用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

3歲 [複製鏈接]

小朋友3歲,1 yr 前返n 時老師叫他做評估,現在連返左一個月的補習老師也叫他做評估,話佢應該有非常少自閉,但學習能力真係好快。
我睇你們D post, 我個仔也是果D ,勁like 123, abc , shape 星球,自學from ipad . 又勁執著一D古怪野... Sign ... 佢social 完全冇問題。

非常有主意,是迫不到他做任何野的.
佢有興趣的英文班,勁投入,勁開心。
冇興趣的football class , 連入classroom 都不肯,大哭,軟硬蕉出齊也不肯

執著:
執著自己的野要自己拿及收,幫他,他會大哭

0    0    0    0

回覆:3歲

如果做評估有少少自閉,甘會否影響他升小?

少少自閉性格要上堂correct it ?

醒目開學勳章 貢獻勳章

每個孩子都唔同,每個家長遇到嘅困難都唔同

好難講會點影響佢升小一,但如果你講嘅係面試,咁就一定會影響!但如果佢鍾意間學校,又可能有好結果都唔定~

我唔知自閉有無個改,相信會有,我相信任何性格嘅人,响成長過程中都會因經驗而得到或多或少嘅改變

恐龍家

引用:如果做評估有少少自閉,甘會否影響他升小?

原帖由 beautytiny 於 16-08-16 發表
如果做評估有少少自閉,甘會否影響他升小?

少少自閉性格要上堂correct it ?
訓練能進步,當然每個小朋友情況不同。
早D評估如有問題早些訓練,一定好過唔理。
我仔努力了3年,9月入主流小學。

‹ 上一主題|下一主題