用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人選了讀英藝?
go

有無人選了讀英藝? [複製鏈接]

聽聞佢哋嘅好差
   1    0    0    0

回覆:有無人選了讀英藝?

有咩差?我反而聽用家覺得唔錯

可否分享?

我有朋友個frirnd之前原來係嗰到做,現在離咗職就講出黎。佢話佢哋樣樣都只為賺錢,完全唔係做緊教育。小朋大日日返去老師講一陣書,就播cd坐係到聽,
老師就坐係到改簿,所以成日有意外發生,d n班小朋友要換片,成日都無人理,令到發炎常要看醫生。仲有好多,佢哋d外藉好多都無牌㗎,企係門口好似好nice,但入到課室就懶到爆。同埋佢哋要走鬼㗎,根本無咁多n班位

仲有好似連本地老師都唔夠,同埋未有教育局牌照都可以做班主任,咗咪對我哋d小朋友唔公平。

回覆:joanneling 的帖子

吓?咁好有問題喎⋯⋯

仲有d好嘅老師,主任,校長都走哂。仲聽聞佢哋收嘅學費係多d,唔係教育局批准㗎。死啦,我細仔仲報咗9月入n班,我想退錢,但佢哋實唔肯。可唔可以搵教育局幫手呢?

識4個讀過呢間,兩個中途(讀完一個學期)就轉校,兩個讀完pn轉其他升K!  中途轉校既因為有些事發生但家長反映過都不獲處理,轉校升K就當然係有更好offer(不是龍校offer)!  課程對細b來說尤其深,用家朋友覺得有為谷而谷討好喜歡深課程既家長!

不過公平啲講每間學校都有buy, 自己留位俾咗錢想放棄學位係冇問題,但冇理由要人退返錢,事實學校都留咗位俾你!

其他無得退都算,但學費收貴好唔啱囉,仲要d師資係咁,咁都無人監管

引用:其他無得退都算,但學費收貴好唔啱囉,仲要

原帖由 joanneling 於 16-08-08 發表
其他無得退都算,但學費收貴好唔啱囉,仲要d師資係咁,咁都無人監管
我個囡黎緊會讀呀,好多用家意見都唔係咁樣喎。
你開個post目的係打算唱衰間學校?定係個人「分享」?
咁你話我應該點好?我個囡黎緊就讀啦喎,你話我睇到你個post有咩感覺呢?!

我個細仔黎近都讀,我都擔憂,只係收到消息同大家分享吓啫。大家都係媽媽,當然係想仔女好。

引用:+本帖最後由+joanneling+於+16-8-8+07:16+

我個細仔黎近都讀,我都擔憂,只係收到消息同大家分享吓啫 ...
你有咁多英藝負面消息,又知學費貴,點解當初會選擇入讀?

引用:+本帖最後由+joanneling+於+16-8-8+07:16+

我個細仔黎近都讀,我都擔憂,只係收到消息同大家分享吓啫 ...
我覺得如果你都未開始讀,你又點知道學校好唔好?!邊間學校都有好有唔好,學費係貴,但都未到唔合理,一般私校都係呢啲價位,你唔好開個新account, 將你啲聽埋聽埋既消息咁既方式spread開得唔得,你話你細仔黎緊都讀,咁我真係好好奇你既目的係咩。
你識得上得黎呢度,你就做好晒research先幫小朋友揀好學校者,學校又唔係偷又唔係搶,當然唔係開善堂,間間私校都係咁,有學券既n班一樣要收學費。有咩問題先!
我睇到你個post真心覺得討厭!呢個就係我既感覺,學你咁講,大家都係家長,咁大個人分析下件事先囉。

回覆 aby336 的帖子

完全同意你嘅意見.
大量嘅"聽講....", 仲要係新ACCOUNT, 可信程度有幾高!?
仲話收嘅學費多過教育局批嘅......大家覺得有可能嗎?

仲有, "d n班小朋友要換片,成日都無人理,令到發炎常要看醫生"....作為用家, 我個小朋友返PN時日日都有EE換片, 無發生過發炎要睇醫生.

咪就係聽講,所以咪等有讀過嘅家長分享吓意見,同埋將自己聽到嘅分享啫

我係新account,係人都會有新過,你哋都應該會有過。想分享吓都唔得,你哋咁大反應,莫非你哋係人稱嘅學校打手,專幫學校講嘢嘅

引用:Quote:原帖由+joanneling+於+16-08-08+發表

原帖由 aby336 於 16-08-08 發表
我個囡黎緊會讀呀,好多用家意見都唔係咁樣喎。
你開個post目的係打算唱衰間學校?定係個人「分享」?
咁你 ...
唔好咁信人, 新國民一黎就講呢啲, 我識人讀緊, 話幾好

引用:我係新account,係人都會有新過,你哋都應

我係新account,係人都會有新過,你哋都應該會有過。想分享吓都唔得,你哋咁大反應,莫非你哋係人稱嘅學校 ...
唔係打手,係用家。每間學校都有佢既好同唔好,你將啲聽埋聽埋既野就咁踩間學校,你叫我地啲用家比咩反應你?你有親身體驗過嘛?

仲有,你啲野有point嘛?邊間私校唔收錢有得讀呢?我係要提醒你,大家都作為家長,自己理性分析下件事,唔係人云亦云,唔係聽完3姑6婆講兩句就特登開post數臭人地間學校!

如果你細仔黎緊係會讀,而你有擔憂,咁就要讀個陣就自己跟足啲,同老師溝通多啲,大家互相了解多啲。如果你一早就有bias, 不如就另作他選。

阿打手,咪講咗開post只係想分享同攞吓意見,唔係特登唱衰人哋學校。同埋一早講咗,係朋友個朋友之前係嗰到做,現無做,知道囉咪講比我哋知囉,人哋係想我仔好,我開post講係等大家都可以知道吓姐,就唔好話人3姑6婆
‹ 上一主題|下一主題