用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學phonics 是必要嗎?
go

學phonics 是必要嗎?

請教各位家長,不少人認為幼稚園、初小階段要先學好phonics, 認為對閲讀/串字有幫助。但亦曾聽聞phonics 只對native English speaking 的小朋友才有用,因為他們本身已識聽識講某些字,只欠認讀書寫,而phonics 就係一套幫佢地去認去寫的系統。如果小朋日常生活並沒有英文語境,學phonics對學英語 的幫助有幾大?如果本身資源有限,學phonics / oral /証書班如何取捨?

引用:請教各位家長,不少人認為幼稚園、初小階段

原帖由 keep-calm 於 16-08-15 發表
請教各位家長,不少人認為幼稚園、初小階段要先學好phonics, 認為對閲讀/串字有幫助。但亦曾聽聞phonics 只 ...
我覺得phonics 對幼稚園生比較有用,幫助認讀。上到小學唔覺有用。

回覆:學phonics 是必要嗎?

幼稚園階段較得閒,學phonics又是輕鬆學習,幼稚園小朋友可不在無壓力下學習。反而到小學階段,都未必有時間上phonics,又要顧及學業,壓力頗大。小朋友在幼稚園階段學phonics, 有助拼讀新字,當上到小一時遇到越來越多深字時有能力自己拼讀,如果小學才學或許太遲了。

現在的小朋友, 多數幼稚園時已學會了, 可以自己拼讀.
小學默書, 基本上好輕鬆.

原帖由 keep-calm 於 16-08-15 發表
請教各位家長,不少人認為幼稚園、初小階段要先學好phonics, 認為對閲讀/串字有幫助。但亦曾聽聞phonics 只 ...
有用的。對閱讀和串字都有用。我慳錢自己教個女。我用phonics for kids 和 Songbird。另外買些phonics reader 慢慢學。

引用:Quote:原帖由+keep-calm+於+16-08-15+發表

原帖由 Olympian 於 16-08-15 發表
有用的。對閱讀和串字都有用。我慳錢自己教個女。我用phonics for kids 和 Songbird。另外買些phonics read ...
請問教材可以在哪裡買?是否可以教識如何拼讀?

回覆:Olympian 的帖子

其實我都想自己學識,再教阿仔,請問邊套教材好?謝謝!

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+16-08-15+發表有

原帖由 Lsm948 於 16-08-15 發表
請問教材可以在哪裡買?是否可以教識如何拼讀?
Rass phonics for kids 我有點讀筆。Songbirds 淘宝買有CDrom。CDrom 入面有朗讀和練習。Rass 網上買先平,可Google個團購網。書局貴。有人用jolly phonics, Letterland, 呢兩套多人話好,但我冇用過,唔清楚。

引用:幼稚園階段較得閒,學phonics又是輕鬆學習

原帖由 HauMiranda 於 16-08-15 發表
幼稚園階段較得閒,學phonics又是輕鬆學習,幼稚園小朋友可不在無壓力下學習。反而到小學階段,都未必有時 ...
我送女兒學phonics也是為"謀殺"時間,反正也是遊戲方式教授,沒有壓力,至於有沒有用,只有她自己知,我不過是讓她知道我們除了母語外,還有另一種生活語言。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果孩子有能力自創拼音方法,就唔需要出去學

記得我地細個小學老師點教英文?我地點記讀音同串仔?!
拼音係一種方法,令我地見到就識讀出嚟,而串字亦會較輕鬆

我大仔係自通phonics嘅人,無需出外學,但細仔好明顯唔似哥哥,我有試過自己教,學校亦有教少少,但都唔得,最終K2開始俾佢响外面學
恐龍家

phonics 不是必要,但好有用,學左最重要是去運用

我自己覺得,phonics 是一個概念,即特定字母或字母組合通常都發同樣的音,然後,再讓小朋友在平時的閲讀時留意,是否存在這樣的規律即可。

不過,小女學校小一有專門的phonics教程。

引用:如果孩子有能力自創拼音方法,就唔需要出去

原帖由 小曳人 於 16-08-16 發表
如果孩子有能力自創拼音方法,就唔需要出去學

記得我地細個小學老師點教英文?我地點記讀音同串仔?!
我跟你一樣!仔好細個,我諗3歲左右,已識賞試拼讀。6歲我才讓他學Jolly Kingdom,5個月學完。佢拎住本Jolly Kingdom手冊,再係Phonics the Kids 到用點讀筆學,所以老師未教的他已學識。上堂只學Phonics the Kids 冇教過的音小學默書幾乎每次也滿分,閱讀能力也強。

相反,個女K2上Jolly Kingdom 完全係跟不上。後來我拎返套phonics for kids 自己教。因了解女的性格及難處,即使hea教都有進步。

我想仔這方面是有一點天份,一般小孩或許引導一下才能較早學會。家長可讓小朋友慢慢揣摩,但如果揣摩唔到,去到小學才學就有點遲。以前phonics 班多是學前上,不過,近來我也多見了小學生的phonics班。另外,見過好些小學都會係課堂內教phonics 的。

醒目開學勳章

Phonics 不是必要.
不過所有嘢都一樣, 學得識會有用. 但有機會學極都唔識, 浪費金錢同時間.

引用:Phonics+不是必要.+不過所有嘢都一樣,+學得

原帖由 PY-Sing 於 16-08-16 發表
Phonics 不是必要.
不過所有嘢都一樣, 學得識會有用. 但有機會學極都唔識, 浪費金錢同時間.  ...
之前妹妹咪係囉。唔止嘥錢時間,仲搞到我以為佢好有問題。因為老師講到佢好唔掂。搞到我擔心左一排。諗返轉頭,其實可能佢係想我加堂。太貴了!所以如果係ftm又有能力,真係好讚成自己教。

回覆:學phonics 是必要嗎?

多謝大家的分享。如小朋友以自己方式認讀, 見過的字記得,未見過得靠估,命中率有7-8成,其實是否需要另外學正統phonics ?

另外想問下何為之學識phonics? 識曬44個音?blend 到多音節的生字?幾時先可以停?

引用:+本帖最後由+keep-calm+於+16-8-16+16:41+

原帖由 keep-calm 於 16-08-16 發表

多謝大家的分享。如小朋友以自己方式認讀, 見過的字記得, ...
學唔學睇你鐘意。學晒d音,識blend,識串,學完。blend/串,掌握到可以,不用全對。

諗番起以前我讀小學時, 老師都係用PHONICS教大家拼英文生字.....咁當然係有用啦, 因為我讀幼稚園時邊有PHONICS學架....

keep-calm 發表於 16-8-16 16:38
多謝大家的分享。如小朋友以自己方式認讀, 見過的字記得,未見過得靠估,命中率有7-8成,其實是否需要另外學 ...
這類小朋友通常視覺記憶強,有可能會用自己覺得易的方法,不過到要學一些較長的生字/詞彙量增加時就可能會有錯,所以都是學定先,有些小學課程其實都有cover phonics,但好快,未必會get 到,至少學會blending 較好