用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會啟信學校 想知有關啟信嘅資料
go

想知有關啟信嘅資料 [複製鏈接]

各位媽媽好, 今年我要報小一喇, 想了解下啟信呢間學校, 請大家指教下
課程係 本地 定 ib? 教學理念同方向係點? 宏信同啟信係同一個辨學團體, 兩間學校有咩分別?
   0    0    0    0

回覆:毛B 的帖子

不是IB學校,係一間英文小學,會考呈分試。

教育理念如下,抄自啟信網站,校長的話。

“校長的話

讓「啟信」成為富創造力的校園

邁向知識型經濟主導的社會,「啟信學校」會致力在常規課程、全方位學習活動和聯課活動中滲入培育學生創造力的元素,拓展學生高階思維的能力。

無可置疑,創造力是我們下一代在未來立身處事及謀生的必要條件,它不是基於父母的遺傳,亦沒有想像中那麼複雜難懂。培養創造力的主要因素有兩方面,其一是學習仔細觀察。一些看似平凡無奇的生活細節,例如留意搬運公司工人搬動不同體積傢具的方法和採用不同的工具,都可以為創造意念提供靈感來源。可是大部份香港學生從小都沒有養成觀察周遭事物的習慣,以致對日常所見所聞習以為常,無法領略平凡中的新奇及改變固有的思考模式。

培養創造力的第二個主要元素是提升解決問題的能力。大部份香港的學生都是能言善道的,當中不乏機智或思想型的孩子,只是創造力的潛能未被啟迪或開拓,原因是欠缺動機和明確的目標。當學生接受了教師的啟導,掌握了解決問題的處境和問題核心,釐清目標,然後從不同途徑蒐集資訊,列出解決問題的不同方案和所須資源,找出最有效的點子進行可行性評估,擬定行動方案,便可以放膽嘗試。

教師是培養學生創造力的促進者,可以利用課堂內外師生和生生互動的機會,安排富創造性的學習環境,誘發學生的觀察力和解決問題的意慾。「啟信」樂意鼓勵學生多元思考,教導他們小心推敲及嘗試,並不拘泥於挫折或失敗,以開放的態度接受意見和批評。

各位親愛的家長,讓我們同心營造一個富創造力的校園,致力啟迪和激發學生的熱忱來「容多納異」,發揮他們「小宇宙」無窮無盡的創造力。”

進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

想問下, 15-16嘅報名費同留位費大約係幾多?

我頭先打去問, 佢地話今年未有定案, 要遲下先知

毛B 發表於 16-8-25 11:44
想問下, 15-16嘅報名費同留位費大約係幾多?

我頭先打去問, 佢地話今年未有定案, 要遲下先知 ...
我女今年9月讀小一, 上年既報名費好似係30定50蚊, 留位費係1300元, 希望幫到你
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆:小寶貝兒 的帖子

唔該哂你

回覆:毛B 的帖子

今年報名200$,留位費暫定$1300(有加無減)

回覆:sasasumsum 的帖子

$200咁貴?

引用:$200咁貴? +

原帖由 毛B 於 16-09-03 發表
$200咁貴?
因為first in 之後,要上中英數三節的課堂,校長和觀課老師會觀察小朋友的表現去評分。

收生係計interview + 課堂表現 ,綜合左分數先決定。

可能又希望收有誠意的家長吧!

回覆 Happy小米 的帖子

明!!!

星期六無時間去聽座談會, 頭先打去問下報名費係點交? 咁順手再問一次報名同留位費喇

個職員答我 '$200報名費, 唔收留位費, 但係第一個學期扣返?'

我R哂頭........

請問 1年學費多少錢.  是否分 10期?

引用:請問+1年學費多少錢.++是否分+10期?

原帖由 Danny3101 於 16-09-06 發表
請問 1年學費多少錢.  是否分 10期?
43,000元一年,分10期

每星期有兩堂RWI, 一堂 trinity 或cambridge
每星期一堂Drama (net教)

Happy小米 發表於 16-8-24 10:21
不是IB學校,係一間英文小學,會考呈分試。

教育理念如下,抄自啟信網站,校長的話。

想問問會考呈分試?即係會不會派返律校中學?定指可以選返私立/直資中學?

wlhpks 發表於 17-6-22 07:40
想問問會考呈分試?即係會不會派返律校中學?定指可以選返私立/直資中學?
...

會教呈分試。可參加統一派位。

直資同私立中學全港小六生都可以自己去報考。

直資收左又去註冊左,就不可以參加津中的統一派位。

Happy小米 發表於 17-6-22 09:44
會教呈分試。可參加統一派位。

直資同私立中學全港小六生都可以自己去報考。

想請教你學校有咩課外活動比小朋友 啟信剛收左阿女(emoji)‍♀️

sunshinemama 發表於 17-11-2 14:48
想請教你學校有咩課外活動比小朋友 啟信剛收左阿女(emoji)‍♀️

暫時如下
應該一路仲會加

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Happy小米 發表於 17-11-7 18:11
暫時如下
應該一路仲會加

謝謝你 太好了 看到你的回覆 始終太少人讀 我對學校仲未好了解 我昨天去交留位了 想請問你啟信語境對小朋友語言係咪有幫助呢 我女本身係讀普通學卷幼稚園

sunshinemama 發表於 17-11-7 18:15
謝謝你 太好了 看到你的回覆 始終太少人讀 我對學校仲未好了解 我昨天去交留位了 想請問你啟信語境對小朋 ...

請問你second in 係幾時?已經有offer?

dededudu 發表於 17-11-7 23:34
請問你second in 係幾時?已經有offer?

........deleted
‹ 上一主題|下一主題