用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請教︰校服裙內要加短褲嗎?
go

請教︰校服裙內要加短褲嗎?

我女是細B,不太會抽褲子,怕去完洗手間後會搞唔掂。但又唔想佢坐在地上玩遊戲時走光,同埋怕佢會拉高裙坐在地上唔衛生。

你們會為B女加短褲嗎?如會,是用普通彩色的家居服定買純白色的打底褲呢?

TwinWong  點都要習慣著打底褲, 揾彈力好点就得, 囡囡好快識抽褲子  發表於 16-8-22 12:06

引用:我女是細B,不太會抽褲子,怕去完洗手間後

原帖由 Ronman 於 16-08-15 發表
我女是細B,不太會抽褲子,怕去完洗手間後會搞唔掂。但又唔想佢坐在地上玩遊戲時走光,同埋怕佢會拉高裙坐 ...
白色打底褲

可去百貨公司買素色打底褲

明白,謝謝2位賜教﹗

我女是細B,不太會抽褲子,怕去完洗手間後會搞唔掂。但又唔想佢坐在地上玩遊戲時走光,同埋怕佢會拉高裙坐 ...
底褲一定要穿,我女之前都係細B,起初一定唔識,學校會有老師及嬸嬸幫手,不用擔心

街市內有得賣,$20有找!花園街應該都有!我都覺得一定要著。

引用:Quote:原帖由+Ronman+於+16-08-15+發表我女

原帖由 ming1i823 於 16-08-15 發表
街市內有得賣,$20有找!花園街應該都有!我都覺得一定要著。
其實點解一定要著? 我覺得小一前, 就算走光都唔緊要.

引用:Quote:原帖由+ming1i823+於+16-08-15+發表

原帖由 大埔之友 於 16-08-15 發表
其實唔係怕走光,係幼稚園常會坐地下,冇著打底褲坐地下好似唔多衛生。

south_north 發表於 16-8-15 16:43
底褲一定要穿,我女之前都係細B,起初一定唔識,學校會有老師及嬸嬸幫手,不用擔心

...
就係我家姐話成日麻煩嬸嬸佢地幫手,會令人唔鐘意女女及可能會針對佢,搞到我鬼咁緊張,只餘2星期就開學,好驚教唔切。

回覆:請教︰校服裙內要加短褲嗎?

或者買boxer 型的內褲, H&M 同 M&S 都有,唔怕走光又唔駛著2條褲。 😁

着打低褲好,有時佢地玩滑梯,坐地下,都舒服D。我覺得K1初期唔使太擔心自理唔好俾嬸嬸話,佢地有一套教他們的。

女仔一定要從小就開始教“防走光”!只要係裙,一定要著boxer底褲,時刻提佢裙要遮住pp,呢個係家教。

引用:Quote:原帖由+ming1i823+於+16-08-15+發表

原帖由 大埔之友 於 16-08-15 發表
可能我囡比較瘦,如只著低褲,咩都比人睇晒!同無著無乜分別。

回覆:ming1i823 的帖子

試過有一次同朋友小朋友聚會,無著打底褲,比人影相影到,朋友幫我delete哂啲相。

引用:Quote:south_north+發表於+16-8-15+16:43+

原帖由 Ronman 於 16-08-16 發表
就係我家姐話成日麻煩嬸嬸佢地幫手,會令人唔鐘意女女及可能會針對佢,搞到我鬼咁緊張,只餘2星期就開學, ...
起初我都有咁諗,但因我女未介片,上學期經常懒尿,好在個啲 ee 都好有愛心及忍耐教了佢休褲,我下學期先覺得佢好有進步

大埔之友 發表於 16-8-15 22:49
不論男女,保護自己呢個概念一定由細教起。正常人對幼兒係會以純潔的心對待,但你點知邊知會唔會遇上個唔正常?坐一坐地鐵都大把陌生人。

要穿打底褲,從小養成習慣好D,而且小朋友真係會坐地玩的。

當個好爸爸

引用:女仔一定要從小就開始教“防走光”!只要係

原帖由 ddtt347 於 16-08-16 發表
女仔一定要從小就開始教“防走光”!只要係裙,一定要著boxer底褲,時刻提佢裙要遮住pp,呢個係家教。

...
請問boxer 底褲和白色打底褲是否一樣?我去搵過只見有白色打底褲賣

大埔之友 發表於 16-8-15 22:49

女仔由細到大就應該俾佢知道 "走光" 唔係一件好既事
同埋呢個世界好多變態
你覺得無野睇, 可能有人會覺得好正

回覆:wing514 的帖子

我囡由bb細細個到現在升K1,每次出街著裙都會著legging,返學會加白色打底褲。返未戒片時驚條片鬆,著打底褲一定無問題。我覺得著多條打底褲比較衞生,坐在地上感覺好d。花園街18蚊1條,質地ok!