用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 送給醫科生
go

送給醫科生

【我要做醫生!】JUPAS今日放榜,恭喜成功入讀大學醫科嘅同學仔。咁究竟讀醫係點㗎?屯門醫院內科及老人科新紮醫生李卓謙現身說法,同大家分享讀醫生涯。

• 一入醫學院,就會成為親戚眼中嘅萬能家庭醫生,所以要勤讀書,免得飲茶時被姨媽姑姐問到口啞啞。

• 從入學開始,就要拋低尖子身份,面對病人嘅血、便、尿、痰都唔好怕。

• 讀書時,要捱得住一個人由朝讀到晚;工作時,預咗經常要on call去唔到朋友聚會。

• 就算畢咗業,都要持續進修。

• 要培養隨時候命心態,即使過時過節或打風日子都要準時當值服務市民。

#JUPAS #大學聯招 #醫科生  #醫生 #醫學院 #醫管局 #醫院管理局Facebook

回覆:送給醫科生

朋友孩子未医科畢業,每次見朋友樣子一面愁容,不想多談,表面風光。。。

其实我做紧護士既朋友都係过紧上边既生活~

Yanamami 發表於 16-8-8 15:40
其实我做紧護士既朋友都係过紧上边既生活~
會計師, 精算師, 建築師, 教師, 律師,... 更加辛苦.

會計師.律師也不輕鬆.挨夜是必須.只系不用on call 36而已

brother4 發表於 16-8-8 14:39
朋友孩子未医科畢業,每次見朋友樣子一面愁容,不想多談,表面風光。。。

...
同情

每一行都要經過磨難,人才得以成長。
不要只看過程辛苦的一面,到拿到資格後,私人執業才是真正的回報!
資格不僅僅是指哪些證書,還有經驗、名譽、關系
先苦後甜,行行都係咁架啦~

回覆 MC1128 的帖子

個女今年讀醫
都有D 擔心

youma 發表於 16-8-8 20:34
會計師, 精算師, 建築師, 教師, 律師,... 更加辛苦.

每一行業都辛苦, 就算不是專業人仕, 低層人事一樣辛苦, 巴士司機更加辛苦, 連上洗手間都比人罵

little_yolky  俾人炒埋了。  發表於 16-9-2 09:41

能力越大,責任越大,懷著抱負,服務市民.

引用:回覆+MC1128+的帖子 個女今年讀醫都有D+擔

原帖由 janiceshane 於 16-08-29 發表
回覆 MC1128 的帖子

個女今年讀醫

叫佢首要任務係搵個穩定男友,目標會開花結果果種。

女醫生係高危難搵老公。

引用:朋友孩子未医科畢業,每次見朋友樣子一面愁

原帖由 brother4 於 16-08-08 發表

...

唔奇。我識人真係咁。

不過也有handle到,開心的學生。

引用:+本帖最後由+siden+於+16-8-29+20:02+編輯+

原帖由 siden 於 16-08-29 發表
好多朋友都同你講的一樣。

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-29+發表本帖

原帖由 janiceshane 於 16-08-29 發表
好多朋友都同你講的一樣。
因為係事實

siden 發表於 16-8-29 20:00
叫佢首要任務係搵個穩定男友,目標會開花結果果種。

女醫生係高危難搵老公。
系班度認識囉,有六年時間慢慢互相了解,培養感情!調轉男仔就好搶手!

DKmum 發表於 16-8-29 21:51
系班度認識囉,有六年時間慢慢互相了解,培養感情!調轉男仔就好搶手!
拿, 全世界既男人都係一樣, 唔理你咩職業咩學歷, 讀書時可以拍下拖無所謂, 但畢咗業工作穩定, 男既30一枝花, 女既30..........., 仲要周圍鬼咁多靚護士靚病人, 人品好又後生既一定有, 咁, 女既又係醫生, 男既醫生off duty女既又on call緊, 成日都係一個人, 同無拍拖無分別, 好快就............

美之選468 發表於 16-8-8 21:37
會計師.律師也不輕鬆.挨夜是必須.只系不用on call 36而已
會計可計錯,老師可改錯,医生唔錯得,一錯就人命尤关

回覆 janiceshane 的帖子

請問你女係今年入架吗?

回覆 janiceshane 的帖子

可否分享下入醫嘅成績(今年)唔該