用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 2017-18 P1報名人數
樓主: sinying520
go

2017-18 P1報名人數

silvia_ng 發表於 16-9-16 19:37
都係架,呢件事就算點樣都好,都知道冇得推倒重來,我只想要一個答案,只希望前人種福後人享。如果再比某啲 ...

你嘅熱血留著吧!學校唔接受你又可以點?

【吾本將心照明月,奈何明月照溝渠】

有雪亮眼睛嘅一定會明白!

gingerale 發表於 16-9-16 21:50

我是想你看該家長其中一段留言,可能要desktop先看到,算 ...

「偏頗言論」請詳加說明。

觀乎Silvia 嘅post, 佢清楚列出對學校嘅意見,有d 仲有確實數據為支持。佢要嘅只係解釋,無話要【推翻】校政。

反觀gingerale 你嘅回應似是東拉西扯,完全無address 到問題,亦無理據原因支持。不免令人懷疑你係【為支持而支持】,時下對此稱謂【盲粉】。

既然Silvia 都用真名見人,佢在明你在暗 不如你都以真身示人,咁樣你嘅回應就可以有返d 公信力 (emoji)

而我... 你查吓我嘅舊post 丫

我一直係旁觀者,我實在覺得將Silvia係PTA遇到嘅不公平事,係呢度攞出嚟講,係想抹黑Silvia!

其實Tsl近年將資源大力傾斜係種植有機菜上,我都未見到學生有咩得益!

身為Tsl家長,真係好想見到學校進步、越見開明、學生開心又學到嘢。好嘅一定支持!

回覆 CandyCandy 的帖子

绝對認同。義工家長抽調到種植,而閱讀角,故事组和小㕑師的義工因而相對減小.也因為處事不公,所以有部份義工家長意慶欄柵流走了。為了要飛變成雀,所以放棄原本的雙腳,照鏡一看,變了四不像,木宰羊.
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

相信校方與家長也希望學校不斷進步及學生有所得益,大家也是同舟。假如欠缺溝通或只顧某方利益不顧整體,那又如何可協作?整體怎能進步?或甚者會否倒退?假如校方或PTA在資源調配及政策改革上能多作公開咨詢,決定前多權衡各方問題,家長提出問題時校方能公平公正地正面合理回應,正常家長又怎會在這討論區申訴。

世上沒有完美的學校,這裏討論的問題在别的學校也可能發生,關鍵在於校方了解問題後如何處理。希望校方假如看到這些討論,能認真檢討與改善。

silvia_ng  多謝你持平及中肯的回應! 這也是我所希望的!  發表於 16-9-19 09:04

回覆:tomcathui 的帖子

做家長義工做甚麼位置都要爭?

一直在EK做遊客,今次重開户口是以TSL的Ex家長身份,想說些心底話。
孩子在TSL成長,家長亦然。TSL的盛名,局方、校方、學生、家長都功不可抹(包括親切的張姑娘)。大家都祈盼TSL發光發亮,當然孩子强,學校才强。
Sil阿E,多年來我以為是校方喉舌,後期才知道是位熱心的家長。悠然生敬,這位在職家長,還能盡心盡力為學校發声,因為愛孩子,所以愛學校。
校方每年有百多個畢業生升中,对呈分試習以為常; 過來人知道呈分試令多少家長瘋癲(我曾是其中)。如果校方能以同理心去理解安慰家長,而不要用官腔調去敷衍家長,那麼,TSL的孩子就有福了。
幼吾幼,以及人之幼。所說是大愛,不是收幾個契仔,而是把所有學生都視為己出,一視同仁的愛(請勿對號入座)。
這两年,為何能令一位頭號粉絲發火呢?在我这遊客看來,就是溝通的問題。簡單而真誠的對話,不花錢的,用誠意好嗎?
高高在上的是誰呀?不是任何當權在位者,是學生! 孩子是未來!
別再用這种小肚雞腸的方式對話好嗎?以為家長都是盲的,怎會不知誰是誰?
快快以真誠去交流吧!Sil阿E是位難得的好家長。TSL all the best!!!

p.s.一直以做為TSL的家長而驕傲。

francis_chan 發表於 16-9-18 15:44
做家長義工做甚麼位置都要爭?
其實家長做義工,為嘅都係子女,亦因為為咗子女,所以都希望投入子女嘅學校幫下手啫,但係有人真係唔知為咗咩,可能為保自己一席,經常抹黑人,唔知校方知唔知呢?希望校方能夠睇真啲,糾正崗紀啦。

由小朋友考幼稚園開始,我們便以入陳守仁為目標奮鬥,積極打好孩子的中,英,數基礎,蕭阿姨一直以來的無私分享,令我們很期待能將小朋友送入去讀書,但最近保良局接二連三發生了上報新聞後(顏保0時件和莊啟程事件),我開始對保記既行事處理方式感到失望...

之後得知蕭阿姨孩子既事情後,簡直係令我對學校既fantasy完全幻滅...雖不知這裡有沒有學校既人起度監視,但我記得校長曾經講過校方會上forum的,希望學校真係可以同家長好好溝通,希望校長係可以接納他人意見既賢君

回覆樓主:

我唔係咩insider, 該家長識的老師一定比我多同熟,,同校長的交流也多過我,我都冇同他whatsapp過。我是TSL家長,沒有參加PTA,無同該家長講过野,我也有認識人在保良局和教育局工作,若有人因為去信投訴被知悉而打算向學校興師問罪,恐怕會自討沒趣。
她沒有被抹黑,我只提及她因PTA而跟校方不和,沒有說誰对誰錯,鬧不快是事實,從她自己的發言也看得出。
她的言論有冇偏頗? 考試卷拿94分說是被關照扣左4 分,為何不是先前98分是多給了4分?只會批評學校老師換得快,但又不理解不少直資學校都有此現象,另一方面,也有不少老師在前校長李太或羅校長 ( 現DBSPD 校長)時已在任呢!
至於她說学校在家長會唔答佢問題,好多時記者招待會都唔会答哂D問題吧?她那張A4紙唔知問左D乜,但Post在這裡的六大問題涉及一些決策程序,數據資料等,要好好整理才回應也不奇怪,而家教育局保良局收投訴後都冇要求校方馬上回覆吧?最重要的是改評核次數和平時分比重,連她自己也沒有說不公平呢!

回覆:gingerale 的帖子

其實都想問下98分被扣到94分好像講到似有心針對咁,還是真係本身真係改錯左呢?同時間係咪都係好多人改左分數呢?數學分數相信對或錯都會比較容易分辨吧!

francis_chan 發表於 16-9-18 22:31
其實都想問下98分被扣到94分好像講到似有心針對咁,還是真係本身真係改錯左呢?同時間係咪都係好多人改左分 ...

「數學分數相信對或錯都會比較容易分辨吧!」

如果答案啱,老師比full marks=有4分。之後又話錯,原因係無根老師教嘅方法去運算=扣4分。設身處地換轉你係該家長,你會點?

我嘅認知數學應該有好多方法得到正確答案,正所謂【條條大路通羅馬】何解答案啱,後來又會因為運算方法而全扣4分呢?

Fyi, I m an outside insider. 同樣係因為識得人多。想起我底嘅,恐怕會自討沒趣

我又問個問題丫:如果一個本地學生中文默書100分滿分得4分,你覺得學校/老師會點處理?

引用:我又問個問題丫:如果一個本地學生中文默書

原帖由 Mei721 於 16-09-19 發表
我又問個問題丫:如果一個本地學生中文默書100分滿分得4分,你覺得學校/老師會點處理?
...
如果小朋友成績大部份不達標,有些學校做法會迫佢退學!

francis_chan 發表於 16-9-19 00:17
如果小朋友成績大部份不達標,有些學校做法會迫佢退學!

中文默書啫,又未至於被退學。

幾次中文默書都唔合格,你覺得學校/老師會/應該點處理?

回覆:Mei721 的帖子

聽聞一些有龍校的小學會對大部份成績不達標的學生會迫退佢!如果只係一科唔合格,家長自己應該尋求方法幫其子女,伴讀,默書前試試幫佢默默書,或者係去補習!

francis_chan 發表於 16-9-19 00:44
聽聞一些有龍校的小學會對大部份成績不達標的學生會迫退佢!如果只係一科唔合格,家長自己應該尋求方法幫其 ...

數學扣分有何見解?

回覆:Mei721 的帖子

真實情況不知怎樣,很難說?很難評?

francis_chan 發表於 16-9-19 06:29
真實情況不知怎樣,很難說?很難評?

哈哈!你已經自打咀巴。

#關公災難
#方丈除咗小氣原來仲好低智

回覆:2017-18 P1報名人數

各位早晨呀!好幾日冇回應呢個帖,見到好多家長出聲發言,仲講埋啲唔係我提出既校內不公平事宜,真係一石激起千重浪,這是家長醒覺運動嗎? 😂 現今世代,落井下石既人多,雪中送炭既更感難得。我咁多年來為小朋友,為家長既野,值得了!給教育署及保良局的信,我註明了"Confidential "的,唔知點解可以比啲呀豬呀狗,呀茂呀壽都知?!我諗,看倌應該都估到佢係邊個啦!(佢真係好得閒架!套用呀仔講過既說話:佢成日躲係佢自己個竇入面) 換老師換到老師名單都冇埋唔敢比人睇(年資耐既家長應該仲記得以前網站可以睇哂邊個老師係咩班既class teacher or co class teacher), 有一年換17個老師,真係唔知係咪全部直資學校都係咁呢?我唔敢講,我冇數據呀!
多謝一直以黎日以繼夜,夜以繼日咁打擊我抺黑我既各位。你地對我同小朋友既傷害,只會成為我地他日既祝福!繼續吧!我地一家人其實比你想像中堅强的!

gingerale    發表於 16-9-22 06:18