用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好失望,音小,真道,優才全部reject, 有沒面試班介紹? ...
樓主: appledai
go

好失望,音小,真道,優才全部reject, 有沒面試班介紹? [複製鏈接]

回覆 frogbobo 的帖子

請看我最後修正,打一篇野我會幾次打,不是一次過打,如有觸動你既神經,請不要見怪,再者我要努力prepare sencond in既野,無時間再覆你,祝君好運

回覆:kkqueendom 的帖子

面試主要考學術能力,面試班我覺得用途不大!

回覆:好失望,音小,真道,優才全部reject, 有沒面試班介紹?

回覆:好失望,音小,真道,優才全部reject, 有沒面試班介紹?

回覆 s.andp 的帖子

真道有出reject?

回覆 明天更好! 的帖子

真道係冇收到信;仲係收到reject ??

引用:冇錯,我朋友做老師,佢話D小朋友基本英文

原帖由 明天更好! 於 16-08-06 發表
冇錯,我朋友做老師,佢話D小朋友基本英文生字都唔識的話,基本上唔洗考,但舉例,umberalla, airplane, ba ...
why???

引用:冇錯,我朋友做老師,佢話D小朋友基本英文

原帖由 明天更好! 於 16-08-06 發表
冇錯,我朋友做老師,佢話D小朋友基本英文生字都唔識的話,基本上唔洗考,但舉例,umberalla, airplane, ba ...
吾關事,我小孩呢d一定吾識,只識boy/car/cat 都考到三間直/私小,咁當然不是一級即SFA/TSL/APS那些。

引用:今天收到優才電郵又是失望。小女慢熱,不主

原帖由 appledai 於 16-08-06 發表
今天收到優才電郵又是失望。小女慢熱,不主動, group in 看來非常不利。真的想上下面試班了,求介紹! ...
不少有音小reject的家長最終有offer,勤力寫求位信吧!

引用:今天收到優才電郵又是失望。小女慢熱,不主

今天收到優才電郵又是失望。小女慢熱,不主動, group in 看來非常不利。真的想上下面試班了,求介紹! ...
一開始考小一就被連環reject,失望難免,但之後10月丶11月才是高峯,機會還有很多。我小朋友有三個幼稚園同學最初也是跟妳的小朋友一樣被這三間連環rejected, 但最後有一個11月頭被德望首輪取錄,一個聖誕前被女拔取錄,另一個7月以候補身份被取錄。加油!

回覆:beagoodman 的帖子

另一個是在7月以候補身份被德望取錄。

回覆:beagoodman 的帖子

補充一下,那三個是first in完真道隔左一段時間都係無任何消息,而不是短時時內就收到reject 信。

謝謝大家,真道是沒收到信我當reject了。我自己都是比較內向的人,不主動。但group in 不主動,真是不利。學術我可以自己操練,其他我真是...做媽咪好難....

引用:謝謝大家,真道是沒收到信我當reject了。我

謝謝大家,真道是沒收到信我當reject了。我自己都是比較內向的人,不主動。但group in 不主動,真是不利。 ...
有好多例子是最後喜出望外的,先不要心灰。這段時加把勁

其實唔洗灰心, 因為考學校就好似買六合彩一樣!
我囡都係俾音小 reject, 但我冇因為咁樣而覺得自己個囡有不足, 因為音小好著重信仰, 當日我一入去 interview, 老師一開始即問我前條問題: (1) 點解你哋唔信主? (2) 你有冇曾經有一刻想決志信主?

我覺得冇任何宗教信仰唔係罪囉! 要信主先有書讀, 係咪唔多公平呢?

真道我都未有 2nd interview, 打過去問, 佢哋話仲有 next round in Oct.

利申: 我囡係超細B, 唔係讀名幼, 但係一間好好英普語言環境就讀.

yokeeland  我朋友即場拒絕決志,但收左。所以是否決志和是否信主,不是學校選生的因素。去到尾都是孩子表現。   發表於 16-8-12 14:55

回覆:lui 的帖子

到後段,真是好多由zero 變 hero 的勵志故事!大家加油!💪

多謝各位有經驗的家長分享,我們今年考小一的同路人,也一起加油!

引用:到後段,真是好多由zero+變+hero+的勵志故

原帖由 hosuper 於 16-08-06 發表
到後段,真是好多由zero 變 hero 的勵志故事!大家加油!💪
Zero 變hero!like

appledai 發表於 16-8-6 12:04
謝謝大家,真道是沒收到信我當reject了。我自己都是比較內向的人,不主動。但group in 不主動,真是不利。 ...
真道未收到信,唔算reject。十一月左右先會寄reject信。

francis_chan 發表於 16-8-6 09:51
面試主要考學術能力,面試班我覺得用途不大!
1st round多數係group in. 你唔主動表現坐埋一二角, 叻到“Fok金”咁都冇用, 冇人會知
‹ 上一主題|下一主題