用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 今朝9時電話家長報喜
樓主: brother4
go

今朝9時電話家長報喜

回覆:今朝9時電話家長報喜

ANChan59 發表於 16-8-8 21:10
I heard about those cases, must have many **********
禁好过份!中文2就要花錢出国讀,英文2就可以ok? 禁何必set33222?

Yanamami 發表於 16-8-8 21:31
禁好过份!中文2就要花錢出国讀,英文2就可以ok? 禁何必set33222?
33222 from day one, its a joke.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-8-8 22:08
33222 from day one, its a joke.
之前死中文果d咪好唔抵?

我近年都聽過類似 case, 不過係中文2咗,但其他科係堅高分,唔係平均五分嗰隻。其實入到大學有幾需要用中文?大學收生都學精咗,堅守中文3分以上唔睇其他分數係揾自己笨

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-8-8+21:10+I+hea

原帖由 Yanamami 於 16-08-08 發表
英文或中文炒咗都可能有degree收,只要其他科標青!但要係限期內補救中英文,考到啱標準為止,方可畢業

ANChan59 發表於 16-8-8 21:10
I heard about those cases, must have many **********
但講明有2唔收得,
我FD 佢囝囝都好多5同5**数/M2/PHY/CHEM, 但中文2咗,
港大當時話唔收得, 讀一年港大副學, 第二年COMB. CERT 入返港大

Yanamami 發表於 16-8-8 21:31
係囉, 其實英文2仲敝, 大學好多科都要英文, 2咗即係語文能力唔达标,
無理由收

回覆 TwinWong 的帖子

綱上野, 太多 hearsay。冇謂太認真.  正所謂冇圖冇真相。

TwinWong 發表於 16-8-9 11:04
但講明有2唔收得,
我FD 佢囝囝都好多5同5**数/M2/PHY/CHEM, 但中文2咗,
港大當時話唔收得, 讀一年港大副學 ...

你呢個 case 正路。
前面 brother4 個朋友,可能也是類似咁,並非直入。
有 D 人講嘢唔清唔楚,亦唔係個個咁坦白,話比人知 HKU 唔收。

manning2014 發表於 16-8-9 12:06

綱上野, 太多 hearsay。冇謂太認真.  正所謂冇圖冇真相。

我親戚個仔,舊年入了 HKU Space ,但親戚周圍話比人知個仔入 HKU,
仲叫我仔勤力 D 先入到 HKU。

QOOGIRLZOE  真無得頂  發表於 16-9-14 09:15
zzeta    發表於 16-8-9 12:59

回覆 nintendo 的帖子

我讀書年代入大學難好多,當時本港只有香港大學和中文大學,讀A-level班考生只可報讀港大,換言之,只有一間大學可以報讀,競爭頗大呢!

回覆:nintendo 的帖子

俾你估中,朋友孩子入咗是三大的副學士,當入咗三大

引用:回覆+TwinWong+的帖子 綱上野,+太多+hears

原帖由 manning2014 於 16-08-09 發表

認同。 妖言惑眾,誤導家長。好多家長(包括我)上來真係想分享,大家互相報料,集思廣益。好心未經証實就唔好亂講啦。真係想講好耐,大學生著咩衫反學都開post

認同,自由討論區多數好*膠*,

看一定是正版教育王國很多人在自由討論區找生意,近見剛畢業律師講有問必答,小心中伏。

brother4 發表於 16-9-4 12:06
俾你估中,朋友孩子入咗是三大的副學士,當入咗三大

唉,好多人吹水唔抺咀。

回覆:nintendo 的帖子

認同

自由討論區,多吹水唔抹咀(認同)及揾食人仕(小心中伏),開post一定要在教育王國,很多專業人仕解答。。。