用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Portfolio要有自薦信嗎?
go

Portfolio要有自薦信嗎? [複製鏈接]

Portfolio 要有自薦信嗎? 用英文定中文?多謝指教
   17    0    0    0

一定要有, 信中向校長講出你為何報這校、你的教育理念、你對學校期望、你孩子的強項、家校合作。

多數用英文, 一版A4纸。

最好有埋校長推薦信添。

BabyAndre  Agree   發表於 16-8-25 13:11

引用:Portfolio+要有自薦信嗎?+用英文定中文?

原帖由 karinepig 於 16-08-24 發表
Portfolio 要有自薦信嗎? 用英文定中文?多謝指教
無必要!

我們無交過自薦信

我覺得交得portfolio, 就唔好慳封covering letter. 至於用英文定中文? 我自己就中小用中文, 英小用英文.

ok3 發表於 16-8-25 11:26
我覺得交得portfolio, 就唔好慳封covering letter. 至於用英文定中文? 我自己就中小用中文, 英小用英文. ...
其實PORTFOLIO 好似見工CV...
有申請表, 唔駛COVER LETTER.

老實講, 有意思既信, 唔易寫, 亦唔預派通街.

反而PORTFOLIO, 最好簡潔, 令人有印象.

個人意見..

AJH    發表於 16-8-25 17:04
Chirley    發表於 16-8-25 16:33

retriever 發表於 16-8-25 11:41
我就掉返轉, 覺得見工要有封covering letter夾住份CV先覺得係完整. 不過同意你所講, 封信要有意思.

retriever 發表於 16-8-25 11:41
簡潔係皇道,事實上,老師/主任/校長見到成百份或上千份portfolio,諗起都想暈。

不過,有時想簡潔又好似減極都仲係好多頁,真係幾頭痛

回覆:karinepig 的帖子

唔使。

有些小學appn form 都要列出eca ,又或者冇要求additional info,咁portfolio其實都不是多餘的嗎? 只要可打敗人有你冇的心魔就得

引用:有些小學appn+form+都要列出eca+,又或者冇

原帖由 MrBeast 於 16-08-25 發表
有些小學appn form 都要列出eca ,又或者冇要求additional info,咁portfolio其實都不是多餘的嗎? 只要可 ...
Application Form 同 Portfolio 未必盡同吧, AF 係學校想知你既野, Portfolio 係你想講俾學校聽既野, 當然,有D申請表要求已很詳盡~~~

mcl203 發表於 16-8-25 12:28
Application Form 同 Portfolio 未必盡同吧, AF 係學校想知你既野, Portfolio 係你想講俾學校聽既野, 當 ...

咁若intention 是告訴學校parenting 心得和理念,portfo只是hard facts,cover letter 會是更好的vehicle.
Ps 面試表現其實是最重要

無交過自薦信

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-8-25+13:08+編

原帖由 MrBeast 於 16-08-25 發表
Portfolio 同 自薦信 係2樣唔同既東西,係可以並存,我估~~~

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-08-25+發表本

原帖由 mcl203 於 16-08-25 發表
Portfolio 同 自薦信 係2樣唔同既東西,係可以並存,我估~~~
portfolio理論上夾物都得。 但去唔到第二round絕大機會餵碎紙機。

申請人多既,第二round都有 800-1200 人。。。

究竟幾時至睇portfolio係個謎。

有耐性慢慢睇封你一擔心機寫既信,係謎中之謎。。。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-08-25+發表Port

原帖由 retriever 於 16-08-25 發表
portfolio理論上夾物都得。 但去唔到第二round絕大機會餵碎紙機。

申請人多既,第二round都有 800-1200 人 ...
你個人認為啫,係我既經驗,有父母在場既面試都會用到Portfolio, Portfolio和自薦信,某程度係表達誠意,家長係有出力去申請該校,我估吓乍

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-25+發表p

原帖由 mcl203 於 16-08-25 發表
你個人認為啫,係我既經驗,有父母在場既面試都會用到Portfolio, Portfolio和自薦信,某程度係表達誠意, ...

同意。

Portfolio 同自薦信,在申請過程中去到某一個位,係會有用。覺得冇用的,通常有兩個情況:
1. 小朋友太醒,唔使靠封信淨靠interview 表現 +/- portfolio 已經可以被取錄
2. Interview 表現未如理想,連2nd round都入唔到,自薦信同portfolio 靚到發光都冇用

校長或收生主任唔會睇哂幾千份自薦信同portfolio,呢個係事實。但去到after 2nd round 3 round之後要shortlist successful candidates 或排waiting lists, 一定有學校係會睇呢疊嘢。而申請的家長,在入紙申請時係唔會知道小朋友最終份portfolio 同自薦信會因應小朋友performance 而落在什麼位置,亦即有用與否。

當然面試表現及K2成績表係最緊要。但當小朋友面試未叻到straight in, 又未衰到straight fail, 同分可能講緊100個爭剩下的50個位,你估校長/主任會唔會睇呢疊portfolio 同呢封信?

我經驗,呢封信,係有用。

hppa  agree  發表於 16-8-25 15:29

siden 發表於 16-8-25 14:22
同意。

Portfolio 同自薦信,在申請過程中去到某一個位,係會有用。覺得冇用的,通常有兩個情況:
精確

如果學校限交4頁portfolio 甘張自薦信計唔計落果4頁度? 定係application form + cover letter + 4 pages of portfolio?

hppa  counts as well  發表於 16-8-25 15:29

回覆:阿豬媽@C 的帖子

Cover letter 和 reference letter 係計入學校會收的頁數內。例如co ed 收6 頁紙,如有cover letter 及school reference letter, portfolio 只能交4頁。

‹ 上一主題|下一主題