用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會唔會放棄女拔,叩軒小?
樓主: Wonderlady
go

會唔會放棄女拔,叩軒小?  

Naughty917 發表於 16-8-17 11:02
唔會因為軒小放DGJS, 細佬自己考。
agree

回覆:會唔會放棄女拔,叩軒小?

唔少女校可以令我放棄女拔。

但男女校...只有Coed有此吸引力。冇一間男女津校可以令我放棄女拔

hppa    發表於 16-8-18 00:22
hppa    發表於 16-8-18 00:22
小曳人  合理!  發表於 16-8-17 16:15

一定唔會啦

ok3 發表於 16-8-17 13:32
95 網 馮晴/黃永樹?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3263967
應該係悶悶地想同大家吹下囉

mayyylai    發表於 16-8-19 10:28

醒目開學勳章 貢獻勳章

我識一個家長,認為孩子不適會單性學校,而下面有位異性弟妹跟尾,佢堅持選擇男女校,而孩子嘅學習+比賽表現... 絕對係入拔拔無難度嘅! (以小二插班計)

不過,我覺得可以同孩子商量一下,佢想唔想同弟弟一齊返學?佢鍾唔鍾意女拔? 如果佢自己都唔係好強烈鍾意的話,就唔好假設呢個安排對佢係最好嘅

我個人做決定會以家庭利益行先,所以如果錢係考慮因素的話,再加上可以帶埋個細嘅,我係會放棄拔拔

恐龍家

不同家庭有不同需要,軒小也不是差,視乎你自己取向了。

個人來說,除非女兒有立場地堅持要和弟弟一齊返軒小,否則不會放DGJS
自強不息 厚德載物

如果係軒小,我吾會放棄女拔小,但大前提要小朋友自己有能力讀女拔小至會去讀。

如要放棄女拔小,我會揀間規模咁上下的津小才會放棄。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:如果係軒小,我吾會放棄女拔小,但大前提要

原帖由 virgokaren 於 16-08-17 發表
如果係軒小,我吾會放棄女拔小,但大前提要小朋友自己有能力讀女拔小至會去讀。

如要放棄女拔小,我會揀間 ...
樓主情況,如果係自己考入DGS都值得讀下,如果是靠關係我覺得不如軒小,又平D又益細佬

小曳人 發表於 16-8-17 16:32
我識一個家長,認為孩子不適會單性學校,而下面有位異性弟妹跟尾,佢堅持選擇男女校,而孩子嘅學習+比賽表 ...
但如發現兩姊弟學習能力係一天一地,,我會比個讀女拔,個仔就搵間適合佢既學校.

siden 發表於 16-8-17 14:55
唔少女校可以令我放棄女拔。

但男女校...只有Coed有此吸引力。冇一間男女津校可以令我放棄女拔
why.?

引用:Quote:siden+發表於+16-8-17+14:55+唔少女

原帖由 retriever 於 16-08-17 發表
why.?
如果我覺得可以叫我放棄女拔嘅小學必需有直屬或一條龍Band1A英中。

咁。

就已經解釋了。

如果問題是錢,那沒辦法要接受現實。

但如果錢不是問題,那為何要犧牲女兒來成就兒子?如果真的放棄DGS,你將來如何向女兒解釋?你覺得你女兒能欣然接受自己沒能讀頂級名校是因為你要為弟弟舖路嗎?

女拔同軒小根本係兩間完全唔同style 嘅學校,我係妳會認真考慮大女嘅性格適合邊間學校,如果家姐資質好,讀女拔直上固然好,讀軒小一樣上BPS同樣勁,BPS嘅校風同DGS又係兩個style~
我覺得應該以家姐性格為大前題~ 我自己就唔會將細佬作為大嗰個選校首要條件~

如果我呀媽為細佬而令我放棄女拔,仲要係揀軒小,我會嬲佢幾年

引用:如果問題是錢,那沒辦法要接受現實。但如果

原帖由 TsurugaRen 於 16-08-17 發表
如果問題是錢,那沒辦法要接受現實。

但如果錢不是問題,那為何要犧牲女兒來成就兒子?如果真的放棄DGS, ...
其實而家大女每月幼稚園連其他興趣班都差不多$6000,跟讀女拔一樣學費,讀左女拔又再加$5000/$6000 去上興趣班,即係成皮野,當然要考慮清楚。

引用:Quote:原帖由+TsurugaRen+於+16-08-17+發表

原帖由 Wonderlady 於 16-08-17 發表
其實而家大女每月幼稚園連其他興趣班都差不多$6000,跟讀女拔一樣學費,讀左女拔又再加$5000/$6000 去上興 ...
其實我覺得考慮埋價錢好正常,可能很多人認為幾千元很少,但人人經濟程況不同

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-17+發表

原帖由 Wonderlady 於 16-08-17 發表
尼點都認同,如果唔係咁多入皇仁,和庇利羅氏,根本唔會考慮㖭,加上校舍細。

但佢又的確好大比例入band 1 ...
掉返轉諗,假設做到入皇仁庇利羅士嗰批band 1,會唔會後悔放棄直升的女拔?

引用:如果我呀媽為細佬而令我放棄女拔,仲要係揀

原帖由 mamavee 於 16-08-17 發表
如果我呀媽為細佬而令我放棄女拔,仲要係揀軒小,我會嬲佢幾年

...
嬲一世吧

如果兩間都唔收,樓主有乜打算?返將軍澳?

mayyylai    發表於 16-8-19 10:30

其實人人家庭經濟環境唔同,$6000一個月唔係少,而且唔係講緊一年半年,係整整十二年
知道一個case, 男神男女神有人招手全部reject人地 ,選九龍塘男校
其實人人眼中的神,未必是你cup of tea

hppa  Normal  發表於 16-8-18 00:33