用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會唔會放棄女拔,叩軒小?
樓主: Wonderlady
go

會唔會放棄女拔,叩軒小?   [複製鏈接]

引用:其實人人家庭經濟環境唔同,$6000一個月唔

原帖由 pamelaywy 於 16-08-17 發表
其實人人家庭經濟環境唔同,$6000一個月唔係少,而且唔係講緊一年半年,係整整十二年
知道一個case, 男神男 ...
正常選擇

回覆:會唔會放棄女拔,叩軒小?

我老公最近入過男拔女拔....講到裡面配套一流....我成日同佢講我目標係屋企附近好出名直資已經夠了...佢都話計校舍係蚊比同牛比....學校配套都好緊要....女拔同軒小....真係無得比....只可以講一分錢一分貨~學校資源都好緊要!以前細個讀過官校...比我都唔會再揀官校....其實女拔裡考得叻,頭果d有冇學費獎學金?如果有入去博下都好!

Yanamami  头果d梗有船,但考船要劲叻,談何容易?  發表於 16-8-17 22:28

pamelaywy 發表於 16-8-17 20:51
其實人人家庭經濟環境唔同,$6000一個月唔係少,而且唔係講緊一年半年,係整整十二年
知道一個case, 男神男 ...
中學同小學學費係唔同架 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

而家都接近4000,七年後差不多啦

pamelaywy 發表於 16-8-17 22:25
回覆 mcl203 的帖子

而家都接近4000,七年後差不多啦
3800好多年了……

BPS 同DGS都有距離,何況軒小不是必入DGS

軒小升level至女拔

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-08-17+發表

原帖由 caramelpudding 於 16-08-17 發表
掉返轉諗,假設做到入皇仁庇利羅士嗰批band 1,會唔會後悔放棄直升的女拔?

...
六年後點知個女咩料子,而且兔、龍年出生的人又多,呢班人要一直compete 下去,真係入一間官校搏入B1中學?!現實唯一考慮係錢。

hppa    發表於 16-8-18 00:36

樓主應該處於幻想階段,過多半年,經歷考小一洗禮可能有另一番體會。

mayyylai    發表於 16-8-19 10:32
ppmmbb    發表於 16-8-18 09:35
hppa  你真抵死  發表於 16-8-18 00:36

回覆:bubuG 的帖子

有錢一定係入女拔!其實考之前都會預計埋個學費比較貴吧!咁好機會入女拔點能夠放棄!細佬見個家姐讀書叻,都會對佢有正面作用!

引用:有錢一定係入女拔!其實考之前都會預計埋個

原帖由 francis_chan 於 16-08-17 發表
有錢一定係入女拔!其實考之前都會預計埋個學費比較貴吧!咁好機會入女拔點能夠放棄!細佬見個家姐讀書叻, ...
家姐入DGS, 幫到細佬入DBS嗎?

hppa  Do not think so  發表於 16-8-18 00:54

引用:Quote:原帖由+francis_chan+於+16-08-17+發

原帖由 千語mami 於 16-08-18 發表
家姐入DGS, 幫到細佬入DBS嗎?
唔係會問有無親人讀DGS或DBS的嗎? 我以為有就加分

hppa  DGS / DBS treated as two separate entities.  發表於 16-8-18 01:16

我有朋友個女小一考到女拔。點知之前叩門MCS,又叫佢女去面試。我朋友掙扎咗幾日,最後決定唔去叩門。因為佢話問過好多人,無人會放棄女拔!怕一去叩門成功,就要即日去註冊MCS。所以寧願揀女拔,神津都唔讀。

hppa  many gave up DGJS for MCS and St. Mary's  發表於 16-8-19 11:31

回覆:咪臣 的帖子

如果係見mcs,我覺得點都值得去見!起碼英語環境好又唔駛交學費!

引用:有錢一定係入女拔!其實考之前都會預計埋個

原帖由 francis_chan 於 16-08-17 發表
有錢一定係入女拔!其實考之前都會預計埋個學費比較貴吧!咁好機會入女拔點能夠放棄!細佬見個家姐讀書叻, ...
我同意如果家姐入到好學校,會對細路有好嘅影響,我家也是這樣。

引用:Quote:原帖由+TsurugaRen+於+16-08-17+發表

原帖由 Wonderlady 於 16-08-17 發表
其實而家大女每月幼稚園連其他興趣班都差不多$6000,跟讀女拔一樣學費,讀左女拔又再加$5000/$6000 去上興 ...
咁咪減左/少d 興趣班囉。

必需嗎?

引用:我老公最近入過男拔女拔....講到裡面配套一

原帖由 Yeahly_ly 於 16-08-17 發表
我老公最近入過男拔女拔....講到裡面配套一流....我成日同佢講我目標係屋企附近好出名直資已經夠了...佢都 ...
神校級有d學生俾錢出去增補,都係為攞船。 增補既錢多過船錢多多聲。

其實囡囡考到入女拔,即是佢有個種氣質及qualities, 同軒小真係完全唔同風格,勉強佢為細佬入軒小,佢可能好辛苦。

引用:如果問題是錢,那沒辦法要接受現實。但如果

原帖由 TsurugaRen 於 16-08-17 發表
如果問題是錢,那沒辦法要接受現實。

但如果錢不是問題,那為何要犧牲女兒來成就兒子?如果真的放棄DGS, ...
同意,應該揀 DGS,除非是錢問題!軒小六年後可能只去寶血、何東,升中要再煩一次(比升小一煩得多!) 細佬有他自己的路。

一定女拔啦,考到係佢本事,唔應該為任何人而唔比佢憑自己實力取得嘅嘢,咁做父母太唔公平喇,细佬有细佬的路。我自己的實際情況亦係大女考到甚麼學校,我只考慮她,細女我預咗再煩過。

當個好爸爸
‹ 上一主題|下一主題