用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學phonics 是必要嗎?
樓主: keep-calm
go

學phonics 是必要嗎? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+keep-calm+於+16-8-16+16:41+

原帖由 keep-calm 於 16-08-16 發表

多謝大家的分享。如小朋友以自己方式認讀, 見過的字記得, ...

想跟你分享以下一篇關於 Phonics 的舊聞:

BBC News | Five things about phonics - http://www.bbc.com/news/magazine-18493436?ocid=wsnews.chat-apps.in-app-msg.whatsapp.trial.link1_.auin

Phonics 不是新東西,也不是一定要的,尤其你孩子已發展了閱讀的能力。

Phonucs 最有用是讀出一些聽過但未見過的生字,當然有些小朋友sensitive to phonics 能自通,問題是自己個係唔係,phonics. 是part of uks national curriculum,鬼仔都要學,go figure

引用:+本帖最後由+keep-calm+於+16-8-16+16:41+

原帖由 keep-calm 於 16-08-16 發表

多謝大家的分享。如小朋友以自己方式認讀, 見過的字記得, ...

補充一點, Phonics 的重點是教小朋友閱讀,不是教小朋友準確發音。學完Phonics 孩子也不能讀出所有英文字發音,有興趣的話可搜索一下以前的 Phonics vs Phonetics (或者 IPA 的討論)。有些網友在這方面較專業及精通。最後想說的是英文便是英文,找到/遇上好老師比起指定使用某套方法更重要。

回覆 huba 的帖子

囡囡學校的幼稚園和小學都有教phonics,所以没有去外面學phonics,自己亦沒有教她phonics. 但有大量閱讀的習慣,書中的常用字經常出現,出現得多自然知道其意思和讀音,可能便是BBC文中所提到的"whole word method''。一頁中,她還是有一至兩個字會讀錯或猜錯其意思,但我覺得不要緊,不影響她閱讀。

引用:+本帖最後由+sarahdad+於+16-8-16+22:44+編

原帖由 sarahdad 於 16-08-16 發表

回覆 huba 的帖子
在BBC文中近尾有以下一段:

"But whatever the state of the debate about phonics v other methods, many education experts agree that one of the key factors for children is the status of reading at home."

相信這便是你一直努力為孩子營造的事。

MrBeast  Chicken n egg  發表於 16-8-17 08:10
sarahdad  是的。  發表於 16-8-16 23:22

回覆:MrBeast 的帖子

'MrBeast  Chicken n egg '

Are you talking about Phonics and reading and not sure which comes first? If so, just think about how people read before Phonics was introduced.

回覆:long107 的帖子

可以產試 hook on phonics, 上 Apps store 買
3百多蚊,有phonics and reading

Phonics 只係方便認英文生字同串字嘅其中一款工具。

而學習所必須要有嘅係動機、基礎能力(正常視力、眼球追視能力、體能耐力等)同環境(同伴、師長、家長榜樣)

但前題係小朋友要先有充足嘅休息、沒有過量嘅壓力、良好嘅營養(唔係麵包+紙包飲品)、適量既運動、足夠嘅遊戲時間同父母相伴嘅時間

引用:幼稚園階段較得閒,學phonics又是輕鬆學習

原帖由 HauMiranda 於 16-08-15 發表
幼稚園階段較得閒,學phonics又是輕鬆學習,幼稚園小朋友可不在無壓力下學習。反而到小學階段,都未必有時 ...
非常同意

回覆 bubuG 的帖子

想請教,點解小學冇用?

我仔仔K2開始出去學,全個課程學到K3後就會完晒!!!!

好老實,我仔仔非常喜歡上phonics堂,佢平時好鐘意從第一版讀返晒教過嘅phonics比我地聽。有時下堂未教嘅都自已併黎讀,但我唔知個音啱唔啱,因我自已未學過

phonics運用好快

請問大家一舨學幾耐? 由Leve 1 -3.. (如果以每星期一堂來計)

karchoice1 發表於 16-8-25 12:36
請問大家一舨學幾耐? 由Leve 1 -3.. (如果以每星期一堂來計)
阿仔讀個間就分四個階段 (個半鐘).......2年時間完成!!!!

引用:Quote:karchoice1+發表於+16-8-25+12:36+請

原帖由 b16a 於 16-08-25 發表
阿仔讀個間就分四個階段 (個半鐘).......2年時間完成!!!!
請問哪裡學?

b16a  pm比你......  發表於 16-8-25 15:13

回覆:keep-calm 的帖子

有用,phonics + 伴讀,幫助孩子建立閱讀習慣及能力。

Language 是要浸的,最好就每日學少少,一星期一堂太長時間有可能吃不消

回覆:學phonics 是必要嗎?

我仔係睇phonics kid 學 好有用 佢好鍾意睇 睇左一排對讀同串字好有幫助,出面學過3-4個月覺得教得好慢又要帶出帶入時間冇彈性,結果睇碟學仲快,教協或大型書局有售

引用:+本帖最後由+huba+於+16-8-16+20:26+編輯+\

原帖由 huba 於 16-08-16 發表
其實睇下回覆,就知道香港已經洗哂腦,好少人會明白phonics是用來閱讀而不是發音串字,而家有d老師默書時甚至會專登讀錯等d學生可以用phonics的方法默到個字,走火入魔了!

‹ 上一主題|下一主題