用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL 1st interview
樓主: LittleButter
go

TSL 1st interview [複製鏈接]

回覆 retriever 的帖子

唔理係咪好happy啦,番學時間又正,學費又平,學校又受歡迎,仲有間唔錯既中學連接,冇乜邊間做到喇。就算呢間唔算好happy,都唔見得其他學校比呢間happy,尤其要呈分果d ,到左高小你休想happy。

引用:我對一線直私校長話interview+不以學術為主

原帖由 Ocean419 於 16-08-15 發表
我對一線直私校長話interview 不以學術為主嘅理解係:幾千人黎考一定會搵到一千幾百個學術達標的叻仔叻女, ...
同意

teambuilder 發表於 16-8-16 08:32

唔理係咪好happy啦,番學時間又正,學費又平,學校又受歡迎,仲有間唔錯既中學連接 ...
同意真。happy 唔多。
不過有假像,媽媽誤會就唔好啦。

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-08-15+發表所以

原帖由 retriever 於 16-08-16 發表
有唔少人話卡通校長果間。
我都同意係校方同家長對「學術」的理不一,但約果話全部嘢都可以睇書同日常生活知識可以涵蓋的話,咁我就有疑問啦....我小朋友未要考小學住,呢方面就真係靠有經驗家長比料。

引用:我對一線直私校長話interview+不以學術為主

原帖由 Ocean419 於 16-08-15 發表
我對一線直私校長話interview 不以學術為主嘅理解係:幾千人黎考一定會搵到一千幾百個學術達標的叻仔叻女, ...
同意。
但以我睇資料所得,現在考時都係睇完所謂學術level (當然間間要求不一), 達標先再睇其他。

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-08-15+發表我

原帖由 lvmh88 於 16-08-16 發表
同意。
但以我睇資料所得,現在考時都係睇完所謂學術level (當然間間要求不一), 達標先再睇其他。

...
在一千幾百人學術達標中再挑選最後百幾個人,selection criteria 已經不再是學術分數行先,而是其他非學術.....,所以我覺得校長冇講一套做一套

lvmh88 發表於 16-8-16 09:12
我都同意係校方同家長對「學術」的理不一,但約果話全部嘢都可以睇書同日常生活知識可以涵蓋的話,咁我就有 ...

而家有個氣氛, 覺得考小要問D好艱深既野, 媒體/訓練中心推波助瀾...

事實係而家細路仔, 興趣班上得多, 但生活經驗少. 唔少開口講野, 一句半句唔係咁清楚, 旁邊呀媽已經插咀.

有版友叫我唔好講舊時, 不過我地細個果時, 真係會幫手看舖, 幫呀媽去買野, 呢D 獨立跟其他大人既互動, 而家D 細路無咩機會...

譬如: 我好鍾意同細路食完野, 問佢食左幾多錢..., 答: 17 蚊! 咁而家俾老板20蚊, 應該攞返幾多錢呀...

而家D 媽媽們聽到呢D, 好多會話好學術, 勁深呀!!! 考借位呀!!

實情係。。。 在生活上要計找錢 ,你唔會諗咩野借位, 直式, 橫式.... 係好在地既野泥架.

簡言之, 你俾多D機會小朋友 獨立負責, 做野, 講野, 幫下你手, 睇多D 書, 仲要睇雜D... 一定有好處.

真係唔好上咁多咩咩班...

lvmh88 發表於 16-8-16 09:16
同意。

...

認知 (我唔叫學術!) 一定要... 大部份第一關睇呢D, 學校都唔想收個有特別需要, 而將來攪著佢地架...

第一關實情唔係單睇程度, 係睇態度重要D... 一D SOFT SKILL....

第二/三關一般睇夾唔夾, 無論孩子定家長...

考陳守仁要有心理準備, 第一ROUND 真係考學術, 仲要準備應用二文三語考, 因為當中老師問的問題, 已可反應佢地的程度, 而且亦要準備自己識睇題目答問題. 我朋友係家長, 佢話校長講明英文要好好, 閱讀中英文程度高, 所以7000人否剩第2ROUND, 個批小朋友二文三語一定好, 再由校長揀. 入得第2ROUND, 小朋友有一定程度.  陳守仁INTERVIEW係咁多間最難考, 因為ALL ROUND.

teambuilder 發表於 16-8-16 08:32

唔理係咪好happy啦,番學時間又正,學費又平,學校又受歡迎,仲有間唔錯既中學連接 ...
係 d 人諗 happy 代表唔辛苦姐. 依家讀小學, 間間都辛苦, 概然間間都辛苦, 點解唔讀間, 相對辛苦而又比較 happy 概學校呢?

引用:Quote:bubuG+發表於+16-8-14+11:54+校長可

原帖由 lvmh88 於 16-08-15 發表
Exactly !!
考未考囉, 明刀明槍!
睇完呢段野,我嘅理解係要全面嘅學生而不是唔考學術

小女讀新界中文學卷岀名 Happy kindergarten, 一樣去到幾間 final.

起碼到現在我都無教寫句子,無串字無默書。

回覆 catcle 的帖子

請問TSL既中文考得有幾深? 需要現場閱讀一段短文? 定係以咩形式考呢?
‹ 上一主題|下一主題