用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

DEL.

DEL.

回覆:QKMA 的帖子

個伴奏咁樣嚇你個女,我覺得佢有問題多d

回覆:選老師要小心……

難唔難你女兒自己學時唔知?要伴奏講先知??

樓主, 但老師選曲後, 有沒有跟老師討論, 你的女兒是否可以應付?

引用:小女由小二開始從網上找了一位長笛老師教授

原帖由 QKMA 於 16-08-16 發表
小女由小二開始從網上找了一位長笛老師教授長笛,本人對她都滿意,她吹奏時得不錯,教授共7年之多。小女终 ...
長笛老師對左個女七年,應該非常清楚小朋友能力,反而伴奏只係相處一陣,我會傾向相信老師。

其實相信小朋友的能力,可能一時心理壓力才影響練習啫

Yanamami  对~  發表於 16-8-17 21:30

如果老師恨你女兒,他又怎可能肯教你女兒長達七年?伴奏通常是經驗較淺的,我寧願相信老師。

我仔唔係學長笛,不過我記得鋼琴老師講過最易彈的,未必係最易pass的,要選適合學生的,所以都唔一定會選最易的曲目去考試。

「劇情」有點勉強

你們因為一個過客的寥寥數句話而對相處多年的老師失信心?

我會選擇相信個伴奏力有不逮,所以講定一些唔等駛說話多啲

自強不息 厚德載物

小朋友上堂,你是否在家?多年的相處,你覺得老師是否恨/討厭/唔喜歡你女?你提到錢,你覺得佢的integrity有問題?

努力練習,考好個試。如果touch wood唔合格,同老師傾吓,再了解吓。

引用:小女由小二開始從網上找了一位長笛老師教授

原帖由 QKMA 於 16-08-16 發表
小女由小二開始從網上找了一位長笛老師教授長笛,本人對她都滿意,她吹奏時得不錯,教授共7年之多。小女终 ...
有問題點解唔直接對話?

karen55407    發表於 16-8-17 22:29

醒目開學勳章 貢獻勳章

疑點:每級有各自嘅考試歌,點解叫越級挑戰?!
除非女兒實力未到八級水平,咁到底邊個話要考八級呢?!

恐龍家

我女笛老師从來係揀有难度既歌去考試同音樂節比賽(更是越級挑战),夾琴的亦配合得好好,我觉得要信任笛老師,教了这麽多年有-定瞭解同默契。

長笛老師教咗你女7年,我相信佢認為你女有能力做得到先為佢挑選呢d歌,同埋幾年時間下來,你都應該或多或少清楚老師為人,我情願相信老師多d。其實鼓勵下阿女考好8級試,萬一失敗,咪下次再考囉。

Yanamami 發表於 16-8-17 21:28
我女笛老師从來係揀有难度既歌去考試同音樂節比賽(更是越級挑战),夾琴的亦配合得好好,我觉得要信任笛老師 ...
點解樓主話"錢, 真係咁重要?", 乜考試歌曲難度會同錢掛勾嗎?

Yanamami  肥左要再考嘛……  發表於 16-8-18 13:44

Yanamami  肥左要再考嘛……  發表於 半小時前

但肥咗對老師個名譽仲衰喎。做老師既緊係學生攞丁好過肥啦, 個個學生都攞丁, 真係唔愁無學生嚟。

回覆:little_yolky 的帖子

學七年有八級,感恩多d,介紹下

AsaphEunice 發表於 16-8-18 16:42
學七年有八級,感恩多d,介紹下
會唔會就因為咁, 所以個老師覺得小朋友talent夠, 揀首難D既考級, 好似奧運跳水咁, 難度分高, 就算有小小失誤都好高分, 不過個女仔俾個伴奏同阿媽嚇一嚇, 所以熬底。其實個老師最後果堂教既, 係武林秘芨, 攞分位嚟。

Babyeddie 發表於 16-8-17 20:35
有問題點解唔直接對話?
老師只留下考試歌曲便從此唔教咩?
叫佢指導便可,為何只有伴奏幫小朋友?
唔明

回覆:little_yolky 的帖子

DEL.