身體都十分健康呢。

引用:想信真道小朋友在校已經有足夠既课外活動,

原帖由 kennyann 於 16-08-28 發表
想信真道小朋友在校已經有足夠既课外活動,有朋友個女讀更,見佢放學時都好好精神,諗野轉數好快,身體都十 ...

佢住邊?

校車時間如何?

有冇6:50am上車after 5:15pm落車?

冇人話「身體」唔健康,唔使拗。依家係講緊一個十歲未夠小朋友在校時間加交通用上10.5小時個安排過份亦不是一個對呢個age group小朋友生活安排「健康」嘅schedule。如果有人堅持咁嘅schedule 「冇問題」,隨便,大家價值觀不同。

當佢瞓9小時,未計溫習/沖涼/食飯/親子/玩耍/適量運動/課外閲讀/非校內ECA/練學器,以上呢位小朋友只有4小時可用。父母覺得冇問題咪冇問題囉。功課少唔代表一個小朋友應該6點幾上校車再5點幾番到屋企,呢個係我個人堅持,其他小朋友的父母絕對可以唔同意。

最後,LOGOS嘅fans唔使彈起圍我。我並無叫楼主棄LOGOS取Kts。LOGOS本身係一間有佢賣點嘅學校,唔怕冇人喜歡。LOGOS本身間學校冇問題。有問題係家長唔搬,或住到冇雷公咁遠都照揀真道。住得近一點,校車時間短一點就好些。