用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 YMCA of Hong Kong College (港青基信書院)
樓主: QueenBallet
go

YMCA of Hong Kong College (港青基信書院)

HIBFORBABY 發表於 17-2-23 11:58
謝謝回覆, Waiting 還是會有機會的, 希望妳很快得到好消息。

謝謝!今天收到取錄信了

回覆 sing1684 的帖子

congratulation
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

今天收到信waiting!

回覆 vivicicimimi 的帖子

.....

回覆 minichan1 的帖子

小學

港基青信書院是中學吧!

這裡是講在東涌的YMCA基信書院(中學)

sing1684 發表於 17-2-27 23:08
謝謝!今天收到取錄信了

請問你仔仔interview咗幾多次?讀津小?係咪b2生?

ol_bb  有band 1 生入  發表於 17-5-5 18:13
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

yhkcc有70%是non-Chinese, 呢兩年很多CAIS考入這間中學

係唔係因為英文教學為主, 且學費亦較平, 所以多左 CAIS考入這間中學呢 ?

HIBFORBABY 發表於 17-5-5 16:52
係唔係因為英文教學為主, 且學費亦較平, 所以多左 CAIS考入這間中學呢 ?

CAIS 自己不是有中學嗎?

學費平,atmosphere同國際學校相近,可能是咁,我見很多由CAIS考入來S1

請問你小朋友是在yhkcc讀嗎 ? 你覺得這間學校如何 (老師、學生自律性...) ?

我是小學部家長,學校剛帶了家長們去中學參觀,可以作少少分享!
我見學校給予同學好大自主性,例如library會由student librarians 去run,老師只從旁協助!校園參觀亦由同學們負責!
另外學校都重視同學自理,例如午餐後要幫忙收拾清㓗!
學校大約3-4成外籍老師,同學話老師很friendly, 好喜歡和同學們溝通分享!
有一點我很喜歡,就係有些課堂可以在大片草地上上堂,好有外國feel!

謝謝分享 !

我小朋友今年9月會入讀yhkcc, 選這間學校主要是想她學好英文, 學習自理, 不想她只死讀硬背, 要開發自己。但亦擔心由於學習模式比較活動, 學術成績會不太好, 很擔心會選錯。  

以我所知,學校對學生的學術成績都重視,不過實際情況由中學家長分享會較適合!

謝謝分享 !

不用客氣!可以再補充多些資料:-
- 星期六會有補底班幫助同學們,中一開學前(大約四月開始)星期六有enhancement course
- 另外每班會有一男一女班主任,方便同學去approach不同性別班主任
- 中英數會再分細班上堂,方便照顧不同能力同學們                                                                      - 學校有不同Sports team可以參與(例如有Rugby, Cricket, Handball) 近年比賽成績也頗理想! 因為學校多外籍同學,因此local school同international school 比賽都參加!                              - 學校設有資源中心/consultant幫助同學們在選大學,選修科目上提供意見(包括HK同外國大學)!  
-關於成績,聽講一年比一年好
-本地大學升學嗰批,較多人入UST, 同engineering
-學校有兩種奬勵outstanding effort同 outstanding achievement , outstanding effort 是用黎鼓勵同學們既努力(即系就算成績未如理想,如果同學有盡力,都會獲得嘉許)
以上有錯請指正

衷心感謝你的資訊。謝謝 !

咁這間學校都好好Wo, 可以照顧不同學生的需要, 剛剛升上中學, 學校的協助很重要, 會好影響新生對學校的投入感。

不用客氣,我都覺得照顧新生同學習差異方面做得好好!
剛剛又想起幾個points
- 上堂鼓勵active discussion
- 大部分功課唔係即日交(考驗同學time management skill)
- 如果同學做左些事情而meet with school mission/core values, 老師會私下寄postcard 比家長作讚賞!
- Year 5 暑假有一星期work experience , 學生要自己找工作!
希望資料幫到你!