用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS a.m. vs KV p.m. 好難決擇
樓主: kodmama
go

HKPS a.m. vs KV p.m. 好難決擇 [複製鏈接]

回覆:HKPS a.m. vs KV p.m. 好難決擇

我會揀KV, 朋友兒子讀完再派名津小,函接得很好,完全自動自覺做功課,英文亦不如其他人説弱,小一已可看簡單chapter books,寫英文小故事。

引用:我會揀KV,+朋友兒子讀完再派名津小,函接得

原帖由 964000 於 16-08-13 發表
我會揀KV, 朋友兒子讀完再派名津小,函接得很好,完全自動自覺做功課,英文亦不如其他人説弱,小一已可看簡 ...
相信你朋友的英文程度是家長的功勞。純個人觀察,近年多了不少本身家庭有良好語境支援的學生讀KV(eg 外國回流),另kv考傳統型直私成績甚佳,至少不比hkps 弱。(純個人聽聞,冇數據提供)

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-08-13+發表我會

原帖由 keep-calm 於 16-08-13 發表
相信你朋友的英文程度是家長的功勞。純個人觀察,近年多了不少本身家庭有良好語境支援的學生讀KV(eg 外國 ...
佢地只是普通廣東話家庭

引用:Quote:原帖由+keep-calm+於+16-08-13+發表

原帖由 964000 於 16-08-13 發表
佢地只是普通廣東話家庭

可信程度甚低,可能他們沒向你透露有補底,這個世界很多表裡不一的父母

引用:借問一聲,KV功課聽聞又多又深,多唔多需要

原帖由 mandyho108 於 16-08-12 發表
借問一聲,KV功課聽聞又多又深,多唔多需要家長一齊做?定多數小朋友自己可應付?

...
曾有KV家長反映過自發完成功課也要看小朋友性格

KV 英文唔會差,係適合香港人既課程,類似一般津小。HKPS 班主任係外國人,課程比較彈性,module 形式教,亦著重拼音,而且每日有普通話堂。我小朋友從來唔串字,但k3已能書寫,小一默書亦唔駛溫。另外普教中都能適應得好好。但值得一提係好多HKPS小朋友本身屋企都有英文語境(可能因為理念相近),同學間會有影響。仲有係 HKPS 冇測考同名次,家長少樣野煩。

回覆 Forgetmenot999 的帖子

我小朋友(hkps)都係自己做功課,連親子功課都自己做埋,我從來唔駛理。Reading scheme 都係自己讀,唔識先問我。

引用:回覆+Forgetmenot999+的帖子 我小朋友(hkp

原帖由 teambuilder 於 16-08-13 發表

我小朋友(hkps)都係自己做功課,連親子功課都自己做埋,我從來唔駛理。Readin ...
我從不認為自發做功課是揀選學校一個賣點,很多學校包括我女兒那間都會教導幼稚園生自發做功課的。
HKPS語境怎能與KV相題並論呢!始終一分錢一分貨嘛!

係呀,個個小朋友唔同,專心同唔專心都爭好遠。KV 同HKPS真係完全兩種風格。

If the parent's English is poor, better choose HKPS.
KV's handouts/notes are all in English.

回覆:AJH 的帖子

同意,好睇家長點念,英文外補容易,中數自認為好難教到kv水平

回覆 mazomi 的帖子

我認為幼稚園既中文同數學家長應該教到吧,冇諗過中數要外補(我小朋友已經小學)。英文更加未聽過補習有助語境(一對一$400/HR),語境靠朋輩互動學習更有效。幼稚園應該建立學習動機同興趣,打好語文基礎。除非因為特別理由。

引用:回覆+mazomi+的帖子 我認為幼稚園既中文同

原帖由 teambuilder 於 16-08-14 發表
回覆 mazomi 的帖子

我認為幼稚園既中文同數學家長應該教到吧,冇諗過中數要外補(我小朋友已經小學)。英文 ...

香港人的成長階段由小學、中學到大學甚至沒有讀過大學絶大多數都能閲讀理解英語,不排除新移民可能未必懂,香港人一般口語較閲讀弱,若能從幼兒的語言發展期階段建立良好語境,幼兒語言的吸收力將大大提高他們對該語言的運用能力。

引用:+本帖最後由+Forgetmenot999+於+16-8-14+07

原帖由 Forgetmenot999 於 16-08-14 發表
「若能從幼兒的語言發展期階段建立良好語境.......」.....agree但三年幼稚園唔多夠,一定要入到一條龍DGS/ DBS / CKY 才能繼續發展下去。上到中文小學,三年幼稚園良好語境所培養到的英文口語優勢好快冇哂。

引用:Quote:原帖由+Forgetmenot999+於+16-08-14+

原帖由 bubuG 於 16-08-14 發表
「若能從幼兒的語言發展期階段建立良好語境.......」.....agree但三年幼稚園唔多夠,一定要入到一條龍DGS/  ...
我就是深明此道理,所以我幫女兒選擇入讀了熱門女龍校,我沒有去考坊間最多家長提起的名幼,這裡有位考八間結果有數間直私津小offer的家長子女,但結果這原來最終揀選的只是油天。到小一選校溜覧,不少來自其如兩間的家長之前留言感謝自已女兒學校如何教導子女有自信、學術如何如何...結果卻是等幸運輪轉動,我就更覺名幼沒多大保障,所以還是選擇龍幼最實制。當然名幼亦有人考到理想學校的,但下望風險卻是不透明

除了學術方面,有家長可以分享下其他方面,例如運動,音樂,創意......佢地每天也有大肌肉運動時間嗎?室內有playground 嗎?定係每天也可以有時間係outdoor玩?可以引發孩子的創意嗎?

引用:除了學術方面,有家長可以分享下其他方面,

原帖由 迷你冬菇 於 16-08-18 發表
除了學術方面,有家長可以分享下其他方面,例如運動,音樂,創意......佢地每天也有大肌肉運動時間嗎?室內 ...
希望你不是明知故問吧

係ek的comment 大都是關於學術,KV 重紀律,中數強。HKPS 語言好,活動教學。我真心了解多D,例如上課時間大約點分配?每天20mins 英文,20mins 普通話,20mins 大肌肉?每天都可以到playground 玩?

引用:除了學術方面,有家長可以分享下其他方面,

原帖由 迷你冬菇 於 16-08-18 發表
除了學術方面,有家長可以分享下其他方面,例如運動,音樂,創意......佢地每天也有大肌肉運動時間嗎?室內 ...
你真的已成為了媽媽嗎?感覺你的問法很有趣。如有冒犯真的不好意思。首先,孩子不是一項project, 更一定不是chem lab, 不會你跟足步驟去做便有一樣的效果。我住郊區,日日讓孩子落公園去沙灘玩兩小時,爬高爬低,也有去indoor clubhouse playroom 讓他與其他小孩交流 (因獨子), 更會與鄰居安排play date, english date, art date. 但這些,其實真的並非為升學,不是為考名幼名小,我只想孩子有個豐誠愉快的童年。

引用:係ek的comment+大都是關於學術,KV+重紀律

原帖由 迷你冬菇 於 16-08-19 發表
係ek的comment 大都是關於學術,KV 重紀律,中數強。HKPS 語言好,活動教學。我真心了解多D,例如上課時間 ...
原來是我誤會了,sorry.

‹ 上一主題|下一主題