用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學面試
go

中學面試

請問九龍城、油尖旺區有哪些中學不是全部學生有得面試的呢?謝謝各位提供名單,以便來年選校作參考。
我知有伊中而已。
謝謝。

华英不是全in.

回覆:中學面試

每間中學都極度重視自行收生,只要你嘅成績有些微機會成為收生目標,都唔會吝嗇俾你一個面試機會,所以係咪全in唔應該係考慮條件,除非你自信面試水平相比學業水平高幾班,可以靠面試創造奇蹟!

我會覺得冇得in等於自己揀錯學校!

回覆:Band5 的帖子

多謝你的意見,但有無得全in亦某程度對小朋友的認同。有些家長就是想選無得全in,要就要,唔要就唔好浪費時間in。

回覆:Band5 的帖子

如你知道有邊間不是全in,請提供資料。謝謝

有時全in都唔代表乜野,就如HY与SPCS(虽為DSS), 其实佢地早有心目中人選祥群。

其實全INN不是好事,有點似做SHOW,浪費大家時間。

moodymok    發表於 16-8-26 13:14

樓主想practice ???

回覆:moodymok 的帖子

想選不是全in的學校,以免浪費大家時間。合就in,不合就不用in。

回覆:中學面試

都係果句,係咪全in唔應該係考慮條件!只要選擇合適嘅學校至報,面試自然會發揮到佢嘅作用。浪費時間嘅只係學校同濫報嘅學生!

刻意避開全in嘅學校反而係另一個浪費!

Classroom 發表於 16-8-23 19:31
請問九龍城、油尖旺區有哪些中學不是全部學生有得面試的呢?謝謝各位提供名單,以便來年選校作參考。
我知 ...

要好準確判斷自己的Banding才有信心報非全in嘅Band1中學,我估有絕對信心有機會收到面試信嘅應該係B1a和B1b學生,B1c的同學會是卻步也,換然之,提出得此條件的中學,相信都係想在第一輪之自行階段把沒信心的B1c先行篩走,亦換然之,於自行收生裏每中學大約38個位能夠被取錄的學生,大機會會是B1a學生.