用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Portfolio要有自薦信嗎?
樓主: karinepig
go

Portfolio要有自薦信嗎?

回覆:daddy2007 的帖子

咁請問封面又計唔計一頁?

mcl203 發表於 16-8-25 13:55
你個人認為啫,係我既經驗,有父母在場既面試都會用到Portfolio, Portfolio和自薦信,某程度係表達誠意, ...

跟你無異議呀... 好似你講, 見校長先會睇PORTFOLIO...

某程度只係談資既一部份.

已經見光機會唔多...

而且派通街既信無用, "特別的信給特別的您", 又唔寫得咁多.啦..

一般考小, 唔會報一間半間啦..

回覆 daddy2007 的帖子

Thanks a lot!

引用:咁請問封面又計唔計一頁? +

原帖由 abbeylam 於 16-08-25 發表
通常限頁数嘅portfolio,,我慣常做法係唔會放封面,以免無端被當一頁。

除非在簡介會這種公開場合已經confirm咗cover page不計。

retriever 發表於 16-8-25 16:49
跟你無異議呀... 好似你講, 見校長先會睇PORTFOLIO...

某程度只係談資既一部份.
喂...我無講過見校長先會睇Portfolio喎...我只係話有家長既面試會睇Portfolio呀

我唯一既一次叩門...無申請表...誇區叩門000
一開始我就解釋係000...校長已即刻指住我封信已講左....仲問去邊間私小
言談間可以清楚佢成份係睇晒...包括成績表既內容
去到最後仲指住張相問我小朋友係邊度影....仲問佢下星期一若收佢揾爸定媽好
你話Portfolio有無作用??

仲有...唔係間間KG都只肯出1封信既...我小朋友KG當年係叫家長俾名單佢

樓上網友已講...Portfolio一定有某程度作用...只係好難確定可以係邊階段顯現
Portfolio/自薦信有幾難...每間改少少就10封8封可以出街

回覆 mcl203 的帖子

呵呵, 以為有家長面試即見到校長,,, 唔係咩?
叩門有D 唔同, 你果個年代亦可能唔同...

而家考直私基本3000幾人起, 叩門可能500人起...

自薦信要針對性, 太行貸可能仲有反效果...

abbeylam 發表於 16-8-25 16:39
一般都計... 具體問學校啦...
係佢地收, 唔係EK 收呀.

retriever 發表於 16-8-25 17:20
回覆 mcl203 的帖子

呵呵, 以為有家長面試即見到校長,,, 唔係咩?

即係你早已有既定答案...咁算吧啦....忘記佢
我亦無本事安排我小朋友考多一次小學

引用:Quote:原帖由+abbeylam+於+16-08-25+發表咁

原帖由 siden 於 16-08-25 發表
通常限頁数嘅portfolio,,我慣常做法係唔會放封面,以免無端被當一頁。

除非在簡介會這種公開場合已經conf ...
我今次冇做p啦

不如討論埋 如頁數有限,夾cover letter 定reference 好

回覆:MrBeast 的帖子

什麼reference?

MrBeast  Reference letter, from kg  發表於 16-8-25 23:27

回覆:MrBeast 的帖子

覺得幾時都係kg既野優先。

自薦信係冇用既, 其實最後都係睇面試表現
反而寫多幾封求位信作用仲大

回覆 MrBeast 的帖子

以上年為例, 收portfolio的學校大多數都會收6至10頁。如有6頁, 我會包括cover letter 和KG ref letter, 其餘4頁為體育、音樂、藝術和特別的才能或獎項。

有些學校是會睇kg ref letter的, 例如卡通校長講過, 幼稚園老師長期觀察小朋友的行為表現, 推薦信是有參考價值的。

至於cover letter, 是給你渠道說出你和學校的理念是一致的, 你的孩子是如何適合這學校。從信中亦可以看出你的parenting style. 這些都是校長最想知道的。Cover letter 是要用心寫, 抄番來的是沒有用的。在家長interview時你要強調和elaborate這些重點, 校長亦會看得出你的心。

我們去報學校, 就應盡力做好每一樣細節, 做好保險, 因世事無絕對, 會有意外或表現失準。

十分同意上面 siden 所說得很好很清楚。如果1st int 都已fail, portfolio 幾好都無用。

retriever 發表於 16-8-26 08:10
覺得幾時都係kg既野優先。
都要睇信內容點寫,in my opinion

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-26+08:10+覺

原帖由 MrBeast 於 16-08-26 發表
都要睇信內容點寫,in my opinion
內容一定唔會太差,但亦唔等於有幫助。

有d學校只寫表格和身份証明以外附加資料,無另外標明kg成績表,即成績表都計埋入portfolio頁數。

優先夾kg既野係對現校既尊重。

retriever 發表於 16-8-26 14:15

有d學校只寫表格和身份証明以外附加資料,無另外標明kg成績表,即 ...
又或者咁講,好少會寫衰,但小學校長見過咁多份,不會分辨不到普通和叻小朋友的推薦信。間唔中都會聽到sc 全A report 、kv 品學兼優也沒有offer,家長盡左力就算,無謂太執著d細節

retriever  對. 所以我話夾KG 野優先就係咁意思. 表現對現校既尊重, 他校都會欣賞, 段估!     發表於 16-8-26 16:51

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-08-26+發表都

原帖由 retriever 於 16-08-26 發表

有d學校只寫表格和身份証明以外附加資料,無另外標明kg成績表,即 ...
唔明, 咩叫夾kg野優先? 即係成績表定校內獎?

回覆:Portfolio要有自薦信嗎?

不好意思,請問求位信係咪一收到叩門通知不取錄就即刻俾學校,定係申請叩門時俾?

引用:Portfolio+要有自薦信嗎?+用英文定中文?

原帖由 karinepig 於 16-08-24 發表
Portfolio 要有自薦信嗎? 用英文定中文?多謝指教
聽說in第一次就睇小朋友既規矩!2in就睇埋小朋友既即場表現喇 通常有2in就98%入到 portfolio應該輔助下 唔入一定唔睇 邊睇得咁多!入到就實睇