用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 手提電話
go

手提電話

有沒有出手提電話給小朋友? 可以分享一下經驗嗎?

P6有~~

咁你要諗小朋友有什麼原因要電話

wan^kam^ 發表於 16-8-11 12:09
P3俾咗我部舊機佢, 因為要用嚟錄歌練習, 否則根本唔需要出俾佢。

有, 要來查字典

P.6有, 但唔帶得出街

引用:有沒有出手提電話給小朋友?+可以分享一下經

原帖由 wan^kam^ 於 16-08-11 發表
自從自己出街便有

我已一早講定,第一部只可以通話

MrBeast 發表於 16-8-11 14:39
我已一早講定,第一部只可以通話
我都係,小學時只俾部三百幾蚊既Samsung flip phone佢哋,只可以打電話,無嘜其他功能。

引用:有沒有出手提電話給小朋友?+可以分享一下經

原帖由 wan^kam^ 於 16-08-11 發表

在孩子初小時已讓他逐漸理解使用手機的好處及壞處,小四及小五時問他要否,他說上中學才用。

現在是根據外出需要來逐次提供,例如去書展時佢有佢睇書我有我去其他地方找書時便给他手機方便聯絡。

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝, 明白。不過現在大部分都是智能手機,純打電話的很少了。

wan^kam^ 發表於 16-8-11 15:56
回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝, 明白。不過現在大部分都是智能手機,純打電話的很少了。
部分豐澤、百老匯有大約最平(大約三百幾蚊)既手機,一般係買俾老人家或者細路仔用。

小四, 因自己搭小巴返學放學, 但有手機真的不太好, 會打機 / whatsapp 群組

回覆:daniel48 的帖子

右冇,因工人或自己跟住。但我犌姨(P5)有。因一自行放學

回覆:under_the_tree 的帖子

姨生

回覆 wan^kam^ 的帖子

岩岩出左一部比佢, 因為升上小五, 要自己搭巴士放學, 自己去補習, 但只係出左2G電話卡, 半年入一次錢, 有WIFI就可以WHATSAPP, 不過晌街時間多, 冇機會有WIFI

有, 比咗部舊SAMSUNG,
主要比佢自己錄音默書,
基本祇可以在家用,
舊年買了部小米比佢
有兒童模式平時祇比基本工能佢用
放假時睇表現先解鎖

引用:有,+比咗部舊SAMSUNG,主要比佢自己錄音默書

原帖由 ww08423 於 16-08-18 發表
有, 比咗部舊SAMSUNG,
主要比佢自己錄音默書,
基本祇可以在家用,
請問邊部小米,兒童功能呢個 function 好好喎

回覆:手提電話

我細女 K1 開始有,主要 拍照,查字典,普通話拼音,上FB , whatsapp 同 朋友 uncle 阿姨 溝通,天氣, Google pic... 但一個 game 都冇

以前因為高小開始可以不用家長接送,落校車自己回家,所以阿媽畀手機我,那部電話是Motorola,後來是細小的LG(老人家用的),只有Sudoku遊戲,連影相都冇。LG機很耐用,三天不差電都okay,$3XX就買到。
查字典阿媽一直堅持用書查,看Facebook用電腦。
我到中四先有自己一部Smart Phone,但係冇數據。