用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啟思小學 啟思好正!
樓主: 真矢
go

啟思好正! [複製鏈接]

回覆 Gerard 的帖子

唔易~ 有人連考三年,P3先入到。

回覆 onchai 的帖子

請問知道是否大部份學生家境都很不錯?如土豪?多BIG 6的 孩子嗎?
有D 擔心小朋友成長時一齊的朋友會係點。。。
同埋家長會否都係TARGET比小朋友去外國升中,所以唔會擺咁多EFFORT在小朋友功課上。。。即係任佢地自由發揮。。。唔會點同佢地一齊跟足IB學習要求。。。

同埋佢地D補底夠嗎?

會否每年都加學費?定係會跟入學時訂左個學費就一定係咁?

snoopy123456 發表於 17-4-20 20:30

請問知道是否大部份學生家境都很不錯?如土豪?多BIG 6的 孩子嗎?

我都想知,(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

cecilia.wilson 發表於 16-11-29 10:41
回覆 Dimple523 的帖子

我女也是拉小提琴,二連級已經是管弦樂團。剛剛暑假去了新加坡表演。平日在學校午 ...

請問學校課外活動要額外收費嗎?

schooling 發表於 17-5-23 19:22
請問學校課外活動要額外收費嗎?

要,跟學校學百幾蚊堂

snoopy123456 發表於 17-4-20 20:30

學費每年會加少少,至於家庭背景,我相信負擔到啓思學費,家境應該唔會太差卦,暫時唔覺有土豪家庭,個人感覺啓思家長大部分都好友善,會互相幫助,亦十分支持學校活動。

其實 IB 課程,積極學習、思考好重要,父母只是輔助、引導小朋友自己解決問題,最終能學到幾多好視乎學生本身主動性。
當你見到天上星星,可有想起哥哥...
‹ 上一主題|下一主題