用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 湊仔湊到喊的我
go

[過動] 湊仔湊到喊的我 [複製鏈接]

我仔仔差唔多兩歲,識幾十個生字,其實都唔係好識講嘢,佢基本上早午晚三餐都唔肯食,餓過佢亦都唔食,大部份時間都係俾佢睇片先至食到一半,早晚兩餐奶亦都唔係太飲,超瘦21磅。小小嘅唔順佢意就大叫,唔知係咪因為唔識講野,唔識表達所以用大叫去表達。由朝早開始嘅刷牙洗面換衫,已經要同佢講數,換件衫可能同佢講道理10分鐘先換。唔鍾意玩玩具,大部份時間都係坐唔定,響屋企都走來走去,有時又肯玩一樣玩具1分鐘左右,跟住又走來走去係無所事事嗰種,同佢上playgroup 大部份時間佢都係走來走去咁過,佢係一個真係幾嚴重坐唔定嘅小朋友,佢睇片淨係睇來睇去inch wincy spider, 對其他卡通歌曲完全冇興趣睇。我又唔覺得除咗呢樣野之外有其他執着行為,基本上由朝早洗面嗰刻開始,乜鬼嘢都唔合作,我覺得湊到有啲厭倦。我唔知其他BB係咪都係咁?佢同人嘅眼神係比較弱,但其他表現都尚算正常,只係同其他小朋友相處,比較起冇咁主動同熱情。比較鍾意同大人玩,間唔中心情好都會主動同其他小朋友玩。正常嗎?

0    0    0    0

去健康院時, 同姑娘講呀囝情況, 寫信去CAC排期做詳細評估。如未夠期想返健康院, 可以先睇普通科醫生, 講出你囝情況, 請醫生寫信去CAC排期做詳細評估。 封信一定要給評估中心全名。 醫生應該知點寫。

老實講, 正常小朋友係唔會禁的。

你要快行動。

協康都有類似評估, 不過就貴好多, 唔使排禁耐。

回覆:bestwish 的帖子

同意,盡快搵專業人士幫

‹ 上一主題|下一主題