用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1男仔可選咩學校
樓主: 三五成群
go

中西區B1男仔可選咩學校  

三五成群 發表於 16-11-8 18:00
我個囝剛考完小六的呈分,似乎一點都不樂觀,好大機會流落band2,好擔心呀
雖然未公佈名次,我都 ...
經過2次呈分...自行選校應大局已定...自行只睇頭2次...睇埋呈3只係對統一有作用 ~~~

mcl203 發表於 16-11-8 18:44
經過2次呈分...自行選校應大局已定...自行只睇頭2次...睇埋呈3只係對統一有作用 ~~~

心碎

我在校網找到這資料,我見考100名都派到英中,我不選天主教學校,如果我小朋友大約考80名內,選鄧肇堅和呂明才,大家話有機會嗎?

IloveJJ 發表於 16-11-8 21:51
你不如講下個仔既強弱來分析下!

我咁睇,就算小學係B1尾,入到英皇係咪讀得上,都要睇好多野。

謝謝你!
言下之意,如果我自行1選鄧肇堅,乙1也選,乙2選呂明才的話,就算1選不到,應該呂明才都應該得啦

懶惰一定唔會,但我小朋友不聰明果隻,否則又點會浮浮沉沉。
初小成績都0k,一直保持前1/3,往上就愈來愈差,多在band1尾,band2頭浮沉(80名內)。底一定有,但其他同學都好強,上次科科8字,已經考5X,我當然希望佢有機會入英皇,真是好矛盾!我知鄧較適合佢⋯⋯現在,如果佢一落band2,就要等band1選曬就揀
我們只選基督教或沒宗教學校,所以現在擔心連英中都入不到

三五成群 發表於 16-11-9 07:01
謝謝你!
言下之意,如果我自行1選鄧肇堅,乙1也選,乙2選呂明才的話,就算1選不到,應該呂明才都應該得啦 ...
好老實,比你仔仔有幸派到入KC 都追得辛苦,倒不如現階段棄船。直接考慮Tskc, RC.
再唔係,再考慮埋東區B1C,好多選擇

三五成群 發表於 16-11-8 18:00
我個囝剛考完小六的呈分,似乎一點都不樂觀,好大機會流落band2,好擔心呀
雖然未公佈名次,我都 ...

將目標放係高主教、聖公會鄧肇堅呢兩間。兩間雖然都唔係成績最勁嗰啲,但都係好學校。

IloveJJ 發表於 16-11-8 21:41
你是聖彼得?今年師兄話佢自行2和乙二選鄧肇堅都入唔到(級50/150),結果派了高主教(乙三)。給你參考!(係個 ...
換轉另一角度睇,係因禍得福,高主教大部分方面都好過鄧肇堅啲啲。

王家爸爸 發表於 16-11-9 09:39
換轉另一角度睇,係因禍得福,高主教大部分方面都好過鄧肇堅啲啲。 ...
如果以今年DSE成績, 4大主科TSK又好過RC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-9 11:03
如果以今年DSE成績, 4大主科TSK又好過RC
RC今年成績跌咗,但係我反而覺得如果RC既小班策略可以維持,三年後應該會係好唔同。

IloveJJ 發表於 16-11-9 11:20
明白第2、3點。那麽,今年全級人數變了180,又有什麼分別呢?
大家要留意, 聖彼得公佈既係"升讀英文班"中學既數, 當中有鴨真, 聖類斯等B2中學, 其實入到我認為係B1中學既學生, 只有~55%, 可參考我既計算:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3295224&pid=43094310&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 16-11-9 11:20
明白第2、3點。那麽,今年全級人數變了180,又有什麼分別呢?
只要屬於校內成績Top 50%, 應該會穩陣