用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <終場休息> 考小感恩篇
go

<終場休息> 考小感恩篇

呢篇野本來諗著放榜日post出來,但因為種種原因等到而家先面世。所謂計劃不如變化快,本來諗著寫既野都唔同哂,最後既變化,真係可以講鬼神莫測。

講得感恩當然要say thankyou.

第一個梗係陪你玩左成年,甚至4年(有d認真既由pn玩起) 果位細路仔。大家唔好唔記得當年,特別係有咩頭暈身熱既時候,對佢最humble既期望,係 "快快樂樂咁成長" , 或者 "做一個誠實的人" 但事情發展到後來,或者受到d 8公8婆既勸言,對細路既要求愈來愈高,興趣班加下加下,點解讀幼稚園果個,仲忙過返工果個?!

論壇上有不少對考小既批評,無論抽獎唔抽獎,考學術定生活,有黑幕定真普選,總之就覺得考小"太殘酷鳥!"

套用上左天堂既某位前議員名言:"既然事情不能抗拒,不如好好享受它" (原版用字太肉酸,就唔直quote喇)

的確,有不少前輩話,考小過程讓大家更加認識孩子。。。 個人感悟係: 考官老師可能比父母更懂找到孩子值得欣賞的地方;另外父母更加認識自己:重新審視對孩子既期許。

泡了ek 幾年,獲得不少真假信息。可能大家理念不同,但仍然很感謝有不少版友持續分享,如: hkpapa852,  小曳人, charolette mum,  小monkey,  palmchristy,  marcuscyrus 等,版友們極有耐性回答私信提問。

最後,如果大家有信仰的話,一定要感謝天上既老細,無佢萬事皆不可能。老細既安排真係可以 "人都癲!" 但如果你細心諗下, 又會感到老細一次又一次咁回應你所求。

所謂:"因為凡祈求的就得著、尋找的就尋見;叩門的就給他開門。 "

2000千幾年前,老細已經叫大家去叩門啦! 所以唔駛怕喎!

以上唔只係感言,亦係與後來者共勉!

回報ek,  希望有機會寫下考小既經歷/感想。

回覆: 考小感恩篇

恭喜你終於過左升小尼一關 好想知道你當中既過程,同埋對我地後輩既提點。

回覆:retriever 的帖子

恭喜恭喜!

恭喜恭喜!
等睇分享

恭喜恭喜

恭喜妳~

我地剛預備作戰

回覆:<終場休息> 考小感恩篇

替你高興!快D與我們分享,好讓後輩多學習

留毛

剛剛經歷完,希望六年後不用再咁刺激

坐過山車的一年,由上年五月音小正式開始玩到今日,百感交集,有血有汗,有笑有淚,祝福各來年考小一的小朋友及家長,一切順利

醒目開學勳章 王國長老

繼續上黎分享。隨住小朋友長大,又有唔同嘅領悟喇

恭喜,期待你的分享。

自強不息 厚德載物

期待過程

樓主說: 考官某D方面可能比父母更清楚孩子

我一直以為自己好了解2個的強弱, 大仔時最想考到YW, 結果當然冇, 個時都有覺得是不是Snoopy 校長秈漏, 5年後的今天, 連我都覺得大的真的不會合在YW.  

hppa    發表於 16-8-17 00:26

恭喜~期待

恭喜樓主!期待你的考小分享,好讓我地呢啲後輩在未來數月作戰時有定心理準備!thanks

引用:恭喜你終於過左升小尼一關+好想知道你當中

原帖由 pekovian 於 16-08-16 發表
恭喜你終於過左升小尼一關 好想知道你當中既過程,同埋對我地後輩既提點。

...
第一個分享係,唔好哂錢上面試班,外補啦。。。

哈哈。

認真d講,好似開樓已提到,對考小態度要正面d.  

在準備過程,諗下有咩係對細路終身受用既, regardless個考小結果, 如果有既不防培養下。。。 唔好做埋只為考小既無謂野。。。

雲牛  Very agree 不用上面試班  發表於 16-8-17 09:56
hppa    發表於 16-8-17 09:47
MrBeast    發表於 16-8-17 09:00

引用:Quote:原帖由+pekovian+於+16-08-16+發表恭

原帖由 retriever 於 16-08-17 發表
第一個分享係,唔好哂錢上面試班,外補啦。。。
樓主最終讀間?

引用:繼續上黎分享。隨住小朋友長大,又有唔同嘅

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-16 發表
繼續上黎分享。隨住小朋友長大,又有唔同嘅領悟喇
謝謝!

不過,我亦講過: ek有 昇中,初中, 中學交流。。。

我既願景就係希望能培養孩子獨立自立,上左中學後,父母再唔駛泡 ek. 呵呵!!!

vinvin901    發表於 17-8-28 17:18

回覆:retriever 的帖子

恭喜樓主已經過關選定了學校。我十分認同老細好緊要,對佢安排有信任,但呢個工課好難, 十分十分難。通常事後或事隔多年先見到領略到學咗乜。可以分享下老細係呢幾年對你安排及教導咗咩呢?更好了解小朋友特性?

Binlojai  agree! 我都等緊老細安排, 但要學習心無旁務咁等真係好難... 可唔可以俾我自行就搞掂唔使煩...   發表於 16-9-12 15:20