用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一舊書
樓主: markbean
go

中一舊書

回覆樓主

今日註冊後派了書單,折左都要$4931 嚇死,過兩日家長日有中一舊書賣,我想知中一用舊書有冇大問題呢?

sammag 發表於 17-7-13 20:09
今日註冊後派了書單,折左都要$4991 嚇死,過兩日家長日有中一舊書賣,我想知中一用舊書有冇大問題呢?
...

沒有問題。新/舊書都有,去年帶埋阿仔一齊去買二手書,一齊睇要新淨的,買不到才買新的。,仔都好開心,覺得幫到阿媽。

sammag 發表於 17-7-13 20:09
今日註冊後派了書單,折左都要$4991 嚇死,過兩日家長日有中一舊書賣,我想知中一用舊書有冇大問題呢?
...
咁昂貴?……我剛計阿仔學校書费hkd2300,是否計錯?

ptm 發表於 17-7-13 22:08

冇計錯,係書單已有總數
就算除去兩本中英字典,都過四千。

31450069 發表於 17-7-13 20:16
沒有問題。新/舊書都有,去年帶埋阿仔一齊去買二手書,一齊睇要新淨的,買不到才買新的。,仔都好開心,覺 ...

唔該晒

sammag 發表於 17-7-13 22:13
冇計錯,係書單已有總數
就算除去兩本中英字典,都過四千。
我意思是,我是否計錯……我2300都没有計d Ref. book

ptm 發表於 17-7-13 22:27
我意思是,我是否計錯……我2300都没有計d Ref. book

$2300應該計錯,最少3丶4千。

31450069 發表於 17-7-13 20:16
沒有問題。新/舊書都有,去年帶埋阿仔一齊去買二手書,一齊睇要新淨的,買不到才買新的。,仔都好開心,覺 ...

請問邊科用新書比較好?邊科用舊書已ok 呢?

sammag 發表於 17-7-14 08:53

我主科新 其他舊 術科 PTH 再舊一點都可以

ptm 發表於 17-7-13 22:08

好大機會,我唔計字典都係三千幾

sammag 發表於 17-7-14 08:53
其實已家出面既二手書, 好多都好新架, 去多幾間揀啱先買.  我囡上年中一可以買到既都用舊書, 無分係未主科喎.

yaya_c 發表於 17-7-14 11:24
其實已家出面既二手書, 好多都好新架, 去多幾間揀啱先買.  我囡上年中一可以買到既都用舊書, 無分係未主科 ...

請問係咪葵涌廣場買, 旺角響條街拉你上樓好恐怖!

oiyau2005 發表於 17-7-14 13:58
請問係咪葵涌廣場買, 旺角響條街拉你上樓好恐怖!

旺角果條街我無去呀, 我怕俾人屈.
我知葵涌荃灣都有, 不過我係油麻地佐敦買, 仲有上來EK搵.

你想買二手書, 最好自己再對清楚版次, 唔好買錯.

yaya_c 發表於 17-7-14 14:09
旺角果條街我無去呀, 我怕俾人屈.
我知葵涌荃灣都有, 不過我係油麻地佐敦買, 仲有上來EK搵.

學校都出咗list邊幾本可買舊書, 已方便好多.
油麻地佐敦邊個位置呀? 上EK 即係開舖找舊書?

oiyau2005 發表於 17-7-14 14:12
學校都出咗list邊幾本可買舊書, 已方便好多.
油麻地佐敦邊個位置呀? 上EK 即係開舖找舊書?
...

去二手市場搵, 而家好多人放書.

油麻地-板綠
佐敦-學友
檸檬書店都買過

地點你上GOOGLE找就有, 你上網搵下會有好多二手書店揀架.

yaya_c 發表於 17-7-14 14:18
去二手市場搵, 而家好多人放書.

油麻地-板綠

THX A LOT

yaya_c 發表於 17-7-14 11:24
其實已家出面既二手書, 好多都好新架, 去多幾間揀啱先買.  我囡上年中一可以買到既都用舊書, 無分係未主科 ...
我都係同你一樣。我發覺同阿仔一齊去,慳咗佢都好開心。

31450069 發表於 17-7-14 15:17
我都係同你一樣。我發覺同阿仔一齊去,慳咗佢都好開心。

係呀, 不過今年唔得了, 有好多科都轉左17年版, 要買新書, 唯有叫佢錫住用, 下年放二手出去.

yaya_c 發表於 17-7-14 15:21
係呀, 不過今年唔得了, 有好多科都轉左17年版, 要買新書, 唯有叫佢錫住用, 下年放二手出去.
...
新書全部都包書,仲勤力過小學。😁

ptm 發表於 17-7-13 22:27

$2300係咪折扣後?我個仔今天中一,有19本書,折完大約$2700。除了作業或已改版,我地大部分買舊書,大約$1500